A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Obzidian Bormanufaktúra: amiért tényleg mindenki imádni fogja Tokajt

Pinceszemle

2015-12-09 | Vinoport


 Obzidian Bormanufaktúra: amiért tényleg mindenki imádni fogja Tokajt

Dr. Kovács Péter sokszor álmodott már nagyon nagyot, és mindig meg is valósította a terveit. Most éppen azt vette a fejébe, hogy remek borokat készít, és kiváló ár-érték arányú száraz furmintokkal, szamorodnikkal veszi le a lábukról a magyarokat. Máris nagyon jó úton halad.


Szponzorált tartalom.

 

A borászat az ügyvéd, Dr. Kovács Péter számára hobbiként indult, Kovács Péter már a Miskolcon töltött egyetemi évek alatt foglalkozott szőlővel. Igaz, akkor még csak a családival. 2005-ben döntött úgy, hogy további területeket és pincét vásárol Hercegkúton, az Unesco által kiemelt, mesebeli hangulatú Gomboshegyi pincesoron.

Magas minőség, tisztaság, jól érthetőség, valamint Hegyalja és a furmint összhangjának bemutatása a terroir által – ezek mellett tette le a voksát a borkészítés szegmensében. Elsősorban a száraz, gyümölcsös borok lesznek az eszközei, aszút csak a legkiválóbb évjáratokban készít majd.

 

 Obzidian Bormanufaktúra: amiért tényleg mindenki imádni fogja Tokajt

 

Obsidian vagy obszidián

Tág gyűjtőnév, mikrokristályos kvarcváltozatok egy csoportja. Ez az ékszerként is használt kőzet a vulkanikus tevékenység során jött létre, amikor a forró láva hirtelen kihűlt és megszilárdult. Vulkáni üvegként is ismert. Az obzidian az obszidián régies elnevezése, s a pince azért kapta ezt a nevet, mert egyik kiemelt termőterületén, a Határi-dűlőben rengeteg ilyen kőzetet, matt, fekete féldrágakövet találni.

 

Ma valamivel több mint 7 hektáron gazdálkodik, három dűlő bevonásával, melyek a Lapis, a Határi és a Felső-Esztáva. Dűlőszelektált bor a Bodrogkeresztúr határában elterülő Lapisról kerül ki, ahol főleg furmint és egy kevés hárs terem, ez a pincészet legnagyobb területe. Az Erdőbénye határában elhelyezkedő Határi dűlőn furminton kívül sárgamuskotály és zéta található. Hegyalja egyik legészakibb dűlője a Felső-Esztáva, a szüret akár két héttel később is elkezdődhet itt.

 

A hercegkúti pincében izgalmas borokat kóstolhattunk. A ’13-as Határi Furmint illatában körte, kevés alma, már kompótosabb formába. Ízében lendületes, citrusos frissesség a fehér húsúak mellett, kevés fűszerrel bolondítva. Kellemes ásványosság. Savai viszik, közepesen telt korty és hosszúság. Jól iható. Másodikként érkezett a Lapis Furmint ’13 kellemesen egyensúlyát mutatta meg a gyümölcsösségnek és a hordónak köszönhető lágy fűszerességnek. Körtés, diós, finoman sós. Jó savak, viszonylag hosszan megmarad a szájban. Könnyen szerethető tétel.

 

 Obzidian Bormanufaktúra: amiért tényleg mindenki imádni fogja Tokajt

 

Kóstolónk egyik csúcspontja a 2006-os száraz szamorodni volt: a műfaj szerelmeseinek kötelező. Elegáns. Almás- marcipános. Kevés citrusos kesernyével a korty végén. Jó szerkezet, remek savak, telt, hosszú, izgalmas. 2014-ben az International Wine Challange aranyérmes bora, mely mellé sikerült  elnyernie a legjobb boroknak járó díjat is: a Trophy-t. Ezüstéremmel díjazták a Decanter World Wine Awards-on.

 

A nagy nemzetközi elismerések tovább erősítették Kovács Pétert a száraz szamorodniba vetett hitében.Szerinte ez egy nehéz műfaj, melyre meg kell érni, meg kell tanulni értékelni, viszont valóban csodákra képes. Az Obzidian tulajdonos-borásza mégis arra a legbüszkébb, hogy a pince fent említett 2013-as száraz Furmintja elsöprő többséggel lett a legutóbbi Budavári Borfesztivál közönségkedvence.

 

 

Szamorodniból édeset is kóstolhattunk, méghozzá egyenesen a hordóból, exkluzív módon, hiszen a bor még érik. Az édes szamorodni ’13-as krémes, érett sárgabarackos, körtés-almás jegyekkel, fűszerekkel kiegészülve. Van benne kraft: remek savak adják a gerincét, telt, hosszú, van benne potenciál bőven. Őt követte az Édes szamorodni Határi dűlőből ’13: sárgabarackbomba, már illatában is robosztus, a szó abszolút pozitív értelmében. A kortyban is hasonló intenzitással uralja a szájüreget. Kellemes fűszeresség, szép mineralitás. Jó savak, hosszú lecsengés. Következő tavasszal kerül majd palackba.

A terv: előre

A riolittufába vájt pincét bővíteni szeretnék, a 2016 tavaszára ütemezett építkezés során az Erdőbényén található feldolgozás is ide kerülne, a kóstoló- és a kiszolgálóhelyiségekkel együtt. A célok között szerepel további területek vásárlása is, egy körülbelüli 10 hektáros birtokméret lenne optimális a tulajdonos szerint.

 

Folyamatos az ötletelés, a közös kóstolás, az iránykeresés a megfogalmazott célok elérése érdekében. Kovács Péter abban biztos: elsősorban a hazai fogyasztókkal szeretné jobban megismertetni és megszerettetni Tokajt.Jó ár-érték arányú borokkal szeretné a magyar fogyasztók ízlését formálni   és ahogy azt a várban tapasztalhattuk, az első pozitív eredmények már meg is születtek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!