A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aki ide belép, királlyá változik

Nyit a Takler Kúria

2015-11-23 | Bánlaki D. Stella


Aki ide belép, királlyá változik

Képzeljen el egy csodálatos birtokot, ahol az épületeken belül is hatalmas a tér, gyönyörű a berendezés, ahol a személyzet lesi minden kívánságát, és ahol nem tud olyat enni vagy olyan bort inni, amiben kifogást találna. Mindez létezik, és ez nem túlzás. Megnyílt a Takler Kúria Szekszárdon.


Meglátni a Takler Birtokot rajta nemcsak a feldolgozó, hanem az étterem és a hotel épületeivel eleve lehengerlő. Nemcsak azért, mert egy majdnem kéthektáros területről van szó, hanem mert az impozáns épületek egyszerre tekintélyt parancsolók és hívogatók. Az épületbe lépve aztán azonnal elfog az érzés: egy középkori várban, kastélyban járunk, ahol mindent a mai ember legmagasabb igényeihez szabtak. Elég néhány óra, hogy rájöjjünk: néhány száz évvel ezelőtt is pont ilyen pompás lehetett úrnak, nemesnek lenni, és élvezni a luxust.

 

A borászat alapjait az 1892-ben épült Fecske tanya adja, ahol ma a Takler család lakik. Közvetlenül mellette áll az 1927-ben épült Sárközi tanya (nyitókép) – ez maga a már kastélyként emlegetett Takler Kúria. Ebben nyit most étterem és wellness hotel, illetve ez alatt található a már korábban átadott látványpince.

 

A Kúria enteriőrjét Hoffer Ottó tervezte, beleértve a 400 hordót is befogadni képes látványpincét és a borszentélyt. Az érlelő olyan, mintha maga is egy nagy hordó lenne, amibe éppen besétálunk. A belsőépítész gyakorlatilag az utolsó széket és csempét is kifejezetten a helyhez álmodta és rajzolta meg, majd készíttette el. Sőt, a Borszentélyben látható Szent György freskót is ő maga festette (humoros vendégek szerint a kupola freskóján Légli Ottó és Szeremley Huba is megjelenik).

 

Pincében én még így nem éreztem magam

A tér hatalmas, nagy a belmagasság és a folyosók is hosszúak, elágazók és kanyargósak. Mégis árad a fény, a freskóktól és a meleg színhatású talajtól pedig úgy érzi magát az ember, mintha egy nappaliban mászkálna. Ja, mert még mindig a pincéről beszélek. Még a tisztaság is makulátlan, csak éppen dívány helyett hordókra lehetne leheveredni. Ezt a részt 2011-ben adták át, a felette álló étterem- és wellness részlegen, illetve a panorámás szobákon ma még az utolsó simításokat végzik.

 

Aki ide belép, királlyá változik

Belső udvar

 

Az épületekben Takler András vezetett körbe, és miközben én próbáltam nem egyik ámulatból a másikba esni – és azonnal királynővé változni – azért a borkészítésről is felírtam ezt-azt.

 

A borászatot ma hárman irányítják: a kereskedelemért elsősorban idősebb Takler Ferenc felel, és ő felügyeli a lassan húsz éve folyamatosan tartó építkezéseket és átépítéseket. Ezen kívül hobbiból böllérkedik – hogy ehhez is ért, azt az éttermükben bárki ellenőrizheti. A szőlészeti és borászati munkák ifj. Takler Ferenc területe, akit 2015-től Gál József borász segít. András a marketinget és a napi ügyeket intézi. "Én még újonc vagyok a szakmában, még a borkóstolókon is meg kell dolgoznom azért, hogy elfogadjanak" – mondta.

 

Aki ide belép, királlyá változik

Takler András, idősebb Takler Ferenc, ifjabb Takler Ferenc

 

András azért dolgozik, hogy a Takler borokat külföldön is egyre többen megismerjék "ez pincészetünk jövője". Igaz, a borexport ma még csak bevételeik 5-10%-át adja, és inkább kevesebb jó helyre szeretnének bekerülni, mint nagy mennyiséget exportálni. Jelen vannak a prágai Boscolóban, Brno egy előkelő éttermében, de a hazai Külügyminisztérium is szívesen visz rendezvényeire a Takler borokból. Lényegében Európa szinte összes országában megtalálhatók, ezen kívül az USA-ban és Kínában is.

