Asti DOCG
2016-02-29 | VinoportAz Asti DOCG alapja fehér muskotály. A legszebb tételek gyümölcsösek, virágosak. Aperitifként vagy desszertborként is megállják a helyüket.
Az Asti pezsgőkészítési eljárás alapvetően abban különbözik az egyéb módszerektől, hogy itt nem készül csendes alapbor. A szőlő mustját a fagyponthoz közeli hőmérsékleten tárolják, amíg szükség nincs rá. Amikor előveszik, lassan hagyják felmelegedni nyomás alatt, az erjedés pedig beindul. A CO2-nek addig hagynak menekülőutat, amíg az ital el nem éri a 6%-os alkoholfokot. Akkor a tartályokat lezárják, de az alkohol még 7-7,5%-ig emelkedik. A nyomás megközelíti az 5 bart. Az erjedést végül hideg szűréssel megállítják, és az italt azonnali értékesítésre palackozzák.
Ezt a módszert elsősorban az Asti DOCG és Moscato d'Asti DOCG borok előállítására használják az olaszországi Piemonte régióban. Utóbbi kevésbé gyöngyöző édes bor.
Az Asti DOCG alapja a Muscat Blanc á Petit Grains, a fehér muskotály. A legszebb tételek gyümölcsösek, virágosak. Aperitifként vagy desszertborként is megállják a helyüket.
Asti Spumantél évi 70 millió palack készül, de minősége erősen változó.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!