A pincészet borbemutatása
A bor pohárba töltve zöldes színvilággal mutatkozik be. A finom illat kellemes tropikális behatásai a Széldomb melegének köszönhetőek, a legjellemzőbb "rizlingjegy", azaz a határozott savgerinc azonban elsősorban a Tavaszó finom agyagából adódik, amit az écsi Babszökő-dűlő mésztartalma finomít s hangol elegánssá. Illatában a frissesség a meghatározó, amely leginkább a mentalevelet idézi, kiegészülve a szőlővirág illatával. Ízében a citrusaromák uralkodnak, a grépfrúttól egészen a lime-ig. A nagyformátumú, de mégis élénk bor komoly érlelési potenciállal bír. Jelen időben igazi friss nyári ital, jövő időben pedig egy ízig-vérig RIESLING! Jól mutatja azon karakterét, amiért a Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb s legközkedveltebb fajtájává vált. Bátran ajánlható előételek mellé, salátákhoz, spárgával készült körethez, tengeri halakhoz, mindemellett könnyebb nyári ételekkel is harmonizál.
Érlelési információkIrányított, tartályos erjesztés, majd érlelés. 2012 márciusában palackozva. |
Hol vásárolható meg
Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.