 

A külföldi piac meghódításának persze részben ők is az összefogásban, az egységes marketingben, az országimázs hatékonyabb kiépítésében látják lehetőségét."Szükség lenne végre egy szervezett országos bormarketingre, érdemes lenne Lengyelországra fókuszálni, a lengyel és a cseh piacok különösen nyitottak a magyar borokra." András elmondta azt is, borvidéki szinten gondolkodnak azon, hogy együtt jelenjenek meg például a düsseldorfi kiállításon, letisztult koncepcióval, csak bikavérekkel.

Murphy törvénye

"A külföldi kereskedőink mostanában leginkább a 2013-as Kadarkát keresik – persze, mert az pont elfogyott" – mondta András. A család nagyon fontosnak tartja a magyar fajták külföldi népszerűsítését, de 2013 számukra is nehéz év volt. Még 2014-ben is adódtak problémáik, a borokban gyakran megjelent a nyers, zöld íz. Ezzel idén nem lesz gondjuk, de a sok őszi eső miatt csúcsborokat valószínűleg idén sem tudnak majd készíteni. Volt már rosszabb, amikor 80 dekás terméskorlátozott szőlőből készült az alapbor..."

 

A borokon is érezni, hogy csak a teljesen egészséges szőlőszemekből kerülhet beléjük. Taklerék csak 15 kilós ládákba szüretelnek, és az alapanyagot egy órán belül feldolgozzák. A levet aztán speciális fajélesztővel oltják. A fehér- és rozéborokról azonnal leválasztják a levüket és flotációs musttisztítást végeznek. A vörösborokat kíméletesen macerálják naponta 2-3-szor. A prémium borokhoz speciális Taucher taposó tankokat használnak.

 

Aki ide belép, királlyá változik

Látványpince, hordók a hordóban

 

Az alapborokat másod- és harmadtöltésű barrique hordókban, valamint első töltésű – magyar és francia 500 illetve 225 literes tölgyfa hordókban érlelik. A prémium borokra ezen kívül 1-2 éves palackos érlelés is vár. A helyi szűrik, a legjobb eredmény elérése érdekében együtt palackozzák az alapborokat, és külön, egyszerre a prémium borokat.

 

Taklerék a kóstolókra, borvacsorákra mostanában szívesen viszik egyetlen újborukat, a rozét, a könnyed fűszeres 2013-as Syrah-t, a Kékfrankos elmaradhatatlan, és persze a 2012-es Bikavér. A desszerthez már a csúcsborok dukálnak, például a Regnum vagy a Primarius. Részben mi is ezekből kaptunk egy nem akármilyen merítést, és egy tökéletesen a borokra szabott, és minden túlzás nélkül hibátlan menüsort. 

 

Aki ide belép, királlyá változikErre megérkezni...

Királynőnek is ritkán lehet része ilyen bánásmódban

"A régió jó hírét akarjuk öregbíteni, ha nem is Michelin-csillagokban gondolkodunk, egy jó konyhát álmodtunk meg a jó borokhoz, és egy kedves vidéki szálláshelyet" mondta András nem kevés szerénységgel. Az étlapon a modern konyha elemei keverednek majd a hagyományos, magyaros és helyi elemekkel nem fine diningban gondolkodtunk, hiszen a tartalmas szekszárdi borok kóstolásához kell egy komolyabb alap".

Pinot Noir Rozé 2015

Illatában intenzív málna, a kortyban ezt kis szénsav egészíti ki. Inkább fanyarabb, vérnarancsos stílus, mint édes. Hozzá friss salátát kaptunk: madárbegy, rukkola, fenyőmag és balzsamecet, hozzá érlelt kemény sajt és pirítós.

