A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tramini 2010

Véleményünk szerint

Kellemes virágillat tölti meg a poharat, amelybe időnként lime-os, csalános, olívabogyós villanások kerülnek. A kortyot leginkább az üde savak határozzák meg, amelyeknek további lendületet ad a karcsú test és a zamatos, fűszeres aromavilág. Hála a stílushoz illő alkoholtartalomnak, a kortynak van egy mentás limonádéra emlékeztető hangulata, és ahelyett iható is nyáron! Tálaljunk hozzá spenótlevelekből, grillezett spárgából és főtt tojásból készített salátát!

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2011-05-09

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.2 %
 • Palackmennyiség

  14000
 • Ár

  2190 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% fűszeres tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A fűszeres tramini fajta évek óta szilárdan bizonyítja létjogosultságát a borvidéken, megerősítve ezzel a korábbi levéltári feljegyzéseket. Telepítéseink során a Széldomb nevű dűlőbe került, amelyet löszös-homokköves talaj jellemez. Mint gyorsan melegedő terület, szinte mindig itt indul el először az éves vegetáció s megőrizve előnyét itt érnek be először szőlőfajtáink. Így volt ez a 2010-es esztendőben is, amikor a fűszeres tramini próbaszüreti eredményei jelezték először a szedési idő elérkeztét, az átlagosnál lényegesen hűvösebb évjárat azonban meghagyta lenyomatát a tramini fajta borán is. Addig, míg átlagos évjáratban az optimális technológia végrehajtására alkalmas érettségbe kerül, gyakran jelentős savcsökkentést szenved, ugyanekkor az erjedés során alkoholtartalma megemelkedik. A 2010-es évjáratban viszont úgy sikerült a fajta bogyóhéjára jellemző rózsaszín árnyalatot bronzbarnává érlelni, hogy közben a bogyók musttartalmának sava élénk maradhatott. Így nyílt alkalom a hosszú héjontartásra s az íz- illetve zamatanyagok héjból mustba történő áztatására. A préseléssel nyert mustot ülepítés után alacsony hőmérsékleten erjesztettük. Ezáltal vált borunk maximálisan fajtajellegessé. Illatában tearózsás, bodzavirágos, míg ízében a komplexitás jellemzi. Frissessége az élénk, de jól integrálódott savszerkezetnek köszönhető, amely örökíti a páratlan illatvilágot. Ízérzékletét 3,5 grammnyi maradékcukor-tartalom teszi még kerekebbé.

Érlelési információk

Reduktív

Pinceidő

1-2 év

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!