A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Forradalmi a 2015-ös év Szekszárdon?

Ide még a télen el kell mennie

2015-12-18 | Vinoport


Forradalmi a 2015-ös év Szekszárdon?

Kóstoljanak, egyenek hozzá, szálljanak meg bármelyik pincészetnél, de ne hagyják ki Szekszárdot 2016-ban. Ott most forradalom zajlik, legalábbis úgy tűnik, a lehető legpozitívabb értelemben. A cikkbe ágyazott linkekre kattintva, a beszámolóinkat elolvasva, reméljük, egyetértenek majd velünk.


(Nyitókép: Fekete Borpince)

 

"Szekszárdon szépen szaporodik az élcsapat, bár tevékenységük nyomokban sem emlékeztethet az úttörőkre. Sokkal inkább egy meglehetősen tudatosan gondolkodó csoportra, akik képesek meghatározni, hogy merre szeretnének menni" – írta nemrég Szekszárd helyzetét értékelő cikkében Mészáros Gabriella

 

Véleményével nincs egyedül, Szekszárd ma egyértelműen az egyik legütemesebben fejlődő borvidékünk, és különösen ebben az évben lépett nagyot, hiszen bemutatta egységes palackját, a szekszárdi palackot. Ebbe kizárólag olyan szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek, amelyek hibátlanok, a fajtajelleget vagy borstílust méltó módon képviselik.

 

"Van előttünk egy jó példa, Tokaj. Tokajban viszont mindig volt, most is van egy erős külső tőke, ezzel szemben itt Szekszárdon nincs tőkeerős borász, aki a haladást tudná finanszírozni" – ezt Heimann Zoltán mondta a palack őszi bemutatkozóján, ahol a trónvárományosokat is tesztelhettük.

 

A Heimann család egyértelműen vontatóhajó szerepet tölt be a borvidék életében, az idősebb Heimann Zoltán a borvidéki elnök és a palack projekt megvalósításából is bőven kivette a részét; Heimanné Ágnes a palackba kerülő borok vizsgálóbizottságának elnökeként is dolgozott a vidék jó híréért, a világlátásból végre hazatérő ifjabb Heimann Zoltán pedig valami ennél is extrábbat tehet hozzá az egészhez.

 

Forradalmi a 2015-ös év Szekszárdon?

Ifjú Heimann Zoli tölt

 

Az új évjáraton jobban rajta van a kézjegyem, mint eddig bármelyiken – és ez baromi izgalmas!" – nyilatkozta, amikor legutóbb nála jártunk. Megéreztük ugyanis, hogy Szekszárdon most készül, fejlődik, formálódik valami, ezért novemberben két napot töltöttünk a borvidéken. Felmértük, hol tart most.

 

"Sokkal többet kísérletezünk, mint korábban bármikor" mondta akkor Heimann Zoli. "Jelenleg van, ami kisebb edényben erjed egész fürtösen, van, amibe kocsányt kevertünk vissza, van olyan is, amit teljesen feldolgoztunk, van ami lábbal taposott és korán préseltük... Stílusokkal játszunk, és egyelőre mi sem tudjuk, hogy mi lesz a vége." 

Vendégségben Szekszárdnál

Habár a Heimann Birtokon is van már kis kávézó, a borvidéki vendéglátás gasztronómia és wellnes legújabb bástyája a Takler Kúria. Képzeljen el egy csodálatos birtokot, ahol az épületeken belül is hatalmas a tér, gyönyörű a berendezés, ahol a személyzet lesi minden kívánságát, és ahol nem tud olyat enni vagy olyan bort inni, amiben kifogást találna. Mindez létezik, és ez nem túlzás. Aki ide belép, királlyá változik.

 

Forradalmi a 2015-ös év Szekszárdon?

A Takler Birtok

 

És a Mészáros Pincészethez tartozó Merops Hotelt és Éttermet is csak ajánlani tudjuk. Míg előző az előző helyszín az álomvilágban lebegteti vendégeit, Mészároséknál szintén elegáns, de kifejezetten modern, letisztult környezetben dőlhetünk hátra. Kóstoljuk meg itt a pincészet saját kadarkafajtájából készülő borát, vagy az argentin malbec szőlőből készülő borukat. A malbec egyébként idén bekerült a borvidék hivatalos fajtái közé, és ez nem kis részben Mészároséknak köszönhető.

Egységben az erő

Mindig öröm jó hírekről beszámolni, különösen egy hazai borvidék jelentős eredményeiről. De mindig szomorú észrevenni, hogy a reflektorfényben álló élboly mögött a sötétben sokan lemaradnak. Szekszárdon úgy tűnt, nincs komoly szakadék.

 

Forradalmi a 2015-ös év Szekszárdon?

Sárosdiék családi pincészeténél a vendégvárás is családias

 

A kis családi pincészetnek számító, elsősorban jó ár-érték arányú borokra alapozó Sárosdi Pincészet 2012-es Kékfrankosa például elsőre, csont nélkül átment a hivatalos szekszárdi palack borbírálatán, azaz már abban kerülhet forgalomba. A kékfrankos megbízható fajta, remek kis igásló" – mondta a borász látogatásunkkor. Mészáros Róberték egyébként szálláslehetőséget is kínálnak, ha a családias hangulatot keresik, jöjjenek ide de itt is érdemes időben foglalni.

 

Vagy váltsák valóra egy álmukat a maratoni kóstolóiról elhíresült Fekete Borpincében. Fekete Mihálynak nincs mitől tartania, szárnysegédjében pedig lobog a carpe diem, ezért novemberi találkozásunkkor szabadon engedtek minket a pincében: a szokatlanul széles szortimentből – igaz vakon – kedvünkre zsákbamacskázhattunk. Jó érzékkel nyúltunk a tutiba.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!