Bikavér 2012

Rövid szellőztetés után jól érett piros bogyós gyümölcsök, kis füstösség, ánizs és hordófűszerek tűnnek fel. Jó sav-tannin aránya miatt nem csak ízében harmonizált a tarja steakkel és az erdei gombás árpagyöngy rizottóval.

Primarius 2011

100% merlot. "Az évjáratokkal az elegancia felé haladtunk – e bor esetében egy nemzetközi aranyérem volt a visszajelzés" – mutatta be a bort András. Vékonyabb test, kevesebb fa, tökéletes egyensúly és kerekség, bársonyos textúra. Meleg tónus, még fiatal.

 

Aki ide belép, királlyá változik

Esküvő vagy koronázás

Syrah Reserve 2011

Érett tétel, harmóniában minden eleme. Mély, telt az illata, csokodoládés-szilvalekváros, akárcsak a desszert, amit készítettek hozzá. A csokoládétorta mellé kanalazott lekvár egyébként nem volt édes, a tejszínhab is csak éppen hogy, ezért remekül passzolt a Syrah-hoz. Hozzáteszem, cukor- és édességfüggőként sem kívántam utána semmi más édes ízt. A Syrah illatából egyébként még távol-keleti fűszereket, szegfűszeget és fahéjat érezhetünk ki – a kortytól ugyanezeket a jegyeket kapjuk, remek krémességgel. Legalább heti egyszer ilyen bort inni – ez tényleg királyi lenne.

Regnum 2007

Andreas Larssontól (Best Sommelier of The World 2007),

a világ egyik legjobb sommelier-jétől 91 pontot kapott, és még van belőle 1900 palack. Kell még valamit mondanunk? Na jó: nagyrészt merlot és cabernet franc, kisebb részben cabernet sauvignon és kékfrankos is van benne. "Büszkék vagyunk rá, hogy elsőként párosítottuk a kékfrankost világfajtákkal."

 

András konkrétan erre a borukra a legbüszkébb, "még 4-5 évig biztosan ezt tenném minden nemzetközi zsűri elé". Illata meleg tónusú, szilvás és aszalt gyümölcsös. Ásványosság, édesfűszer, szegfűszeg, feketebors, némi animalitás - klasszikus nagy Bordeaux-i. Magasan strukturált, ehhez elegendő test társul.

Amikor már nem gondolná az ember, hogy van feljebb

Syrah Prémium 2012

Ez már tisztességes dekantálást igényel. Illatában ezután is marad kis izgalmat adó animalitás, kis nedves bőr. Mellette intenzív csokoládé, kakaó illat, pörkölt jegyek, szerecsendió, kis fekete bogyós gyümölcsök, a fajta jegyei. A korty feszes, krémes, keleties fűszerek társulnak a gyümölcsökhöz. Az alkohol fűt, különösen a hosszú lecsengésben.

Cabernet Sauvignon Reserve 2009

A Görögszóból, a legjobb magyar cabernet sauvignonnak választották. Szintén meghálálja a dekantálást. Föld, kis bőrösség, főtt vegetális jegyek, ásványosság, az egyensúlyát rendkívül magasan találta meg, nagyon sűrű szövésű. Mégis elegáns, nem tolakodó, és rengeteg gyümölcs fedezhető fel benne a hordófűszerek mellett. Lekváros és aszalt formában is. Ez a bor önmagában kitölt egy egész estét – lehet rajta, vele, mellette elmélkedni (és egyetlen kortya után lehet róla egy egész oldalnyit jegyzetelni). És még mindig fiatal.

 

Muszáj megemlítenem, hogy az étterem személyzete az ott töltött két nap alatt végtelenül készséges, figyelmes és fürge volt. Ők egyelőre elsősorban a rendezvényeken várják a vendégeket, hamarosan azonban beindul az á la carte is. Nyáron főleg esküvőkön akadt dolguk: miután a Kúria elkészült, András, és nyomán minden éppen házasodó szekszárdi, itt ünnepeltek. Én akár egy koronázási ceremóniát is ide helyeznék.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!