A pincészet borbemutatása
A Vylyan Cabernet Sauvignon a 2008-as évjáratban kedvesebb arcát mutatja, élénk, mosolygós, kitárulkozó. Illatából "édes", érett gyümölcsök (aszalt cseresznye, málna, szilva,) és fűszeres jegyek (ánizs, dohány, bonbon, marcipán) áradnak. A korty gömbölyű, a bor lekerekedett, közepes testtel és barátságos tanninokkal. Nem gondoltuk, hogy ilyet mondunk egy cabernet sauvignonra, de kétségtelen, ez az évjárat itatja magát. Mindeközben sültek, pecsenyék, pörköltek társaságát is kedveli.
Érlelési információkAz erjesztés kezdetén sűrített levegővel többször megbontották a törkölykalapot - ami a csömöszöléshez hasonló hatással jár-, ezután nyílt, majd zárt körfejtést alkalmaztak. Az erjesztés és héjon tartás teljes időtartama 29-40 nap volt, a hőmérsékletet 29-30 fok között tartották. Az almasav bontása természetes kultúrával, nagyrészt barrique hordókban történt. A bort 12 hónap hordós érlelés után palackozták. |
PinceidőHosszú érlelésre alkalmas. |
Hol vásárolható meg
Veritas, Ezerjó, HBZ, Metro
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.