A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A termőhely lenyomata a cabernet franc-on

Gere Attila a villányi franc-ról

2014-06-15 | Tóth Adrienn


Bár szerte az országban egyre népszerűbbek a dűlőszelektált borok, bizonyos tételek esetében pont a több termőterület házasításával létrejövő komplexitás vezethet izgalmas végeredményhez. Gere Attila az eltérő villányi területeknek a borok karakterére gyakorolt hatásáról beszélt a Vinoportnak a legdélibb fekvésű magyar borvidék új bortípusa, a villányi franc kapcsán.


„Eddig a Weninger és Gere márkán belül készítettünk tisztán cabernet franc-ból álló bort Cabernet Franc Selection név alatt. 1995-ös volt az első letöltés. Korábban a Gere Attila Pincészet is piacra lépett cabernet franc-nal 1993-ból, de azt a portfólió letisztítása érdekében később nem készítettük el.

Érdekes a fajtaborok mellett azt is megfigyelni, hogy a házasításokban miként alakult a cabernet franc szerepköre. A Kopart a 2006-os évjárat óta 50%-ban ez a fajta alkotja, mert ettől az évtől állt rendelkezésre elegendő mennyiségű szőlő a saját ültetvényeinkről ahhoz, hogy megemeljük a franc arányát ebben a pincészet szempontjából különösen fontos prémium házasításban.

Franc szőlőink vannak a Csillagvölgy-, az Ördögárok-, a Konkoly- és a Kopár-dűlőkben, az eltérő lejtésszögeknek és talajösszetételnek köszönhetően azonban különbségek vannak közöttük. Egy átlagos évjáratban szeptember közepén a Kopárban már elkezdjük a franc szüretét, míg ugyanebbe a munkába a Konkolyban rendszerint egy hónappal később vágunk bele. A két terület között légvonalban mindössze két kilométer van, utóbbi azonban 120 méterrel magasabban fekszik, és ez már elegendő a szüreti időpont ilyen mértékű eltéréséhez. Úgy gondolom, a franc-on nyugvó Koparnak pont ez a titka: a négy termőhely egyedi lenyomata ugyanazon a fajtán.

A termőhely lenyomata a cabernet franc-on

A prémium borkategória már 2006 óta hivatalosan elfogadott a borvidéken, most egy munkacímen super premiumnak nevezett, e fölött elhelyezkedő szabályrendszer kialakításán dolgozunk, amely méltó lenne a villányi csúcsborként meghatározott villányi franc-hoz. Az elfogadást követően 2014-től jelennek meg az ebbe a csoportba tartozó borok. A terveink szerint a Gere-Weninger márka esetében ez várhatóan 2015-16-ban történik majd meg. A villányi franc-ban nálunk az újhordós érlelést 500-1000 literes, használt hordók egészítik ki, hiszen az utóbbiak erőteljesebb gyümölcsös illatokat, és ízeket adnak a borhoz.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!