A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tramini 2007

Véleményünk szerint

Egy tartalmas tramini, amelyet, mint a fajta szép példányait, fűszeres jegyei tesznek érdekessé. Az aranyba hajló sárga színű bornak friss zöld fűszerekre, szőlőre, bodzára emlékeztető illata és íze van. Utóízében kellemes kesernyésség. Kerek bor, a szerkezetbe simuló savakkal. Sült csirkét tálalnánk hozzá a klasszikus zsemlés-májas-petrezselymes töltelékkel vagy egy sóskamártással körített marhasültet kelbimbóval és édes gyökérrel.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2008-12-02

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  16000
 • Ár

  1710 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% fűszeres tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A fűszeres tramini vastag héjú szőlőbogyót nevel, amely lehetővé teszi a hosszú tőkéntartást, s ezáltal túlérett aromajegyek kialakulását is a termés károsodása nélkül. A borász első számú feladata így ezen karakterek borba történő átörökítését jelenti. 2007-ben a tramini-szüretre október 7-én került sor. Erre az időre a bogyók a zsengülés halvány rózsaszínéből bronzbarnára nemesedtek, amellyel alkalom nyílt a fajtajegyek héjból mustba való áztatására. Az ilyen ”biológiai” érésben szedett szőlő mustját magasabb cukortartalom és alacsonyabb savszint jellemzi. A szőlőhéj feltárását, a must tisztítását és erjesztését precíz, gondos technológiával végeztük. Ez lehet a záloga a fűszeres traminire oly jellemző, virágos karakterek kialakulásának – elsősorban tearózsára, bodzavirágra, licsire emlékeztető áradó illatvilág. A túlérett szőlőből származó, 13% feletti magas alkoholtartalom és a fajtára jellemző alacsony savtartalom együttesen eredményez kellemes, behízelgő, édességre emlékeztető harmóniát kóstoláskor. Páratlan aromakészlete miatt mindenekelőtt az illatos fajták kedvelőinek ajánljuk. Társulhat fűszeres, akár távol-keleti ízvilágú ételek mellé, ugyanakkor kiegészítője lehet nem édes desszerteknek egyaránt.

Érlelési információk

Reduktív módon.

Hol vásárolható meg

Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!