A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld

Golfautóból vettük sorra a tarcali innovációkat

2015-10-10 | Varga Andrea


Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld

Majdnem másfél év telt el a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon tett legutóbbi látogatásunk óta. A 35 hektáron ökológiai szempontok szerint gazdálkodó pincészet, amelyhez kastélyszálló is tartozik, a szőlőt érintő változások után a turizmus terén is az innováció útjára lépett: a pincemúzeum, a pétanque-pálya, a bortrezor kialakítását, és Hegyalja ikonikus kápolnájának felújítását golfautóból vettük szemügyre.


Másfél évvel ezelőtti riportunkért ide kattintson>>

A szüret közepén érkeztünk Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, épp száraz hárslevelű alapanyaggal teli ládák vártak a feldolgozásra. A száraz furmint és muskotály már készen volt, ugyanis   a nagyon száraz évnek köszönhetően idén nem volt szünet a szüretek között, a fiatal ültetvényeket meg is viselte a nagy szárazság. 

Organikus gazdálkodás

Varkoly István, a birtok szőlészének vezetésével jártuk végig a Terézia dűlő parcelláit, ő mutatta meg a birtokot, mesélt az ökológiai szőlőtermesztésről, kihívásokról, szőlőben töltött éjszakákról, és persze szép eredményekről is. A Degenfeld Birtok legfontosabb dűlői a Terézia, a Galambos, a Mézes-Mál, és a Borkút. A Terézia perlit kúpján állva vettük számba a termesztett szőlőfajtákat: a területek mintegy 60%-án furmint terem, 20% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, a maradék 10% pedig zéta, kövérszőlő és kabar, hűen tükrözve Hegyalját. Az idősebb ültetvények is gyönyörűek voltak; 1-1,5 kg tőketerhelés mellett dolgoznak sikerült megfelelniük az ökológiai művelési mód jelentette új kihívásoknak.

 

 

Az átállás az organikus szemléletre 2009-ben kezdődött, Dr. Thomas Lindner tulajdonos szorgalmazására, vagyis a birtok Tokaj-Hegyalján az elsők között próbálkozott ezzel. István elmondta, az első három év alatt sikerült elsajátítani az alapokat, az előírt 5 éves átállást pedig nem is várták ki, a teljes birtok négy ütem alatt állt át az új gazdálkodási módra. A Degenfeld esetében ezalatt nem Hold-naptárat és preparátumokat kell érteni, inkább egyfajta organikus gazdálkodást. Csak olyan szerekkel permeteznek, amelyek nem károsítják a talajt és az élővilágot, és nincs károsanyag-felszívódás a növényben sem. A növényvédelem során a réz és a kén használata mellett különböző növénykondícionáló szereket is megjelennek, mint a narancsolaj-kivonat, vízüveg és az alga-kivona. Vízüveget és ként, alga használnak. A szőlősorok minden második sorát takarónövényekkel vetik be, a különböző herefélékkel, facéliával, bükkönnyel és a mustárral. A tápanyagutánpótlást saját komposzttal végzik. 

A Degenfeld Birtok ökológiai szemléletéről, tapasztalatairól és céljairól a honlapjukon olvashat bővebben>>

Igen sikeresnek számítanak a 2011., 2012., 2013. évi szüretek, a 2014. év óriási csapadékmennyisége viszont a termés több mint felét tönkretette. Az idei szüret már 100%-osan bioszüret, a termés jó minőségű, az aszúsodáshoz szükséges eső is megérkezett – jó évjáratot látnak a 2015-ösben. A tervekről már a Szemere tetején beszéltünk, végigpásztázva a Mádi-medencét. István szőlő iránti elkötelezettsége és tisztelte külön élményfaktor volt.

 

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld

Ujvári Vivien, fiatal borász hölgy a rázóasztal mellett

A család

A német-magyar származású Degenfeld grófi család elsőrangú birtokaival a 19. század eleje óta fontos szerepet töltött be Tokaj-Hegyalja életében. A családot a trianoni békeszerződés megfosztotta magyarországi vagyonától, gróf Degenfeld Sándor ezért Romániában, majd Németországban telepedett le. Az ő leánya, Degenfeld Mária grófnő, és férje, Dr. Thomas Lindner 1994-ben határozták el, hogy területeket vásárolnak Tokaj-Hegyalján, és követve a több mint egy évszázados hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot.

