Dél-balatoni pezsgőkkel bevenni Európát: Garamvári
Pinceszemle, sajtószüret, 2. rész
2015-10-05 | Bánlaki D. StellaIgaz, Garamvári Vencel egyre inkább kiadja kezéből a birtok napi feladatait, a tervek gyártásával, a növekedéssel és az európai terjeszkedéssel egy percre sem áll le. A Vinoport először vette szemlére a dél-balatoni szőlőbirtokot, 2. rész.
Az idén 25 éves Garamvári Szőlőbirtok mára 80 hektárosra nőtte ki magát, és olyan elismeréseket porolgathat a falán, mint a Francia Pezsgő-világbajnokságon (Dijon) ezüstérmei, vagy az Év Pincészetének és az Év Bortermelőjének kijáró emlékplakettek. Évente 80-90 ezer palack pezsgő, és 450 ezer palack bor készül a védjegyükkel. Ezek közül legalább minden második külföldön talál gazdát.
Cikkünk első részért kattintson ide >>
Miután a birtok szőlésze, a fiatal Bari István körbekalauzolt a dűlőkben, Garamvári Vencel vendéglátóm a borász Baranyai Péterre bízott. Péter több mint egy évtizede dolgozik a birtokon, de még mindig izgul egy-egy szüret közben. A legutóbbi fejlesztéseket is lelkesen mutatta, tudva, hogy a cél évi 150-200 ezer palack pezsgőig növekedni. És akkor még a borokról nem is szólt. A célok elérésben jövő évtől egy új palackozósor (amely a csavarzáras Garamvári borok megjelenésére is garancia), a prés- és a fahordós kapacitás növelése, és később a tartálykapacitás bővítése is segíti majd. A tavaly vásárolt új szüretelőgép vagy prés ugyanakkor már a kíméletesebb feldolgozásra is garancia.
Ottjártamkor az idén szüretelt fehérszőlők már erjedtek a tartályokban, jó savú, gyümölcsös murcikat kóstoltam. Az irsai olivér minden évben elsőként készül el. Ebből egy kisebb széria Márton-napkor a boltokba kerül, de a bor nagyobb részének hagynak időt az érésre. A tartályokból teszteltem a pincészet büszkeségének, a Prestige Brut-nek alapját is, Garamvári Vencellel egyetértettünk abban, hogy jó pezsgőnk lesz 2020 szilveszterére.
A szőlők, ha eljutottak a pincészetig, a préstől mindössze 50 métert kell megtenniük, hogy palackokba kerüljenek. Ugyanis az érlelőpince az erjesztőrészleg alatt kapott helyett, és a palackozó is a közelben van. A fehérek közül a chardonnay és a szürkebarát kap hordós érlelést, a vörösboroknak Garamvári Vencel szerint egytől egyig kijár a hordó. Light és medium magyar tölgyfahordókat használnak, különböző méretben.
Garamvári Vencel és Baranyai Péter szeretnek játszani, kísérletezni a hordókkal, de a hordós ízjegyeket nem szeretik a borban. "Olyan borunk nincs, amely kizárólag teljes egészében új hordóban érlelődik" – mondta Péter, és közben 5, illetve 25 hektoliteres fákat is mutatott. A fehérek például gyakran tartályos és hordós házasításként lesznek lepalackozva, a vörösök pedig új és korábban használt tölgyben érlelt borok házasításai.
Sokféle szőlő, sokféle bor
"Ha a mellettünk lévő dűlőket, parcellákat árulják, azt általában meg szoktuk vásárolni, nem terveztünk például királyleánykát, de így ez is bekerült a portfóliónkba." Ez egyébként házasítva kerül Garamvári palackokba. De a magyar piac is sokféle bort igényel.
Azt kell figyelembe vennünk, hogy a vevőinknek milyen igényei vannak. 60 %-ban exportra dolgozunk, Egyesült Államok, Kanada, Lettország, Svédország, kicsit Finnország és Németország, sőt Franciaországba is szállítunk, még pezsgőt is" – mondta Garamvári Vencel.
A különböző országok igényei is eltérnek egymástól. A kereskedők helyben, a pincészet borbemutatóin vagy nemzetközi vásárokon választják ki, hogy melyik bor vagy évjárat szimpatikus nekik. "A lettek például a Délidőlőt rezerválták magunknak, reménykednek és mi is, hogy újra tudunk majd nekik ilyet készíteni, de ezt nem minden évjárat garantálja. Ezért a szüreti döntéseimet végső soron a vevőim igényei alapján is hozom meg" – mondta a birtokgazda.
A pezsgők piacán
Szerinte a pezsgők zsúfolt nemzetközi piacára nagy mennyiséggel és jó árszerkezettel, vagy kis mennyiséggel és prémium minőséggel lehet betörni.
Magyarország rendkívül alkalmas arra, hogy finom, gyümölcsös, jó savszerkezettel rendelkező pezsgőalapborokat termeljen. A szocialista kor pezsgőexport mennyiségét nem fogjuk elérni, de jó lenne növelni a tradicionális magyar pezsgők mennyiségét." Garamvári Úr ugyanakkor érzi, hogy belföldön is élesedik a verseny, "van minőségi nyomás és minőségi vita is".
"Ha az alapbor készítési technikája jó, abból lehet évtizedekig eltartható pezsgőt készíteni, adott időben degorzsálva." Ma is forgalomban van még tíz éves Garamvári-pezsgő. "Igaz, hogy már csak pár ezer van a 2001-ben töltött 140 ezres tételből, de még ma is jól fogy." A degorzsálás párezer palackonként történik, az alapanyag mindaddig seprőn pihen. Még ma is friss és elegáns.
Bari István, a birtok szőlésze itt közbeszúrta: ő is csak Garamvári pezsgőt hajlandó inni. "Már csak annak tudata is garancia a minőségre, hogy hagyományos eljárással, méthode traditionelle készül" – mondta. A kifejezetten pezsgőkészítésre kitenyésztett szőlőklónokat is ő választotta ki és telepítette, de még ezekről is csak a legkiválóbb évjáratokban készül buborékos ital.
"Minden évben nyerünk négy-öt aranyérmet, pedig csak a legrelevánsabb versenyekre nevezünk be" – mondták, és közben a birtokgazda szőlészével és borászával mutogatták a számos érmet, kupát és plakettet. Már el sem fértek az irodák falán, "pedig már csak az aranyakat engedi bekereteztetni" – nevetett Garamvári.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!