A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új-Zéland

2008-01-31 | Tóth AdriennÚj-Zélandon gyakorlatilag a nulláról kezdték, és pár évtized alatt saját klasszikus borstílust fejlesztettek ki. Ma az egész borvilág tudja, hogy miről beszélünk, ha egy új-zélandi sauvignon blanc-hoz hasonlítunk valamit. Az utóbbi tíz évben megduplázódott a pincészetek száma, amelyből jelenleg közel 500 üzemel, ezzel egyidejűleg pedig tízszeresére növelték export-értékesítésüket.

 

Ahogy tehát mondtuk, ha Új-Zéland, akkor sauvignon blanc. Szép számmal akadnak azonban még rajnai rizlingek, chardonnay-k is természetesen, de egyre nagyobb arányban jelenik meg a pinot gris, melyet elképesztő ütemben telepítettek az elmúlt 10 évben a szigeten.

 

Összességében Új-Zéland 70%-ban fehérbort termel, de oda kell figyelnünk a vörösökre is: főként a teljesen egyedi stílusú pinot noirra, mely itt tele van élettel, gyümölcsökkel, lendületes savakkal. A pinot noir a sziget második legelterjedtebb fajtája, termőterülete 1997 és 2007 között 490ha-ról 4400-ra duzzadt. Ma már nemcsak a világ legdélebbi borvidékén, Central Otago-ban készülnek gyönyörű referenciaborok, a déli sziget többi részén is, Marlborough-ban, Wairarapa-ban, Nelson-ban és Canterbury-ben is rájöttek a fajtában rejlő óriási lehetőségekre.

 

Az egyéb kékszőlőfajták borai, mint a syrah, a cabernet sauvignon vagy a merlot, úgy tűnik, nem lopták be annyira magukat a borbarátok szívébe, mint a fehér sauvignon blanc. Pedig érdekes, hogy éppen ezek a kékszőlők voltak azok, melyek elsőként jelentek meg a szigeten, már a 19. század 20-as, 30-as éveiben.

 

 

 

 


Címkék

új-zéland

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!