A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinot blanc

2013-07-25 | Tóth AdriennA fehérszőlő a francia pinot család egyik tagja, így rokon a pinot noir, a pinot gris vagy a pinot meunier szőlőfajtákkal. A fajta másik elterjedt neve Olaszországhoz kötődik, ott pinot biancónak nevezik.

 

A szőlőfajtából készült borok aromatikailag kevésbé jellegzetesek, általános azonban esetükben a viszonylag nagy, kerek test.

 

A pinot blanc-t elsősorban Franciaországhoz, és azon belül Elzászhoz kötik, ahol az ország legtöbb telepítése megtalálható. Pedig itt sem meghatározó a jelenléte, látszólagos palackozott mennyiségét viszont komolyan növeli az auxerrois fajta, amellyel Pinot Blanc név alatt házasítható.

 

A pinot blanc otthonának azonban természetesen a pinot család szülőföldje, Burgundia számít, ahol a tizenkilencedik században jegyezték fel először nevét. A fajta a pinot gris – azaz a szürkebarát – mutációja, amely a borvidékről indulva nemcsak egész Észak-Franciaországban, hanem szerte Közép-Európában is szétterjedt.

 

Burgundiai hazájában egyébként sokáig meg sem különböztették a chardonnay-tól, hiszen arra szőlőként nagyon hasonlít. Bizonyos alapborokban, mint a Bourgogne Blanc, a mai napig engedélyezett korlátozott jelenléte.

 

A német telepítések mérete egyébként messze meghaladja Franciaországot. Az északinak tekinthető bortermelő ország szinte minden csücskében foglalkoznak vele, ez errefelé a hatodik legelterjedtebb fehérszőlő. A legszebb tételek Baden, Pfalz, Nahe és Mosel-Saar-Ruwer borvidékeiről származnak.

 

A németekhez hasonlóan az osztrákok is szívesen foglalkoznak vele, az ország szőlőinek 6%-a weissburgunder, azaz pinot blanc. A viszonylag magas alkoholtartalmú fehérborokon túl a szőlőfajtából gyakran készítenek errefelé édes bort, ez esetben sokszor házasítják olaszrizlinggel. Botritiszes változatában elérheti a Trockenbeerenauslese édességi szintet.

Bár osztrák hatásra Északkelet-Olaszországban is sokáig nagyon kedvelt volt, a vezető szerepből mára kiszorította a chardonnay és a pinot grigio. Ennek ellenére a mai napig foglalkoznak vele Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuliés Lombardia borvidékein.

 

A szakirodalom a szőlőfajtából készült borokhoz grillezett halakat, sashimit, kagylót, zöldfűszeres curry ételeket ajánl, de mi szívesen kóstolnánk friss kecskesajthoz vagy mozzarellához is.

 

A szőlőfajtából nemcsak hagyományos bor készül, Lombardiában spumantét és Elzászban cremant-t is megkóstolhatunk.

 

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!