A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy pohár keserűlikőr vacsora után?

Tokaji borpárlat- és szőlőpálinka-alappal

2013-05-04 | Tóth Adrienn


A Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra a digestif italkultúra újbóli meghonosítására törekedve készíti el Berbence Bitter elnevezésű keserűlikőrjét. Az ital különlegessége, hogy alapját a legtöbb azonos kategóriába sorolt termékkel ellentétben tokaji borpárlat és szőlőpálinka adja, érlelésére pedig használt aszús hordók szolgálnak. A keserűlikőrökön belül az édeskeserűkhöz sorolható italról, amely az idei Destillátán ezüstérmet kapott, Ficsor Ádám tulajdonost kérdeztük.


Honnan jött az ötlet, hogy tokajipárlat-alapú keserűlikőrt készítsenek?

Tokaj-Hegyalján a borkészítésen kívül hagyománya van a szeszes italok gyártásának is. A törkölyfőzés és a borpárlatkészítés az 1800-as évek végén élte fénykorát, ekkor több jelentős cég is foglalkozott ezzel, „cognac”-nak nevezve termékeit. A hagyományok tanulmányozása mellett elemeztük a legfrissebb szakmai trendeket, fejlesztési irányokat. A kettő találkozásából jött a Berbence ötlete.

Manufaktúránk eltökélt szándéka, hogy kizárólag minőségi, kézműves italokat állítson elő, kiváló alapanyagok felhasználásával. Mivel a piacon megtalálható keserűlikőrök túlnyomórészt ipariszesz-alapú, kommersz italok, célunk volt egy olyan egyedülálló keserűlikőr kifejlesztése, melyben megtalálható egyrészt a pálinka mint hungarikum, másrészt a tokaji borpárlat, mely önmagában kuriózumnak számít. A huszonhét gyógynövény és fűszer kivonatát borpárlat és szőlőpálinka hozzáadásával pihentetjük korábban aszúbor érlelésére használt hordóban.

Miért kapta a bitter a Berbence nevet?

A berbence szó jelentése bödön, kis hordó. Első hazai említése Somló várához köthető, 1498-ban. Hadrovics László nyelvtudós az olasz brenta, azaz puttony szó horvát és szlovén közvetítésű átvételének tartja. Később a párlatok érlelésére használt kilencliteres hordót nevezték berbencének, főleg Erdélyben, illetve a Zemplén környéki falvakban.

Mi a jelentősége a digestifnek a gasztronómiai kultúrában?

Mára a digestif italkultúra sajnos eléggé háttérbe szorult, feledésbe merült. Az eredetileg digestifnek szánt italokat mára inkább aperitifként szolgálják fel, vagy különböző szórakozóhelyeken találkozhatunk velük buliital formájában.

A Berbence Bitter fejlesztésekor célunk volt úgy összeállítani a receptúrát és összeválogatni a gyógynövényeket, hogy nagy lakomák, étkezések után egy-egy pohár Berbence elfogyasztásával garantált legyen a likőr emésztést segítő hatása, csökkentse a nehéz ételek utáni telítettség érzetét, azaz nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is egy igazi digestif jellegű italt kapjunk. Gourmet likőrünket elsősorban desszertek és kávé mellé ajánljuk, a főétel elfogyasztása után.

Honnan származik a párlat alapjául szolgáló törköly és szőlő?

Üzemünk Vámosújfaluban található, Tokaj-Hegyalján. A szőlőpálinkáinkat kizárólag Tokaj-Hegyalján termett gyümölcsökből készítjük. A szőlő nagyobbrészt saját ültetvényünk termése. A borpárlat készítésénél a legfontosabb, hogy friss, kénmentes, hibátlan borból dolgozzunk, ehhez pedig egészséges, tiszta szőlő kell. A furmint és a hárslevelű is alkalmas párlatkészítésre, eddigi tapasztalataink szerint a furmint ízben, a hárslevelű illatban erősebb. A gyógynövények alkoholos kivonatát érleljük szőlőpálinka és borpárlat hozzáadásával. Az érlelés ideje függ az adott tételtől és a hordótól is, hónapokról beszélünk.

Végül hadd kérdezzük arról, milyen egyéb párlatok találhatóak még a portfólióban?

Ami a termékportfoliónkat illeti, tizenhét különféle pálinkát készítünk, melyek közt a hagyományos ízek (vilmoskörte, barack, szilva) mellett megtalálhatók a tokaji jellegzetességek (tokaji sárgamuskotály szőlő- és törkölypálinka) és a különlegességek is (berkenye-, som-, kökény-, birs-, szederpálinka).

Manufaktúránk azonban több mint egy egyszerű pálinkaüzem, hiszen kézműves likőrjeinket elsősorban az általunk előállított prémium pálinkákból és borpárlatokból készítjük. Gyümölcslikőrök terén jelenleg a Glam prémium meggylikőr található meg a választékunkban, mely 25%-os alkoholtartalmával, intenzív gyümölcsösségével elsősorban hölgyek számára készült.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!