A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Balafánt, gohér, királyédes: felkutattuk Tokaj régi szőlőfajtáit

Gyűjtemény

2015-12-23 | Balling Péter


Balafánt, gohér, királyédes: felkutattuk Tokaj régi szőlőfajtáit

A több száz éves szőlőtermesztés során a Tokaji Borvidéken termesztett szőlőfajták száma sokat változott. A jelenleg engedélyezett 6 fajta közül 4 hagyományos, míg kettő új nemesítésű. Más fajták ma már csak gyűjteményben találhatók meg, vagy országosan kipusztultnak tekinthetők. Mégis érdemes megismerni őket.


A legkorábbi írás, amely tartalmaz napjainkban is értelmezhető Tokaj-hegyaljai szőlő neveket (mintegy 10-12 darabot) a XVI. század végén kiadott, Szikszai Fabriciusz Balázs (1590) által készített Nomenclatura. A szójegyzékben a Sárga muskotály, Bogár, Fehérszőlő, Gohér, Gerzset, Kecskecsecső, Rózsás szerepelnek olyan fajtaként, amelyet mai szemmel is értelmezhetünk. A többi név lehetséges, hogy elfeledett szinonim elnevezéseket takar. 

 

A korai írásos emlékek közül Kéler Pál (1724) szőlészeti témájú munkája említi az előbbi fajtákat, valamint hozzáfűzi a Budai gohér, Kadarka, Királyédes, Purcsin elnevezéseket is. Írásában a Furmint két változata (Furmint, Madárka) és a Hárslevelű is szerepel. 

 

Kortársa, Matolai János (1744) dolgozata írta le szakszerűen a borvidéken termelt szőlőfajtákat, kitérve azok tulajdonságára is. Írásában beszámol róla, hogy szerinte Tokaj-Hegyalján a fajták száma magas, a leggyakoribb közülük a formint (Furmint) és a Fehér szőlő (Rapaics (1940) szerint Hárslevelű). Ezek mellett megemlíti a Juhfark, a Gyöngyfehér, a Porcsén (Purcsin), a Gerset, a Rózsaszőlő, a Bakator, a Polyhos, a Boros bial fajtákat is, mint a borvidéken termesztett fajtákat. 

Kicsit ugorva az időben 

A reformkori Tokaj-Hegyalja már gazdagabb és részletesebb írásos anyagot szolgáltatott az utókornak, amelyek értékeléseket és leírásokat is tartalmaznak. Kitaibel Pál (1803) a következő elnevezéseket jegyezte le Tállyán:

 

Alak-Urmó (Alanttermő), Aronka (Aranka), Balafánt, Bátay, Budai Góhér, Czigány szőlő, Egri szőlő, Fejér Bogda, Fejér Boros, Fejér Ketske Csöcsü, Fejér Szőlő, Fekete Góhér, Fekete Jenej (Kadarka), Formint, Gacsal, Gerzsely, Góhér, Gyöngy-Fejér, Hárs-levelő, Járdovány, Juhfark, Leány szőlő, Lelt szőlő, Muskata (valamely musko-tály), Nagy Völgyü (Szemendiriai?), Petrezselyem szőlő (Chasselas ciotat), Polyhos, Purcsin, Rosa szőlő, Sárga Rumuny (Romonya), Szabó-samó vagy Török-hárslevelő (Somszőlő másnéven Bá-kor szőlő), Tök szőlő, Török Góhér, Válas-Demény, Változó Góhér,Vöres Bogda, Vörös Boros.

 

Hasonló, de rangsoroló listára bukkanhatunk 1804-ből. Még az ezt megelőző évben körlevélben kérték nyilatkozni a hegyaljai mezővárosokat, hogy mely fajtákat tartják jónak, termesztésre érdemesnek, és melyeket kevésbé alkalmasnak, vagy alkalmatlannak (hitványnak, kiirtandónak). Ez részletesen megtalálható a Szőlő-levél I. évfolyam 1. számában, ezért csak néhány dolgot érdemes kiemelni belőle. 

 

Az egyik, hogy a hét nyilatkozó mezőváros (Olaszliszka, Mád, Sárosnagypatak, Tállya, Tarcal, Tokaj, Tolcsva) által egyarántjónak tartott fajták a Balafánt, Furmint, Fehér szőlő, Gohérok (több változata), Gyöngyfehér, Hárslevelű, valamint a Királyédes voltak.A másik érdekesség ugyanezen analógia mentén, hogy a hitványok sorát a Boros bial, Gacsal, Gerzset, a Polyhos fajták jelentik a településeken. A rangsorolás szempontjai sajnos nem maradtak fent, azaz hogy mely tulajdonságok alapján értékelték a termesztett szőlőket és sorolták ezekbe a csoportokba. 

