A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Sauvignon Blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2008

Véleményünk szerint

Kevésbé érett alma és körte, valamint bodza szagolható ki a pohárból. Az élénk savak, a fehér borsra, citrusokra emlékeztető aromák határozottan üdítő hatást tesznek az emberre. Ezért kóstoljuk ritmusos latin zeneszó mellett, mikor hangulatba akarjuk hozni magunkat vagy valaki mást egy tánchoz. Ha pedig főzni támad kedvünk, grillezzünk sokféle zöldséget, vagy állítsunk össze egy könnyed lazacos salátát, amelyet friss citromlé alapú öntettel tálalunk.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-08-26

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  15000
 • Ár

  1980 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% sauvignon blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

2008- as Sauvignon Blanc borunk hű tükörképe az adott évjáratnak. Az időjárási feltételek egyértelműen a fehér fajtáknak kedveztek a vegetáció folyamán. Bár a tavasz és a kora nyár meleg volt, a nyárutó elmarad a szokásos hősokktól. Ez tette lehetővé az illatvilág szempontjából nélkülözhetetlen savszerkezet megtartását, egyben a koncentrált fajtajegyek kialakulását. Sajnos az őszi kiegyenlített meleg is elmaradt s helyette csapadékos periódus következett. Bár birtokunk két különböző dűlőben is bír e fajta ültetvényével, a nyár közepén sújtó jégvihar következtében csak a ravazdi Tavaszó-dűlő szolgáltatott alapanyagot a szüreti munkához. A Tavaszó hűvös fekvése és fehéragyag-talaja ugyanakkor jól szolgálja a fajtakarakter érvényesülését. A szeptember 15-i szüret pincébe érkező fürtjeit első lépésben bogyóztuk-zúztuk, majd 48 órás héjon áztatás következett 5 fokos hőmérsékleten. A préselt mustot tisztítás után erjesztettük, majd 2,5 hónapig finomseprőn tartottuk. Borunk élénk savvilágú, tipikus fajtajegyeket hordozó üde nyári ital. Illatában a vegetális, zöld, növényi-füves jegyek keverednek a zöldalma és nyári körte illatjegyeivel. Ízében páratlan kiegészítője zöldségköreteknek és édesvízi vagy tengeri halakból készült ételeknek, mindemellett egyszerűen kiváló kísérője a nyárnak!

Érlelési információk

Reduktív módon történt az érlelés.

Hol vásárolható meg

Pannonhalmi Főapátság és Pincészet ajándékboltjai, Budapest Bortársaság

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!