A pincészet borbemutatása
A 2010-es évjárat első fajtaborként forgalomba került tétele, amely tökéletesen örökíti az évjáratra jellemző tényezőket. Az évjárat szélsőségeit talán csak a fehér fajták tudták elviselni, ezek közül is a korai tenyészidejű fajták értek be szebben. A sauvignon blanc fajta vegetális illatvilágának kialakulásához nélkülözhetetlenek a hűvös éjszakák és mérsékelt hőmérsékletű nappalok. Az egész vegetációt ez jellemezte, így a szüret a megszokotthoz képest későbbre került: szeptemberben 19-én szedtük a fürtöket mind a három ültetvényünkön. A ládába gyűjtött szőlőt pincénkbe történő szállítás után bogyóztuk és zúztuk, amit áztatás követett. Ez a művelet felelős a fajtára jellemző íz- és illatanyagok héjból mustba való örökítéséért. A préselt mustot acéltartályban alacsony hőmérsékleten erjesztettük, élesztőkultúra hozzáadásával. Ennek feladata a gyors, okszerű erjesztés elindítása annak érdekében, hogy az áztatással mustba kölcsönzött zamatanyagok a pohárba is átörökíthetőek legyenek. Az erjesztést 2,5 hónapos seprőntartás követte, majd borunk február közepén került palackba. Illatában a zöld növényi jegyek a dominánsak zöld csalán és vágott fű illatjellemzőkkel. A relatív intenzív savtartalom a korai fehérhúsú gyümölcsök felé terelik az ízvilágot. Leginkább zöld héjú alma és egres képleteivel írható le a kóstolási íz. Frissességével nagyszerű kiegészítője lehet a tavaszi menüsoroknak. Zöld párolt köretek, spárgával tálalt halak és fehérhúsok kiváló kísérője. A tavasz előrehaladtával, nyáron mint aperitif italt ajánljuk
Érlelési információkReduktív |
Pinceidő1-2 év |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.