A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Expedíciós likőr, dozázs

Liqueur d'expédition, dosage

2016-01-22 | Vinoport


A hagyományos pezsgőkészítési folyamat (méthode traditionelle) során használt "koktél", amelyet a folyamat utolsó szakaszában adnak az italhoz.


hagyományos pezsgőkészítési folyamat (méthode traditionelle) során használt "koktél", amelyet a folyamat utolsó szakaszában adnak az italhoz. Miután a második erjesztés és az érlelés végbement, az elhalt élesztőt és egyéb, már nem szükséges anyagokat pedig a palack kupakjába rázták, a palack nyakát rövid idő alatt fagypont alá hűtik, és a salakanyagokat a kupakkal együtt, fagyott állapotban eltávolítják. Ezt hívjuk degorzsálásnak (dégorgement).

 

Ezután éppen annyi folyadékot vesznek el a palackból, hogy a végső ízkarakter beállításához szükséges expedíciós likőr (dozázs vagy dosage) beleférjen: ez 40-110 milliliter lehet. A likőr cukrot és némi bort tartalmaz. A hozzáadott cukor mennyisége határozza meg a pezsgő végső édességi fokát. A jó minőségű Brut Champagne-ok dosage-a nem haladja meg a 12g/literes cukortartalmat

 

 

Brut Nature, Pas Dosé, Dosage Zero
kevesebb, mint 3 gramm cukor
Extra Brut
0-6 gramm cukor
Brut
kevesebb, mint 15 gramm cukor
Extra Dry
12-20 gramm cukor
Sec
17-35 gramm cukor
Demi-Sec
33-50 gramm cukor
Doux
50 gramm feletti cukortartalom

 

Ezután a palackot parafadugóval és drótkengyellel zárják le. A folyamat ma már szinte mindenhol gépesített, és szinte pillanatok alatt megtörténik. 

 

Hogy a pezsgő a dosage-al összeérjen, újabb néhány hónapig érlelhetik. Vita tárgya, hogy az ennél hosszabb ideig tartó érlelésből a pezsgők profitálnak-e. Tény, hogy a dosage cukortartalma reakcióba lép a második erjedés során felszabaduló fehérjékkel, és még komplexebbé teheti az autolízises ízjegyeket, ugyanakkor a legtöbben mégis a pezsgők néhány – legfeljebb 5 – éven belül történő elfogyasztását javasolják. Ezért is tünteti fel sok pezsgőház a degorzsálás dátumát a palackokon. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!