A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A hagyományos lehet jó is

Fattoi - Montalcino, Toszkána

2011-06-10 | Tóth Adrienn


A hagyományos lehet jó is

Rájöttem már, hogy ha egy hazai borszaküzletben egy számomra ismeretlen termelő palackja iránt érdeklődve az eladótól azt a választ kapom, hogy hagyományos borstílus, az virágnyelven szólva legtöbbször annyit jelent, régi, rosszul karbantartott hordó, túlterhelt szőlő. Ezért is volt meglepő, amikor Montalcino elegáns borbárjában az előző nap meglátogatott Fattoi pincészetet hagyományosnak bélyegezte az eladó, mégpedig jó értelemben.


A montalcinói Fattoi pincészetnél a dolgok most is úgy folynak, mint korábban. Ami azért is jó, mert egy ilyen kiindulóponttal lehet igazán jó kezdő képet kapni egy borvidékről.

A pince Montalcino déli felén helyezkedik el, Tavernelle irányából lehet megközelíteni úgy, hogy elautózunk egy völgyön át, egy hosszú földút végéig. Errefelé találkoznak az Ombrone és az Orcia folyók. A birtok központját jelentő borászatot körbeölelik a szőlőterületek, ahol kizárólag a tartományra jellemző sangiovese terem. A teljes földterület nagysága hetven hektár, ebből kilencen termesztenek szőlőt, ötön olajbogyót, a többit pedig erdős területek vagy gabona borítja.

A pincészetet 1965-ben még a nagypapa alapította, aki a mai napig felügyeli az eseményeket, és ha szükségesnek tartja, rendre utasítja fiát vagy unokáit. A szőlő telepítésébe a hetvenes években vágtak bele, vannak még területeik, ahol így már több mint negyven évesek a tőkék. Ezeket a tervek szerint öt éven belül fogják újratelepíteni.Az első Brunellójukat 1979-ben készítették el, szűk egy évtizeddel azután, hogy ez a bortípus hivatalosan is eredetvédetté vált. A Brunello di Montalcinot a sangiovese egyik klónjából, a brunellóból készítik. A szó jelentése is arra utal, hogy ez a típus sötétebb, tartalmasabb, mint a Toszkánában elterjedt többi sangiovese.

A borászatban ma évente 45-50 000 palack bort készítenek, ebből 25 000 az alapkategóriába tartozó Rosso di Montalcino, amelyet rövidebb ideig érlelnek, kb. 20 000 a Brunello di Montalcino, és megfelelő évjáratokban elkészül egy kisebb mennyiségű Brunello di Montalcino Riserva is. A jelenleg készített bormennyiség egyébként a duplája a tíz évvel ezelőttinek, sok más borászathoz hasonlóan ők is sokat fejlődtek az elmúlt évtizedben.

A helyzet nem tűnik komplikáltnak, lévén, hogy mindössze egy szőlőfajtával foglalkoznak, a különböző borkategóriák miatt azonban mégsem olyan egyszerű. Arról, hogy melyik terület terméséből készül az egyszerűbb rosso, és melyikből a komolyabb brunello, még a szüretet megelőzően dönteni kell, ez alapján kérik ki ugyanis az engedélyeket. Fattoiéknál ezt a döntést analitikai eredmények alapján hozzák meg.Riserva nem minden évjáratban készül, a döntést egyik oldalról a piac és a korábbi készletek mérete határozza meg, másrészt az időjárás. Utóbbi szempont azonban fordítva működik náluk, mint hazánkban, hiszen arrafelé inkább a hűvösebb évjáratok számítanak előnyösnek, amikor kifejlődhetnek a szőlő ízei, mielőtt a cukor elérné a már nem kívánt magasságot. Ezen úton haladva érthető, ha náluk 2004 volt az évtized egyik legjobb évjárata.

Még a tenger felől érkező hűsítő szelek hatása mellett is különösen fontos a szüret időpontja ebben a völgyben. A nagyszerű fekvés ugyanis korábbi érést produkál, általában egy héttel, tíz nappal előbb szedik itt a termést, mint a borvidék külső területein.

A pincészet természetesen olívaolajat is készít a többi toszkán borászathoz hasonlóan. Az olajbogyókat közel száz éves fákról kézzel szüretelik, amelyek leccino, frantoio és moraiolo fajtájúak. A bogyókból Montalcino városában készítenek hideg nyomásos technológiával extra szűz olívaolajat, amelyek sok idevalósi olajhoz hasonlóan élénkek, intenzív aromatikájúak.

A látogatás végén kicsit irigykedtem náluk, hogy ezen a helyen néhány apró változtatástól eltekintve minden olyan magától értetődő. Itt valaki vagy a hagyományokat követi, vagy a nemzetközi ízlésvilágnak akar megfelelni. Különösebb filozofálgatásokra nincs is szükség. 

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!