A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sauternes

2008-01-31 | Vinoport


Európában Tokaj-Hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a Sauternes-Barsac borvidék (2200 hektár).


Sauternes egy kis falu, kb. 50 kilométerre Bordeaux-tól, délre. A település és szőlőterületei a Garonne folyó nyugati partján fekszenek, jellemző rájuk ezért az állandó pára, ami az óceáni éghajlattal párosulva rengeteg esőt, így pedig magas páratartalmat is jelent. Ez pedig - ahogy a világ más tájain is - magával hozza a gombás megbetegedéseket, a penészt, a nemespenészt, azaz a botrytis cinereát

 

Fő szőlőfajták a semillon és a sauvignon blancA vékony héjú, a penészesedésre fogékony sémillon a legelterjedtebb. A sauvignon blanc a savakat és a gyümölcsös aromákat, a muscadelle pedig - ahol használják - parfümösséget visznek a cuvée-kbe.

 

A Sauternes AOC bort adó szőlőt 5 falu határában szüretelik: Sauternes, Barsac , Bommes, Preignac, Fargues. Barsacnak arra is megvan a joga, hogy saját településszintű apellációjának neve alatt hozza forgalomba borait.

Hogyan készítik a sauternes-t?

A területre a fent leírtak miatt jellemzők a nagy évjáratkülönbségek is (ezért fontos a száraz bor is), 10 évből általában kétszer a nagy chateau-k nem készítenek édes bort. Rossz évjáratokban, amikor túl sok eső esik, és ezáltal „felhígul” a termés, egy különleges eljárást használnak: a cryoextrakció, amely egy igen drága technológia. A gép lefagyasztja a szőlőszemeket, így a víz egy része jégkristály formájában könnyen eltávolíthatóvá válik. Ha valamelyik pincészet más módszert választana, a chaptalizálás (cukortartalom emelése a mustban) is lehetséges. Ezen két módszer egyike sem engedélyezett a tokaji borvidéken

 

Azonban a „könnyítések” mellett Sauternes-en belül kiemelten kezelik a szigorú szabályozást. Erjedés után minimum 2 éves hordós érlelés van előírva. Vannak olyan pincészetek, amelyek 100%-ban új tölgyfahordót használnak, de ez elsősorban stílusbeli, és nem minőségi kérdés. Az alkoholtartalomnak minimum 13%-nak kell lennie. Ha megszületett a végeredmény, miden egyes tétel egy belső (borvidéki) kóstolási teszten vesz részt a forgalomba hozatal előtt.

 

A legszebb sauternes-i édes borokra a magas alkohol mellett jellemzőek a zamatosság, az aszalt kajszis, különleges narancslekváros jegyek, méz és vanília, komplexitás és egyensúly.

 

A bor 1855-ben vált igazán híressé, amikor a Bordeaux-i Borkereskedők Érdekvédelmi Szervezete elvégezte a szőlőterületek hivatalos minőségi besorolását. Ezek alapján három kategóriába sorolták a minősített területeket: a 12 másodosztályú (Deuxiémes Cru Classé) és 11 első osztályú (Premier Cru Classé) terület mellett egyetlen pincét soroltak a kimagaslóan jó (Premier Grand Cru Classé) kategóriába, ez pedig nem más, mint a méltán világhírű Chateau d’Yquem.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!