A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahol a pezsgő megszületett

A limoux-i Antech pincészet 2. rész

2013-09-21 | Tóth Adrienn


Egy itthon kevéssé ismert, ám pezsgőtörténeti szempontból annál klasszikusabb borvidékkel, Limoux-val és az dolgozó Antech pezsgőházzal ismerkedünk tovább. Miután az előző részben megismertük a hat generációra visszatekintő ház történetét és a portfólió többségét kitevő két pezsgőcsaládot, ma egy igazi kuriozitással folytatjuk, amelyet leginkább almára épülő desszertek mellé érdemes fogyasztani.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Beelőzték Champagne-t

Igazi, helyi különlegességnek a blanquette méthode ancestrale számít, amelyet a St-Hilaire szerzetesei alkottak meg 1531-ben, ezzel megelőzve a ma pezsgő kapcsán piacvezetőnek számító Champagne-t. Érdekes tehát ez a műfaj, már csak bortörténelmi szempontból is, hiszen a legrégibb pezsgőkészítési eljárásnak és helyszínnek számít. Az AOC rendszer részévé 1938-ban vált.

A méthode ancestrale pezsgőkészítési mód lényege, hogy ebben az esetben egyáltalán nem történik cukor hozzáadása. A bor erjedésének első szakasza tartályban zajlik, amelyet a teljes cukormennyiség alkohollá történő alakulása előtt hűtéssel megállítanak. A bor ekkor édes marad, így a fermentáció második szakaszának elindulásához nem szükséges külső forrásból származó cukor hozzáadása. Az erjedést azonban ebben a szakaszban sem engedik végig kifutni, a végső alkohol nem haladhatja meg a 7%-ot, így a pezsgő végül jelentős maradékcukor-tartalommal kerül a fogyasztók elé.

Az Antech pincészet esetében az első erjedés 5% alkoholtartalom eléréséig tart, majd ezt követi egy tizennégy hetes seprőn tartás, amely alatt a fermentáció eredményeként beáll a végső 6-7%-os alkoholszint.

A blanquette méthode ancestrale egyediségéhez azonban a készítési módon túl legalább olyan mértékben hozzájárul a helyi szőlőfajta, a mauzac, mert kizárólag ez használható fel a készítéséhez. A mauzac vagy más néven mauzac blanc Limoux-n kívül még a közeli Gaillac vidékén terjedt el. A fajta legjellemzőbb aromái között az almát és a vágott füvet szokták felsorolni.

Ahol a pezsgő megszületett

A fajtát hagyományosan későn szüretelték, amikor már lecsökkent a hőmérséklet Limoux-ban. Ez tette lehetővé, hogy a bor ne erjedjen ki teljesen, és a kívánt fermentáció csak tavasszal folytatódhasson, amikor újra melegedni kezdett a pincék hőmérséklete. Az utóbbi, második szakaszban képződtek a buborékok, amelyek a pezsgést létrehozták. Persze mióta a borok készítői megértették a fermentáció folyamatának működését, korábbi szürettel, frissebb aromákkal és lendületesebb savakkal is megvalósíthatóvá vált ugyanaz a végeredmény.

Persze ez nem jelenti azt, hogy bárki könnyedén képes lenne e pezsgő készítésére. Mindenestre Limoux-ban sokan próbálkoznak vele, bizonyíték erre Arnaud elmondása alapján, hogy gyakran látni olyan magánházakat a borvidéken, amelyek plafonján sérülések figyelhetőek meg.

Bár elsőre talán nem gondolná az ember, ezek a nyomok elszabadult dugóktól származnak. Ha ugyanis nem kellő tudatossággal zajlik a teljes pezsgőkészítés, előfordulhatnak ilyen balesetek. Persze erre elsősorban házi pezsgősítés esetében kerülhet sor, az Antech birtokon a több generációnyi tapasztalat mellett már nem engedhetőek meg hasonló malőrök. A borászat egyébként a Doux et Fruité néven palackozza le cuvée ancestrale-ját, amelyet elsősorban almás desszertekhez, például a francia klasszikushoz, a tarte tatinhez ajánl.

Idén késik a szüret

Miután végigvettük e különböző pezsgőtípusokat, arról kérdeztük Arnaud-t, hogy az általuk legnagyobb volumenben készített crémant-ok iránt milyen érdeklődés tapasztalható hazájukban. „A franciák számára sokáig kizárólag a champagne jelentette a magas minőségű pezsgőt, a crémant-ok inkább a mindennapok italának számítottak. Lassan azonban változik a helyzet, és ebben érdekes módon épp a nemzetközi borvilágnak van szerepe.

A világpiac ugyanis mentes a hasonló beidegződésektől, ezért gyakran kóstolnak össze tradicionális metódussal készülő pezsgőket függetlenül attól, hogy a világ mely részén állították elő azokat. Az ilyen tesztek végeredményei bizonyítják, hogy több borvidék – közöttük Limoux – crémant-jai is fel tudják venni a versenyt a champagne-ok többségével.”

Ahol a pezsgő megszületett

Lezárásként természetesen az évjáratról kérdeztük a pezsgőház képviselőjét. Válaszából megtudtuk, Limoux-ban a hideg, elhúzódó tavasz jelentős károkat okozott virágzáskor. Ezt követően egy meleg és száraz nyár jött, amely alatt nagyjából behozta magát a szőlő, de még mindig körülbelül háromhetes lemaradás tapasztalható.

Ennek köszönhetően a mauzac szedése csak szeptember közepén indult el, és várhatóan a szüret vége október végéig elhúzódik, pedig általában augusztus végén kezdenek és október elején fejezik be ezt a munkafolyamatot. Ez a jelenség azonban nem csak a délnyugati országrészre, de egész Franciaországra vonatkozik.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!