A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Sauvignon Blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2010

Véleményünk szerint

Gazdag, sokszínű illatvilág, amelyből hol egy füves, egreses vonal, hol pedig inkább egy banános, sárgadinnyés karakter tűnik elő. A tartalmas korty ehhez képest konzisztens, a citrusos, zöldcitromos, grapefruitos aromák és a határozott savak ropogóssá teszik a kompozíciót, és ehhez a hangulathoz jól illenek a kísérőként megjelenő zöldfűszeres ízek is. Tálaljunk hozzá friss, natúr vagy fűszeres kecskesajtot!

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2011-05-09

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.5 %
 • Palackmennyiség

  10000
 • Ár

  2190 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% sauvignon blanc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2010-es évjárat első fajtaborként forgalomba került tétele, amely tökéletesen örökíti az évjáratra jellemző tényezőket. Az évjárat szélsőségeit talán csak a fehér fajták tudták elviselni, ezek közül is a korai tenyészidejű fajták értek be szebben. A sauvignon blanc fajta vegetális illatvilágának kialakulásához nélkülözhetetlenek a hűvös éjszakák és mérsékelt hőmérsékletű nappalok. Az egész vegetációt ez jellemezte, így a szüret a megszokotthoz képest későbbre került: szeptemberben 19-én szedtük a fürtöket mind a három ültetvényünkön. A ládába gyűjtött szőlőt pincénkbe történő szállítás után bogyóztuk és zúztuk, amit áztatás követett. Ez a művelet felelős a fajtára jellemző íz- és illatanyagok héjból mustba való örökítéséért. A préselt mustot acéltartályban alacsony hőmérsékleten erjesztettük, élesztőkultúra hozzáadásával. Ennek feladata a gyors, okszerű erjesztés elindítása annak érdekében, hogy az áztatással mustba kölcsönzött zamatanyagok a pohárba is átörökíthetőek legyenek. Az erjesztést 2,5 hónapos seprőntartás követte, majd borunk február közepén került palackba. Illatában a zöld növényi jegyek a dominánsak zöld csalán és vágott fű illatjellemzőkkel. A relatív intenzív savtartalom a korai fehérhúsú gyümölcsök felé terelik az ízvilágot. Leginkább zöld héjú alma és egres képleteivel írható le a kóstolási íz. Frissességével nagyszerű kiegészítője lehet a tavaszi menüsoroknak. Zöld párolt köretek, spárgával tálalt halak és fehérhúsok kiváló kísérője. A tavasz előrehaladtával, nyáron mint aperitif italt ajánljuk

Érlelési információk

Reduktív

Pinceidő

1-2 év

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!