 

1833-ban jelent meg Kassai József Magyar-diák szókönyvének első kötete,

majd 1838-ig további négy. Ezekben, illetve a posztumusz megjelent (1962) zárókötetben több hegyaljai vonatkozás is fellelhető a szőlőfajtákat illetően. Gyakori fajtaként számol be az Aranykaszőlő, Aranka, Bolgár vagy Bogárszőlő, Bátai, Budai gohér, Boros bial, Fejérszőlő, Hárslevelű, Pankota szőlő, Polyhos, Lindvai, Porcsény (Purcsin), Romonya, Vállas demjén elnevezésekről. A Furmintból három változatot is taglal, ezek a hólyagos, ligetes és a madárkás (utóbbi kettő hasonlóan ritkás fürttípust takart). 

Szabó Dávid is rendszerező szemlélettel készítette el a saját lajstromát a hegyaljai szőlőkkel kapcsolatban

Gyűjtését megküldte mádi, tállyai és sárospataki szőlőtulajdonosoknak, hogy kiegészíthessék és véleményezhessék. Ennek nyomán 1853-1855 között a Gazdasági Lapok több számában jelent meg a fajtákról publikációja.

 

Három osztályba sorolta (első-, másod-, harmadosztály) a Tokaji Borvidék fajtáit, felhasználhatóságuk, termeszthetőségük szerint. Ezek közül ebben az írásban

Az első osztály fajtáit célszerű megismernünk

Az  eddigiekben ismertetett  szőlő elnevezések körvonalazzák Tokaj-Hegyalja fajgazdagságát. Ezen ritkább szőlőfajták közül néhány még ma is fellelhető a borvidéken (pl. Kecskecsecsű fajták, Gohérok stb.), jellemzően a háztáji szőlőkben.

Ugyanakkor sok fajta kiszorult a termesztésből a filoxéra pusztítását követő újratelepítésekkor, vagy az azóta eltelt időszak alatt. Kifejezetten ezeket összegyűjtő jelenkori szőlőültetvény a Tokaji Borvidéken a Kutatóintézet fajtagyűjteménye, nem megfeledkezve természetesen a magángyűjteményekről sem (pl. szaporítóanyag termelők, stb.). 

A fentiek ismeretében érdemes áttekinteni az intézetünk gyűjteményében szereplő tételeket

FAJTA, NÉV

SZINONIM NEVEK

Alanttermő

Alacsony fehér, Alattermő, Alóltermő, alultermő, Alföldi, Bálintka, Bátai, Erősinú, Fehér kadarka, Jóféle frankus, Pergő, Perő, Sajgó, Zelinka;

Aligoté

Aligotéblanc

Aprófehér

Abuc, Albuc, Aprofer, Apró fejér,

Aranka

Aranka formint, Aranyka, Aranyka szőlő, Goldtraube

Bakator

Bakar, Bakar fekete, Bakar kék, Fekete bakar, Fekete bakator, Kék bakar, Kék bakator

Bakator piros

Alföldi, Bakar rózsa, Halvány bakar, Ménesi rózsa, Ménesi rózsás, Piros bakar, Piros járdány, Piros járdovány, Rózsaszőlő, Rózsás bakar, Ruzsica, Sápadt rózsás, Tuli piros, Veres bakor, Veres váci, Vörös bakator

Balafánt

Blaufahnler, Balafán, Balafant, Balafant a blanc, Belefaint, KutyafülüBalafánt, Picolettobianco, Picolit

Bálint

Aprafer, Bálinka, Bálint fehér, Fehér Bálint, Kleinweiss, Zelenka

Bátai

Alatt-termő, Bátai fejér, Gyöngyfehér, Gyöngyfejér, Gyöngysárfehér, Gyöngyszemű, Gyöngyszemű fehér, Pataki, Tokayer

Beregi rózsás

Beregi, Beregi rózsa, Piros lányszőlő, Piros járdovány, Sápadtrózsás, Vörös árdány, Zöld piros

Bihari

Bialboros, Bihari boros

Bogár

Bogárszőlő, Bolgár, Bolgár-szőlő, Rumonya

Bodányi dinka

Bogdányi, Bogdányi szőlő, Szegedi piros, Török dinka

Budai gohér

na.

