A pincészet borbemutatása
A 2006-os évjáratot a jó évjáratok között tartjuk számon. Különösen igaznak véljük ezt a közép- és kései érésű fajták esetében. Chardonnay és pinot blanc fajtáink a szeptember második felére jellemző kellemes melegben szépen beértek, magas cukortartalmat gyűjtöttek és kellemes harmóniát varázsoltak a bor ízvilágába. A biológiai érésben lévő szőlőfajtákat közvetlenül egymás után szüreteltük, így alkalom nyílott a tisztított mustok összefejtésére, együtterjesztésére is. A must egyharmadát 500 literes hordókba fejtettük, kétharmada pedig klasszikus 228 literes barrique-ban készült. Az erjedés végén a seprőt heti rendszerességgel felkevertük, hogy ezzel alkalmat adhassunk a finomseprő ízanyagainak visszaoldódására. Az almasavbontás december végére befejeződött, amit további 6 hónapos érlelés követett. Júliusban összefejtett borunkat a komplexitás fokozásának érdekében olaszrizlinggel házasítottuk, így alakult ki a véglegesen 60% chardonnay-t, 30% fehérburgundit és 10% olaszrizlinget tartalmazó 2006-os Hemina. A bor nagytestű, érett szőlőjegyeket hordozó borok barátainak lehet kedvence. A már-már töppedt jegyeket sugalló illat-íz-kombináció egészül ki a hordós erjesztés-érlelés finom tölgy- valamint vaníliaízeivel. Az érett jegyekért elsősorban a chardonnay és a pinot blanc párosa felel, míg a bor biztos hátterét az olaszrizling kölcsönzi. Jól érlelhető vastag bor, amelyet elsősorban grillételek, vajas köretek, erdei gombák vagy akár szarvasgombás étkek mellé ajánlunk.
Érlelési információk1/3-arányban nagyfahordós érlelés 2/3-arányban kisfahordós érlelés |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.