A pincészet borbemutatása
A fűszeres tramini a korán érő fajták csoportjába tartozik. Viszonylag hamar magas cukorfokot gyűjt, és alakulnak ki illat- és aromajegyei. A nyár melege a tervezettnél is előbbre hozta a szüreti időpontot, amit végül augusztus utolsó napjaiban kezdtünk meg. A feltárt cefre 24 órát ázott, majd a préseléssel nyert must alacsony hőfokon erjedt. A korai szüret élénk, de mégis finom savvilágot adott a bornak. Ez tudja érvényre juttatni a páratlanul gazdag illat- és zamatvilágot. Borunk szinte vibrál! Friss és behízelgő! A korábbi évek bujasága ma inkább játékos élménygazdagság: olyan Tramini, ami egyszerre lehet üdítő, izgalmas nyári ital, ugyanakkor érlelve komoly gasztronómiai bor is! Köszöntő italként elsősorban az aromás fajták kedvelőit veszi le lábáról, étel mellé kínálva pedig a gazdagon fűszerezett fogások kísérője lehet, a tengeri teríték mellett a keleti fűszerszámokkal ékesített kreációkon át.
Érlelési információkReduktív feldolgozás. |
Pinceidő2015 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.