A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Halászlé- és malacsült-borok

Ételek és borok párosítási tippjei az ünnepekre

2013-12-05 | Tóth Adrienn


Halászlé- és malacsült-borok

Az ételek és borok párosításának igazán tudatos fokára otthoni körülmények között ritkán jut el az ember. Nem mindig adatik meg, hogy már előre tudjuk, mi lesz a vacsora, és így ahhoz illő bort vásárolhassunk és készíthessünk elő hűtéssel, dekantálással. Talán az olyan klasszikus ünnepek élveznek ez alól kivételt, mint a karácsony, amikor rendszerint a családi körben már bevált fogások kerülnek az asztalra.


 

Az idei ünnepekkor ne csak az ételek bevásárlására, a lakás csinosítására szánjunk időt, hanem arra is, hogy eltervezzük, hogy az étkezések folyamán milyen fogásokhoz mit kínálunk a számunkra legfontosabbaknak. A klasszikus bortípusokon túl konkrét tippekkel is szolgálunk, amelyeket Rutka Zoltán, a Metro borbeszerzője oszt meg az olvasókkal.

Kezdjük a sort a bevezető itallal, azaz az aperitiffel. Miket ajánlanál a borkedvelőknek az idei ünnepi időszakra?

Mivel a kezdetben fogyasztott bor célja az, hogy előkészítse a gyomrot az étkezésre, felkeltse az étvágyat, ebben az esetben alapvető elvárás az élénk savak vagy az intenzív aromatika jelenléte. Aperitif kategóriájában a nemzetközi gyakorlat szerint az egyik legkedveltebb opció a száraz pezsgő. Mivel itthon egyre népszerűbbek a proseccók, mi is szélesítettük a kínálatunkat, így az olyan ismert márkák, mint a Cinzano és a Martini mellett igazi különlegesség a Prosecco Spumante DOCG Valdobbiadene tételünk.

A száraz pezsgő alternatívájaként érdemes kipróbálni egy másik lehetséges párosítást. Ha olyan vendégeket várunk, akik nem szívesen fogyasztanak úgy általában bort, különösen szárazat, megidézhetünk számukra egy dél-francia hagyományt. Ennek keretében ott aperitifként édes muskotályokat kortyolnak. A különbség az, hogy náluk ez nem feltétlenül közvetlenül az étkezés előtt történik, hanem kora este egy bárban, kávézóban fogyasztanak el közösen egy pohár muscatot, majd mindenki hazatér a saját otthonába vacsorázni.

Halászlé- és malacsült-borok

Nálunk ezzel szemben a vacsora előtt nem sokkal kerül a poharakba a fogadó ital, amikor már a túlzott maradék cukor kerülendő, hiszen elveheti az étvágyat. Épp ezért erre az esetre én inkább egy száraz szamorodnit ajánlanék, vagy a félszáraz Áts Selection Sárgamuskotályt, amelyet a 2012-es Év Bortermelője, Áts Károly már a Tokaj Kereskedőház színeiben készített el.  

Lépjünk most tovább az előételekhez! Egy könnyedebb, salátákból, csirke- vagy pulykahúsból álló hidegtál mellé milyen javaslattal élnél?

Erre az esetre ideálisnak tartok egy illatos fajtából készített, könnyed fehérbort vagy rozét. Irsai Olivérekből széles kínálattal rendelkezünk, évek óta a vásárlók egyik legnagyobb favoritja a Nyakas Pince, de érdemes megkóstolni a Taschner Borház, a Feind Borház, illetve a mátrai Ákos Pince tételét is.

Ha már aromatikus fehérborokról beszélünk, szeretném kiemelni a nyár végi TOP 100 Borválogatás kóstolónk második helyezettjét, az új-zélandi Fernway 2012-es Sauvignon Blanc-ját, amely tiszta, intenzív, fajtajelleges illatával és ízével gyorsan sokak kedvencévé vált.

Halászlé- és malacsült-borok

A rozék esetében a hazai fogyasztók számára kiemelt fontosságú a frissesség, az üdeség, Novembertől jellemzően már az új évjáratot keresik, ennek megfelelően a Metro is nagy hangsúlyt fektet a gyors váltásra. Az ünnepekig folyamatosan lépnek piacra az új évjárat rozéi, de már most is kaphatóak többek között a Frittmann, a Takler, a Bock és a Dúzsi és a Winelife pincészetek friss palackjai.

Térjünk most rá a meleg fogásokra! Sokaknak elképzelhetetlen a karácsonyi asztal halászlé nélkül. Mit töltenél hozzá?

Az étel fűszeres jellegéből és a hal könnyedségéből adódóan egy ilyen súlycsoportba és aromatípusba sorolható vörösbort javasolnék, például a kadarkát. A szekszárdi tételek mellett ősztől már nálunk is kapható a sokak által kedvelt kadarka Balla Gézától a Ménesi borvidékről. Fontos trendnek tartom az utóbbi időben, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a Kárpát-medencei fajtákból készülő borokat; ennek köszönhető, hogy a kadarka újra a fénykorát éli hazánkban.

Mi történjen akkor, ha egyben vagy szeletben sült, zsírosabb vörös hús kerül az asztalra?

Egy zsírosabb fogás kóstolásakor érdemes olyan bort kortyolni, amely képes felfrissíteni a szánkat savai és tanninjai révén. Vörös hús, illetve steak esetében egy tanninosabb vörösbor, például cabernet sauvignonból vagy franc-ból készült fajtabor, illetve ezeken alapuló házasítás lehet az optimális megoldás.

Halászlé- és malacsült-borok

Ebben a kategóriában számunkra az év egyik felfedezettje a szekszárdi Mészáros Pince 2011-es Hidaspetre Cabernet Franc bora, amely nem csak hogy a korábban említett TOP 100 Borválogatáson abszolút elsőbbséget szerzett magának, de minőségéhez mérten kifejezetten kedvező áron kapható.

Végül következik az édesség. Miből töltsünk zárásként?

Számomra nagyon izgalmasak azok a párosítások, amikor egy nem túl édes, ám magas csokoládétartalmú desszerthez egy töményebb szerkezetű, de nem túl magas tanninokkal bíró száraz vörösbort választunk. Ennek egyik kuriozitást is jelentő példája a 2011-es Etalon, amely négy szekszárdi borász munkájának közös gyümölcse. E borhoz a Takler, az Eszterbauer, a Bodri és a Mészáros pincészetek adták össze az alapborokat. Ugyanakkor jó választást jelenthet egy testesebb, lágyabb struktúrájú merlot is.

Ha azonban nem csokoládéra, hanem gyümölcsökre vagy tejtermékekre, például túróra vagy vaníliakrémre épül a záró fogásunk, akkor már a tokaji édes borok jöhetnek szóba. Úgy gondolom, ha valamikor mindenképpen érdemes aszút bontani, akkor az a karácsonyi asztal. Két 5 puttonyos aszút is tudunk ajánlani erre a célra: a Royal Tokajitól egy kiemelkedő ár-érték arányú tételt, a Tokaj Oremustól pedig egy igazi klasszikust. A tokaji aszúk igazán egyedülálló borok, kortyolásuk a pillanatot még ünnepibbé tehetik.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!