Budai zöld

Budai, Budai zöldszőlő, Zöld budai, Zöld fehér, Zöldszőlő

Chasselasciotat (Petrezselyemlevelű)

Csipkéslevelű Fábián, Csipkéslevelű chasselas, Csipkéslevelű saszla, Fehér petrezselyemszőlő, Hasított levelű gyöngyszőlő, Jeruzsálemszőlő, Petemzsiromszőlő, Petrezselyemlevelű chasselas, Petrzselyemszőlő, Petrezselyemlevelű saszla

Chasselaspasatutti

na.

Chasselastokayangevine

na.

Chasselasblanc

na.

Chasselasrouge

na.

Cukorszőlő

Rumonya, Sárga rumonya

Csókaszőlő

Kleinungarn, Rácfekete, Vadfekete

Csomorika

Csomor, Gyüdi fehér, Lämmerschwanz, Szederkényi fehér

Demjén

Fejér Demjén, Rongyos Demjén, Miskolci Demjén

Detki

Kései tükör, Kislányszőlő, Mádi lányszőlő

Erdei

Alföldi, Bakar, Erdei fehér, Fehérbakar, Fehérszőlő

Ezerjó

Fehér budai, Fehér sajgó, Frank, Kerekes, Klomreifler, Korponai, Mátyok, Scheinkernweiss, Szátoki, Budicsína

Fehér tökszőlő

Bécsi gohér, Fehér ökörszem, Lófarkú, Tökszőlő

Furmint (fehér, változó, piros)

Bihari boros, Demjén, Formont, Furmin, Furmind, (Furmint-madárkás, -hárslevelű, -borzos, -gyaporka, -halvány, -legyes, -ligetes, -vigályos, -lisztes, -nyellő, -tökös, -tömött, -vajaslevelű, -vicsiri), Formént, Formint, Formiant, Gemeiner, Görin, Hójagos furmint, Hólyagos formint, Kéknyelű, Som, Szalai, Szegszőlő, Szigeti, Zapfner;

Gyöngyfehér

Bátai, Bátaigyöngysárfehér, Fürjmony, Gyöngyfehér, Gyöngyfejér, Gyöngyfejér-szőlő, Gyöngysárfehér, Gyöngyszemű, Gyöngyszemű fehér, Gyöngyszőlő, Rongyosszigeti furmint, ligetes

Gyöngyszőlő

téves elnevezése Fürjmony

Hamvas

Égszínszőlő, Olajszőlő 

Hárslevelű

 

Halszőlő, Bodzavirágszagú, Szódokszőlő, Zöldszőlő, Juhfark, Bolyhos, Hasadt levelű

Hétszőlői

na.

Járdovány fekete

Jádorvány, Járdán, Járdány, Járdovány, Kék furmint, Kék zapfner, Fekete szigeti, Pataki

Juhfark

Bácsó, Bárányfarkú, Budai góhér, Durbancs, Durbats, Fehér boros, Fehér kadarka, Fehérszőlő, Hosszúnyelű, Ihfarkú, Juhfarkú, Keserű

Kadarka

lsd. Kék kadarka

Kék kadarka

 

Fekete budai, Fekete cigány, Fekete Linka, Jenei fekete, Kadar, Kadárka, Kádárka, Törökszőlő

Kék tarcali

na.

Királyszőlő

Barna király, Fehér király, Fodor király, Királyédes, Königstraube, Lampartner, Lampone, Lágylevelű, Sárga király, Sárgaszőlő

Kék barátcsuha

Barátcsuha kék, BlauerKölner, Füstösszőlő, Hamvas dinka, Kölni kék, Velkacerna, Dinka kék, Purcsin dinka

Kolontár

na.

Kövérszőlő

Bajor, Fehér kövérszőlő, Gohér, Huppajagos, Kövér fehér, Pataki

Kübeli

Kőbeli, Kőfehér

Laszta

na.

Leányszőlő

Lascamodrina, Laska Cseke, Nagylányszőlő

Lisztes fehér

Fehértermő, Fehérszőlő, Fosóka, Gaskó, Gatyaszalajtó, Hascsikarító, Lisztes, Mehlweiss, Rumpel, Sislovina, Tokaji fehér, Topolina

Lisztes piros

Piros fosóka, Piros lisztes

Muscatottonel

Ottonel muskotály

Mustos fehér

Fehér mustos, Lampor, Magyarádi, Mustafer, Mustoasa, Mustos

Piros cirfandli

Cilifai, Cilifán, Cirfandli, Cirfandli piros, Cirifai, Cirifán, Késői piros, Späthrot,Zierfandler

Polyhos

Bolyhos, Pulykos

Purcsin

Fekete purcsin, Gerzset, Kék purcsin, Királyédes, Kisfekete, Kökényszőlő, Partinka, Pelyhes, Porcsin, Purcsény

Rakszőlő

Ezüstfehér, Ezüstszőlő, Hóvíz, Huszár dinka, Nagyezüst, Silberweiss, Világos

Rózsa szőlő

Rózsa, Rózsás, Rózsaszemű

Sárfehér

Alattermő, Alföldi, Alföldi fehér, Alföldi szőlő, Ardai, Cseki, Glenovetz, Öreg sárfehér, Sárga ardai, Silberweiss, Szagos sárfehér, Vizesfehér, Zöld sárfehér, Zsige

Sárga ortlibi

Ortliebi, Ortlieber

Sárpiros

na.

