Gondról gondoskodik az élet, Sárosdiék gondozzák a venyigéket
Ilyen a szekszárdi vendégszeretet
2015-11-20 | VinoportA szekszárdi Sárosdi Pince igazi családi vállalkozás. Életvidám házaspár sürög-forog a pince és a panzió között szünet nélkül, nekik pedig számos rokon segít. Boraikat ma már Szekszárd és az ország borbírái is elismerték, ezzel mégis csak szerényen hozakodnak elő. És árat sem emelnek. A szekszárdi BorRoad keretében jártunk náluk.
"Mámor nélkül az élet mit sem ér.
Bor nélkül nem pezsdül, csak az ifjú vér.
Tudod-e mi a jó bor diadalma? –
Hogy a vén issza magát fiatalra.
Gondról gondoskodik úgyis az élet.
Mi gondozzuk a venyigéket."
Sárosdi Ferenc sorai minden Sárosdi boron megtalálhatók. A venyigéket ma már fia, Róbert gondozza helyette, akit szinte a teljes rokonság segít. Míg Robi felesége, Judit elsősorban a szekszárdi pincéhez kapcsolódó vendéglátásért felel, addig az unokatesók a szőlő gondozásában és feldolgozásában, de akár az építkezésekben és felújításokban is segítenek.
A szomszédos borászatokkal is jóban van a család, már csak azért is, mert Szekszárdon az elsők között alakítottak ki panziót. "Alig valaki tudott itt szállást adni, ezért ha más pincészetekhez jöttek vendégek, mindig nálunk szálltak meg" – nevetett Judit, miközben a család borait és házi sajtot, sonkát tett a Vinoport kóstolócsapata elé.
A pincének van 1867-ben épült része is, ma már persze a modern technológia is megtalálható ugyanitt. Könnyed idei chardonnay és rizlingszilváni házasításuk például reduktív technológiával készül, és egy remek ár-érték arányú, ezer forint alatti bor. A lányuk után Réka névre keresztelt Réka Rozé 2015 kékfrankos és merlot házasítás, a kékfrankos jegyei mellett pici szénsavval, szintén jó ár-érték arányban, ezer forintért.
A család mindössze néhány négyszögöllel kezdte a munkát 1990-ben, ma 20 hektár saját területen gazdálkodnak, szortimentjükben a borvidékre jellemző szőlőfajták mind megtalálhatók.
Kékfrankosból 5-6 hektárnyi van a Strázsa hegyen, 2012-es fajtaboruk gyümölcsös, meggyes. Ezt már a hivatalos szekszárdi palackba töltötték, boruk elsőre levizsgázott a döntőbizottság mustráján. A 2013-as inkább könnyedebb, igazi meggylé illatában és ízében is. Még fiatal, de meg is hagyják friss karakterét, csavarzárat kapott és nem kerül majd borvidéki palackba. A kékfrankos megbízható fajta, remek kis igásló" – mondta Robi, igaz, 2012-ben az évjárat is kedvezett neki. Idén, ahogy a legtöbben a borvidéken, ők is a megszokottnál korábban szüreteltek, főleg a melegebb dombtetőn.
Kinek a kedvence?
Sárosdiék évente 100-150 ezer palack bort készítenek, a vörösborok többsége fajtabor, csak egy cuvée készül. A sauvignon és a franc már csak azért is megjelenik fajtaborként, mert előbbi a férj, utóbbi a feleség kedvence. Együtt is kóstoltatják a kettőt.
A 2012-es Cabernet Sauvignon szikárabb, komolyabb tannintartalommal, kevesebb gyümölccsel. Remekül passzol például füstölt vörös húsokhoz, sonkához – de ha főznek is mellé, ezzel a borral biztosan bármilyen férfit le lehet venni a lábáról. Illene hozzá például disznó- vagy marhasült barnamártással, esetleg áfonyalekvárral.
A Cabernet Franc azonos évjáratból egy mélyebb, összetettebb illatú bor, a kortyban több gyümölccsel. Tanninból és savból ebben is találunk annyit, hogy tökéletesen passzoljon például egy foie grashoz, azaz májpástétomhoz, ha éppen felvágnánk a konyhában.
A 2011-es Cuvée sauvignon-franc házasítás, kékfrankossal, merlot-val. A kortyban édes tónus, kicsit több gyümölcs, egyensúly. A 2012-es Merlot talán a legszebb boruk, ezt most a Népszabadság is felvette Top 100 kiadványába. Pinot Noirból a 2012-es volt az első évjáratuk, testesebb, még látszik rajta, hogy a borász ismerkedik a fajtával. Illata füstös, a bor telt.
A testes vörösborokat 12-18 hónapig érlelik hordóban és 6-12 hónapig palackban. A régebbi hordók akácfából, az újabbak tölgyből készültek. Erősebb barrique-ot csak a cabernet-nél használnak. Judit szeretné, ha egyszer a chardonnay-t is érlelnék, de Robi egyelőre a vöröseknek tartogatja a fát.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!