A pincészet borbemutatása
Vérbeli pinot noir, mely szépen mutatja a fajtában rejlő végtelen sokszínűséget. A feszes szerkezetben rejlő erő és mediterrán aromasűrűség, a hosszú életű, lendületes savak és az aprólékosan díszített, hűvös elegancia mind megtalálja a helyét a kifinomult harmóniában. Gazdag illatában rögtön kibontakozik az összetéveszthetetlen pinot-fűszeresség a maga gombás, földes, avaros, fűszernövényes, virágos jegyeivel. A korty szinte sűrű az aromáktól, az intenzív bogyós gyümölcsöket finoman édeskés hordófűszerek (vajkaramella, fehércsokoládé, fahéj), aszalt füge, dohány, gesztenye, vörös tea és menta jegyei kísérik, mely hosszú és tartalmas lecsengéssel búcsúzik.
Érlelési információkAz erőteljesebb extrakció elősegítésére az erjesztés elején zárt körfejtést, majd hagyományos csömöszölést is alkalmaztunk. A spontán almasavbontás és az érlelés enyhe és közepes égetésű barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes magyar tölgyfahordók, zempléni és mecseki fából. Koruk: 1/3: új, 1/3: 1 éves, 1/3: 2 éves. A bort 1 év után, 2009 novemberében palackoztuk, közepes szűréssel. |
PinceidőHosszú palackos érlelésre alkalmas. Érdemes figyelemmel kísérni, hogy a palackos érlelés során a bor karaktere sokat változik. |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas Borkereskedés, Présház, Ezerjó Borszaküzlet, Decanter Borszaküzlet , Esszencia Borszaküzlet, A Hordó
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.