A pincészet borbemutatása
Földrajzi adottságaink a cabernet-k közül inkább a franc-nak kedveznek, mint a sauvignonnak, így utóbbi valamivel ritkábban jön be, de ha bejön, akkor nagyon. Tivald ezeket az alkalmakat szeretné minél többször megragadni. Ahogy a világ legnagyobb nemzetközi borversenyei mutatják, ezt sikerrel teszi. Jellemzés: hűvös hangulatú illatában szép érett fekete bogyósok uralkodnak, kis paprikás fűszeresség teszi még érdekesebbé. Kellemes, kerek ízek. Szeder és áfonya kávéval nyakon öntve, halvány kesernyés jeggyel a végén. Szép hosszú lecsengés, a fa itt jelenik meg erőteljesebben az ízben. Nagytestű, nagyon tartalmas és sokrétű ital magas alkohollal, de szerencsére ez nem megy az ihatóság rovására. Borcímkefotón: Borászatunk e kiemelt termékének címkéjén nagyapám napszámosára, Tivaldra emlékezem. A mindig borostás arcú, ápolatlan külsejű, kaszától, kapától és a nyári forróságtól meggyötört napszámos, kit gyerekfejjel (helytelenül) lenéztem, és nyugalmát időnként csínytevéseimmel zavartam. Most elégtételül a legszebb borunk címkéjén álljon számára emlékezés és verejtékes munkájáért elismerés...
Érlelési információk15 hónap tölgyfa hordós és 6 hónap palackos érlelés. |
Hol vásárolható meg
Corvinum/Raiker, a borszaküzletek részletes listája: http://www.eszterbauer-bor.hu/index.php/hol-kaphatoak-boraink.html
Eszterbauer Borászat bemutatása
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Őseik tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi "paraszt-polgári" világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.