Som szőlő

Bajnár szőlő, Bajnák szőlő, Bajor szőlő, Sombajom, Somgohér, Somfurmint

Szerémi

Grünspitzler, Szerémi zöld, Teremi, Teremi zöld, Zöldszeremi

Tökszőlő

Bécsi gohér, Fehér ökörszem, Fehér tökszőlő, Lófarkú, Tökszőlő fehér

Török gohér

Török gohér,Gohér török, Merancsik, Török góhér;Fehér gohér: Aranyos sárga, Augster, Ágas bajor, Ágas szőlő, Bagoly gohér, Bajor, Buhér, Csebajor, Cserszőlő, Durbancs, Eleinérő, Fehér góhér, Góhér, Guhér, Hulló bajor, Jókorérő, Kolontár, Koránvaló, Körteszőlő, Kozma, Sárga góhér, Som bajor, Somogyi fehér, Szőkeszőllő, Tódor, Török gohér, Zöld gohér;

Villáskacsú

Ketteskacsú

Zöld dinka

Dinka zöld, Glitzer

 

Számos egyezőséget fedezhetünk fel a szinonim elnevezésekben. A lajstromokban, leírásokban szereplő nevek esetében több átfedés is van egy-egy fajta esetében. Előfordul, hogy a különböző elnevezések valójában szinonimák. Az egyik ilyen szembetűnő eset a Szabó Dávid (1855) rangsorolta Aranka és Aranka furmint, amelyek ugyanazt a fajtát, vagyis az Arankát takarják.

 

Ennek ellenkezője is igaz, amikor egy szinonim név fel-fel tűnik ugyanolyan formában, ámde különböző fajtáknál. Erre példa a Királyédes elnevezés, amit a táblázatban szereplő Királyszőlő és Purcsin fajtákra is szinonimként használtak.

 

Balafánt, gohér, királyédes: felkutattuk Tokaj régi szőlőfajtáitForrás: Facebook

 

Vannak olyan fajták, amelyek nem kerültek bele a fajtagyűjteményünkbe, de a régi fajták között szerepelnek. Ilyen például az Alexandriai muskotály, Bajor, Chasselas d’Or, Rajnai rizling és a Vadfekete, stb. Ezekkel terveink szerint még bővülni fog a gyűjteményünk.

 

Vannak olyanok is, amelyek sorsa nem ismert, mint például a Gerset, Lacrima, így ezeket csak a lajstromokból ismerhetjük meg. A felsorolásban van két fajta, amely fajtagyűjteményünkben szintén nem található meg: a Bátai és a Hétszőlői. Ezen két fajta szerepel ugyan a régi leírásokban, de jelen állás szerint országosan kipusztultnak tekinthető. Ha véletlenül  valakinek  van ismerete ezen  fajták  lelőhelyéről,  kérjük jelezze számunkra.

 

Romantikus nosztalgián túlmenően a Tokaji Borvidéken korábban termesztett fajtáknak gyakorlati haszna az a genetikai háttér, amely már bizonyította alkalmazkodóképességét azt itteni biotikus, abiotikus tényezőkhöz. A nemesítés lehetőségeitől eltekintve, ez azt is jelentheti napjainkban, hogy érdemes lehet ezeket a régi fajtákat újraértékelni, hogy a modern művelésmódok és borászati körülmények mellett mire képesek.

A szerző a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa. A cikk eredetileg a Kutatóintézet kiadványában jelent meg. (Szőlő-levél, V. évfolyam, 2. szám.)

Felhasznált irodalom

1881. Levél Tarczalról. A Szüret. Szőlészeti-, Borászati- és Gazdasági Lap, 2: 488-489.

Balassa I. 1991. Tokaj-Hegyalja szőleje és bora. Történeti-néprajzi tanulmány. Tokaj, Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát. 752 pp.

