A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Uco-völgy az új felfedezés

Bemutatkozik a Salentein pincészet

2015-05-27 | Tóth Adrienn


Az Uco-völgy az új felfedezés

Argentínában nem tekint vissza olyan régi múltra a minőségi borkészítés, ahogy Európa hagyományos szőlőtermelő vidékein. Így nem is véletlen, hogy jelenlegi borvidékeinek fontossági sorrendjét nem tekinthetjük véglegesnek, hiszen még folyik az országban a potenciál felfedezése, főként a magas minőségű szőlő kapcsán. A Salentein pincészet azért is érdekes, mert központjuk Mendozán belül egy újnak számító körzetben, az Uco-völgyben található. A Vinoportnak Uwe Roeder mutatta be a pince termőterületeit és filozófiáját.


A Salentein nem tekint vissza hosszú történetre, tizenöt éve létezik. A tulajdonos Pon család a második világháború után költözött Németországból Hollandiába, ahol importtevékenységgel foglalkoztak.

 

A pincészetet alapítója, Mijndert Pon ma 83 éves, de még mindig aktívan részt vesz az üzleti ügyek intézésében, a pince életében, évente többször utazik Argentínába. Az MP Wineshoz Argentínában jelenleg két pincészet tartozik, a magasabb presztízsű Salentein mellett a Callia névre hallgató, de a cégcsoport folytat itt még más növénytermesztési és állattartási tevékenységet is.

 

A pincészet létrejöttét hosszú előkészítés előzte meg. Az elsődleges cél a magas minőségű borok készítése volt, ennek rendelték alá a termőtájak kiválasztását, a borász személyét és a pincészet felszerelésének kialakítását.

 

Hol találhatóak a területek?

 

A pincészet központja Mendozán belül az Uco-völgyben található. Az Uco-vidék a közelmúlt új felfedezésének számít. E terület azért különleges, mert a szőlők itt 1050-1700 méter tengerszint feletti magasságon húzódnak. Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetjük őket, a tulajdonosunk ugyanis épp errefelé vadászott, ahol felajánlottak neki egy területet megvásárlásra, és ő élt a lehetőséggel. Mára Mendozán belül ez a régió számít a borászati befektetések első számú központjának.

 

Az Uco-völgy az új felfedezés

 

Az Uco-völgyben 2000 hektáron művelünk szőlőt, ebből 700 hektár tartozik a három főbb körzetünkbe – amit errefelé fincasnak neveznek –, az El Oasisba, a La Pampába és a San Pablóba.

 

Saját szőlővel dolgoztok, vagy vásároltok is fel más területekről?

 

Kizárólag saját szőlőből készítjük a borainkat, ezért aztán korlátozott termésmennyiség áll a rendelkezésünkre. Évente körülbelül egymillió palack bort készítünk, amely újvilági mértékkel egyáltalán nem számít nagynak. A második márkánk a Portillo, amely már nagyobb volument jelent hárommillió palackos nagyságrendjével.

 

 

Ki készíti el a Salentein tételeket?

 

José Galante, a pincészet főborásza immár három évtizede dolgozik vezető argentin pincészeteknek, nálunk idén a negyedik évjáratot csinálja végig. Számára az Uco-völgy adott arra lehetőség, hogy az alapanyag magasabb savtartalma révén olyan eleganciával bíró borokat készíthessen, amelyek korábban nem voltak jellemzőek Argentínára.

 

Míg az Uco-völgy magas fekvésű szőlőiben a nappali hőmérséklet elérheti akár a negyven fokot, addig ez éjszaka lecsökkenhet tizenöt-tizennyolc fokra. Az így létrejövő hőmérséklet-ingadozás jelentős hatással van a gyümölcsre. Ennek köszönhető, hogy jobban megmaradnak a savak, így ez a régió kifejezetten jó fehérborokat és hosszú életpályával bíró vörösborokat adhat.

 

Mendozán túl vannak ültetvényeink  San Juanban is, amelyek termését elsősorban a Callia borainkhoz használjuk. Itt magasabb a nappali középhőmérséklet, és szinte sivatagi a klíma. Ezen a vidéken éjszaka sem megy le jelentősen a hőmérséklet, amely természetesen más stílust eredményez. Az innen érkező szőlő dzsemesebb, erőteljesebb gyümölcsösséggel bír.

 

Az Uco-völgy az új felfedezés

 

A termőtájakon túl fontos azt is megemlíteni, hogy olyan borokat igyekszünk piacra dobni, amelyek rögtön jól fogyaszthatóak, ezért kerüljük a túlzott tanninmennyiséget. Ennek érdekében például nem amerikai, hanem francia hordókkal dolgozunk.

 

Mely szőlőfajtákkal foglalkoztok?

 

A Salentein pezsgőinkhez a champagne-i minta szerint chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőt használunk fel. A csendes borainknál két fehér fajtával, a sauvignon blanc-nal és a chardonnay-val dolgozunk, míg vörösbort malbecből, merlot-ból, pinot noirból, cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és petit verdot-ból készítünk. A Portillo brandünkben található syrah is.

 

Milyen alapvető vonások különbözetik meg a két borcsaládot?

 

A Portillo tételei főként tartályban készülnek, csak rövidebb időt töltenek hordóban. A Salentein-borok ezzel szemben legalább tizenkét hónapot töltenek tölgyfa hordóban – kivétel a chardonnay, amely csak hatot.

 

Az Uco-völgy az új felfedezés

 

A borstílust persze az alapanyaghoz igazítottuk. Ahogy korábban említettem, az Uco-völgyben a szőlők 1050-1700 méter tengerszint feletti magasságon húzódnak. A Portillo-borok alapanyaga ezen belül jellemzően az alsóbb területekről származik, valamint kisebb mértékben a legmagasabbakról. A Salentein-vörösek esetén azonban felmehetünk egészen 1300 méterig, a fehéreknél pedig még magasabbra. A különböző talajadottsággal, magassággal és mikroklímával bíró alapanyag házasítása a borász számára egy igazi kirakós játékot jelent.

 

Mennyiben tekinthetjük kialakultnak Argentína bortermő vidékeit?

 

Napról napra új területeket fedezünk fel. Ott van például San Juanon belül a Pedenal-völgy, ahol a szőlők elérik az 1400 méteres magasságot. 20 évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy itt bort lehet készíteni.

 

Fontos tudni azt, hogy Argentína nemcsak Mendozából áll, bár kétségtelenül innen származik az ország borainak túlnyomó része. Mi a legjobb borainkat nem a klasszikus mendozai termőterületeken készítjük, hanem az Uco-völgyben. Sőt, a jövőben nyitottak vagyunk újabb területek kipróbálására is, ezek kiválasztásáról azonban kizárólag a borászunk dönthet. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas időszak az argentin borászat történetében, amikor a minél magasabb és egyedibb minőség megalkotása érdekében újra és újra túllépünk a korábban határnak vélt pontokon.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!