A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Főzz az évszakok szerint!

Interjú Szepesi Dórával

2013-06-01 | Tóth Adrienn


Több mint húsz év makrobiotikus főzési tapasztalattal a háta mögött írta meg Szepesi Dóra Főzz az évszakok szerint című szakácskönyvét. Mivel napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a szezonalitásnak megfelelő táplálkozás, úgy gondoltuk, érdemes megismerkedni egy ezen a nézőponton nyugvó szemléletmóddal. A kötet a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg, és több mint kétszáz olyan receptet tartalmaz, amely ideális időszakban elkészítve jót tehet a szervezetünknek. A könyv mögött álló koncepcióról a szerzőt, Szepesi Dórát kérdeztük.


 

Összefoglalná röviden, mit jelent a markobiotikus étrend?

A makrobiotika görög szó, és azt jelenti, hogy „nagy élet” – vagyis egy olyan életmód, amely kiegyensúlyozott, személyre szabott, igazodik a környezet változásaihoz, és mindezek által egyensúlyban tartja a közérzetünket. A makrobiotikus táplálkozás teljes értékű biominőségű alapanyagokra épül; fontos, hogy lehetőleg azt együk, ami az éghajlatunkon terem. Alapjában véve vegetáriánus, de valamennyi állati fehérje esetenként megengedett.

Ön hogyan került vele kapcsolatba? Rögtön könnyen beépíthetőnek tartotta az étrendjébe?

Horváth Éva berlini főzőiskolájában tanultam a makrobiotikus főzést. Előzőleg Budapesten találkoztunk egy vacsorával egybekötött előadásán, ahol nagyon megtetszett ez a szemlélet. Írtunk együtt három könyvet, és főzőtanfolyamokon, bemutatókon kezdtük népszerűsíteni a módszert. Úgy vettem észre, hogy a gabonák és a zöldségek könnyen beépíthetők az étrendbe, sok olyan alapanyag, fűszer van, amelyekből a magyar ízlésnek is megfelelő fogásokat lehet készíteni, mint például a gabonafasírtok. Azonban furcsa lehet egy-két keleti specialitás, mint például az algák, a gyömbér vagy a miszó (erjesztett szójababkrém), ám ezek is finomak, és gyógyhatással rendelkeznek.

Szükségesek-e különleges eszközök? Jelenthet-e nehézséget az alapanyagok beszerzése?

Nem kellenek különleges berendezések, elég egy gáztűzhely, egy-két lábas, fazék, serpenyő, kuktafazék. Lehetőleg kerüljük az elektromos gépeket, a mikrohullámú sütőt. A házilag, kézzel készült ételek finomabbak, mint az iparilag feldolgozott késztermékek. Az alapanyagokat bioüzletekben vagy nagy áruházak biopolcain találjuk, a friss zöldségeket piacon, kistermelőtől szerezzük be. Ha van saját kertünk, nagyon jó!

Miben változtathatja meg valakinek az életét ezen étrend alkalmazása?

Megtanulunk figyelni a testünk jelzéseire.  Tudjuk követni állapotunk változásait, a kisebb kilengéseket kiegyensúlyozzuk. Bár az étkezés csak egy része az életmódnak – mert emellett például a testmozgás, a jó levegő is fontos – de nagyon fontos része, ezért biztosan mondhatom, hogy már egy kis makrobiotikus kalandozással is sokat teszünk az egészségünkért.

Főzz az évszakok szerint!

A kizárólagosságra javasolt törekedni, vagy e szemléletmód színesítheti a hagyományos táplálkozást?

Inkább az utóbbit támogatom. A makrobiotika azért is nagyszerű módszer, mert ha úgy kívánjuk, szigoríthatunk, aztán szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és rendkívül változatossá tehetjük unalomig megszokott étrendünket.

Miért lenne fontos, hogy jobban ügyeljünk a szezonalitás kérdésére?

Télen inkább a melegítő hatású ételek esnek jól, nyáron meg a hűtő hatásúak; ez az alapanyagok és a főzési technikák megválogatásán múlik. Hideg időben például hosszabb ideig főzünk, sütünk, több olajat és sót használunk, melegebb napokon rövidebb ideig pirítunk, párolunk, és több nyerset fogyasztunk. Nagy melegben tökéletes egy tányér frissen szedett gyümölcs.

Főzz az évszakok szerint!

Ön mit készít otthon ezekben a napokban?

Gyakran kerül az asztalra zöld levelű zöldség, saláta, mángold, zöldhagyma – levesnek, főzeléknek, nyersen. Kovászoltam már uborkát is. Az elmúlt hűvösebb napokban jólesett a zöldséges rakott köles, desszertnek zabpehelyből puding, pirított magvakkal, kukoricadarából készült sütemény, amibe mézet, mazsolát és reszelt almát teszek. Itt az ideje, hogy szabad tűzön, bográcsban főzzünk, és például a gombapörkölt vagy a grillezett zöldség után is jólesik egy pohár finom bor!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!