A pincészet borbemutatása
A régió tradicionális fajtáinak egyike, amely a borvidéken a legnagyobb területtel bír. Telepítésekor a nagyüzemi gazdálkodást megelőző idők fajtaváltozatait (klónjait) hoztuk vissza újra. A bor egyedisége éppen sokszínűségében rejlik. Mind illatában, mind pedig ízvilágban több réteg, több dimenzió fedezhető fel. Illata a nyári fehérvirágok gazdagságával indít s szinte tropikális élményekkel zár. Ízében a nyári fehérhúsú gyümölcsök választéka utaztat a keserűmandulás rizlingjegy felé. Sokarcú bor, amely méltó módon próbálja visszaszerezni a szőlőfajta hosszú évtizedekkel korábban kivívott elismertségét.
Érlelési információkA beérkezett szőlőt bogyózás-zúzás után jutattuk a présbe. A must ülepítés után acéltartályban került erjesztésre. A palackozásra 2013 februárjában került sor. |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.