A pincészet borbemutatása
2008- as Sauvignon Blanc borunk hű tükörképe az adott évjáratnak. Az időjárási feltételek egyértelműen a fehér fajtáknak kedveztek a vegetáció folyamán. Bár a tavasz és a kora nyár meleg volt, a nyárutó elmarad a szokásos hősokktól. Ez tette lehetővé az illatvilág szempontjából nélkülözhetetlen savszerkezet megtartását, egyben a koncentrált fajtajegyek kialakulását. Sajnos az őszi kiegyenlített meleg is elmaradt s helyette csapadékos periódus következett. Bár birtokunk két különböző dűlőben is bír e fajta ültetvényével, a nyár közepén sújtó jégvihar következtében csak a ravazdi Tavaszó-dűlő szolgáltatott alapanyagot a szüreti munkához. A Tavaszó hűvös fekvése és fehéragyag-talaja ugyanakkor jól szolgálja a fajtakarakter érvényesülését. A szeptember 15-i szüret pincébe érkező fürtjeit első lépésben bogyóztuk-zúztuk, majd 48 órás héjon áztatás következett 5 fokos hőmérsékleten. A préselt mustot tisztítás után erjesztettük, majd 2,5 hónapig finomseprőn tartottuk. Borunk élénk savvilágú, tipikus fajtajegyeket hordozó üde nyári ital. Illatában a vegetális, zöld, növényi-füves jegyek keverednek a zöldalma és nyári körte illatjegyeivel. Ízében páratlan kiegészítője zöldségköreteknek és édesvízi vagy tengeri halakból készült ételeknek, mindemellett egyszerűen kiváló kísérője a nyárnak!
Érlelési információkReduktív módon történt az érlelés. |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmi Főapátság és Pincészet ajándékboltjai, Budapest Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.