Bényei F., Lőrincz A. (szerk.). 2005. Borszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok. Fajta-ismeret és –használat. Budapest, Mezőgazda Kiadó, 314pp.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoral-jaújhelyi Fióklevéltára. IV-A. 1001/d. Zemplén Vármegye Nemesi Közgyűlésének iratai. Köz-gyűlési iratok. Loc. 169. No. 61. A 409. jegyző-könyvi szám 8, 10-12, 14-16. sz. mellékletei.

Engelbrecht K. 1891. A szőlőfajok helyes megvá-lasztásáról. Szőlészeti és Borászati Évkönyv, 1: 152-161.

Entz F., Málnay I.; Tóth I. 1869. Magyarország borászata. Közlemények a Földmivelés-, Ipar-és Kereskedelemügyi Magyar Kir. Ministerium Köréből II./2: 112pp.

Fábián József 1813-1814. Vizsgálódó és okta-tó értekezés a szőlő-mívelésről. I–II. Vesz-prém, Szammer Nyomda, (Chaptal–Rozier– Parmentier–Dussieux könyvének fordítása)

Gombocz Z. 1906. A bor. Magyar Nyelv, II/4: 145-152., II/5: 193-198.

Gyürky A. 1861. Borászati-szótár. Pest, Emich Gusztáv, Magy. Akad. Nyomdász, 112pp.

Hajdu E. 2003. Magyar szőlőfajták. Budapest, Mezőgazda Kiadó. 258pp.

Harsányi J., Mádi R.-né (szerk.). 2005. Szőlő- és gyümölcsfajták. Nemzeti fajtajegyzék. Szapo-rításra egyedileg engedélyezett fajták jegyzéke. Budapest, Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. 160pp.

Hegedüs Á., Kozma P., Németh M. 1966. A szőlő. Budapest, Akadémiai Kiadó, 325pp.

Kassai J. 1833-1962. Magyar-diák szókönyv. I-V. Keleti K. (szerk.). 1875. Nemzetközi statisztika.

Szőlészet. 1. rész: Magyarország szőlészeti statisztikája 1860-1873. Budapest, Athenaeum Nyomda. 402pp.

Kéler P. 1726. Beschreibung des vornehmsten Weingebürges in Ungarn. In: Jaenichius: Meletemata. 256-278.

Kitaibel P. 1939. Iter Bereghiense 1803. A Hegyaljára vonatkozó naplórészletek. (Az eredeti naplójegyzetek alapján összeállította: Gom-bocz E.). Botanikai Közlemények, 36. 278-284.

Légárdy L. 1844. Lajstroma és rövid leírása azon honi ’s külföldi szőlőfajoknak… Pest, Landerer – Heeckenast, 58pp.

Lichtneckert A. 2007. Borászok titkai – titkok gazdái. Források és szemelvények szőlészetünk és borászatunk múltjából 1700-1871. Balatonfüred, LA Könyvtár, 224pp.

Lőrincz A., Bényei F., Zanathy G., Varga Zs. 2004. A nővirágú fajták a magyar szőlőtermesztés-ben. Borászati Füzetek, 16/3: 1-6.

Matolai J. 1744. Disquisitio physico-medica de vini Tokaiensis cultura, indole, praestantia, et qualitatibus. 24pp.

Németh M. 1966. Borszőlőfajták határozókulcsa. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 240pp.

Németh M. 1970. Ampelográfiai album. Ter-mesztett borszőlőfajták 2. Budapest, Mezőgaz-dasági Kiadó, 276pp.

Németh M. 1973. Régi magyar borszőlőfajták. Agrobotanika, 15: 37-55.

Oláh M. 1857. Hegyaljai szőlő-lajstrom. Szőlésze-ti és Borászati Közlemények, 1: 236-239.

Pap M. 1985. A tokaji. Budapest, Gondolat Kiadó 296pp.

Rapaics R. 1940. A magyar gyümölcs. Budapest, Királyi Magyar Természettudományi Társulat, 350pp.

Rácz J. 1997. Kétszáz magyar szőlőnév. Budapest, Magyar Nyelvtudományi Társaság kiadványai, 144pp.

Szabó D. 1855. Okszerű bortermelés hegyaljai kézikönyve. Pest, Emich Gusztáv, Magy. Akad. Nyomdász, 136pp.

Szabó J., Török I. (szerk.). 1867. Tokaj-hegyaljai Album. Pest, Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egye-sület, 188pp.

Szikszai F. B. 1590. Nomenclatura seu Dictionarium Latino-ungaricum, Debrecini, 235pp.

Varga Zs. 2009. Régi Tokaj-hegyaljai fajták termesztési értékének és rokonsági viszonya-inak vizsgálata. Doktori értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, 176pp.

Vitéz V. 1857. Hegyaljai szőlő, 1: 71.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!