A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Prior

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Prior 2012

Véleményünk szerint

A bor rögtön a pohárba töltést követően intenzíven tárja elénk a fajtára jellemző benzolos karakteren túl trópusi gyümölcsökre emlékeztető illatjegyeit. A kortyon egy érett, vastag savgerinc ível át, erre tapadnak a citrusos, petrolos zamatok. Az egyenes, határozott kompozíciónak közepesnél nagyobb test és alkoholtartalom biztosít stabil alapot – hála azonban annak, hogy a szerkezet mértéket tart, a bor meg tudja mutatni a benne rejlő eleganciát. Hosszú lecsengéssel záruló, ízgazdag tétel, amelynek érdemes időt adni a pohárban.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-06-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13,5 %
 • Palackmennyiség

  10000
 • Ár

  3750 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A bort páratlan tisztaság jellemzi. Illatban a fajtára jellemző citrusfélék köszönnek be – annak azonban nem „zöld” tónusai, hanem sokkal inkább beérett mediterrán megfelelői, főként mandarinnal, érett naranccsal. A bor kristályos tisztaságot mutat, és mindemellett savai nem élesek, sokkal inkább szélesek. Stabil alapot nyújtva lesznek zálogai a hosszú érlelésnek és a mentás gyümölcsjegyek őrzésének. A vastag gerincet ugyanakkor szépen egyensúlyozza a néhány grammnyi maradék cukor. Borunk egyszerre fogyasztható a friss tónusok rizlingváltozatának bemutatására, valamint a hosszú érlelés jegyében a „nagy” rizlingbor várományosaként. Fehérborválasztékunkban ezzel a borral találtuk meg azt, ami az első helyet vívta ki az egyenlően fontos fajták között. E borunk mutatja be leginkább a Pannonhalmi borvidéket mint terroirt. Egyszerre fajtajelleges és mértékadó pannon bor!

Érlelési információk

A bort tartályban erjesztették és érlelték.

Pinceidő

2028

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!