Ujvári Viviennel, a birtok borászával folytattuk túránkat már a pincében

Murcizás és a technológiai állomások bemutatása után kóstoltuk meg a forgalomban lévő borokat. Ujvári Vivien, aki Keresztes Ákost váltotta a borász pozícióban, magas precizitással és elhivatottsággal beszélt munkájáról, elképzeléseiről. Mint elmondta, imád kísérletezni, és ebben a tulajdonosok teljes mértékig támogatják. Fiatalos lendülete mellett mindvégig érezhető volt maximalizmusa és szakmája iránti alázata. Mint elmondta: borainál a lényeg a szőlő karakterének a megőrzése.

 

Elsőként a 2014-es, dűlőszelektált Zomborka száraz furmint került a kóstolópoharainkba. Lépcsőzetesen több fajélesztővel oltott, 500 literes médium pörkölésű fahordóban erjesztett. Illatában és ízében is fajtajelleges. Fehér húsú gyümölcsök és citrusok, finom ásványosság. Pici fűszer. Nem almasavbontott. Jó savak, közepesen telt korty, fiatal tétel.

 

Másodikként érkezett a 2013-as édes furmint: a Furmint Sweet a Galambos dűlőből. Közepesen intenzív illatában trópusi gyümölcsök és érett citrusok dominálnak, melyek ízében is visszaköszönnek. Szép ásványosság, lágy fűszeresség jellemzi. Jó savak, telt korty. Szamorodni alapanyagból készült. 122g maradék cukor, 8,5 sav, 11,8% alkohol.

 

A 2008-as 6 puttonyos aszú volt a harmadik a sorban: 80% furmint, 20% hárslevelű. Nem hiába Vivien egyik kedvenc bora: elegáns, telt, rengeteg aszalt gyümölccsel (füge, sárgabarack), gyógynövényes (menta), dióval. Szép szerkezet, hosszan megmarad a szájban.

 

Negyedikként a 2013-as Andante következett: 100% furmintból készült. Hosszú tartályos erjesztés, aszútechnológiával, majd 5 hónap fahordóban. Júniusban került palackba. 202g maradék cukor, 9,7 sav. Rengeteg gyümölcs (körte, sárgabarack), friss, lendületes, telt korty, hosszú.

 

Hordómintával zártuk a sort, mégpedig a 2013-as aszúval. Szép bor lesz belőle.

 

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld19. század-utánérzés, négycsillagos minőségben

Golfautóba pattantunk

A Kastélyszálló épülete az 1850-es évek második felében épült, királyi parancsra. Akkor vincellérképezde volt, ezért is kapcsolódik hozzá a pince és a présház. Az iskola épülete ma négycsillagos hotel, antik bútorokkal, velencei csillárokkal, a 19. századot idéző festményekkel. Megtekintése után golfautóba pattantunk, és szemügyre vettük a birtok új beruházásának minden elemét (melynek része maga a golfautó is  igen kellemes alternatíva, hogy feljussunk a kápolnához).

 

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf DegenfeldA golfautó már most a birtok modern védjegye

 

Az Ávilai Szent Teréz nevét viselő kápolnát gróf Grassalkovich Antal építette Dreese Gottfried mesterrel 1749-50-ben, a Mária Terézia tiszteletére, hálából adományaiért. Mára a vidék ikonikus épületévé vált. Felújítása idén június óta zajlik, a felé vezető út mentén már kiépült a tanösvény és a kőzetbemutató támfal. Ezek segítségével könnyen bemutatható a kőzet szőlőre és borra gyakorolt hatása.

 

Ottjártunkkor már a tereprendezés zajlott, pihenőpark kap helyet a kápolna körül, mely tökéletes helyszíne lesz akár piknikeknek, akár pusztán a pazar panorámában történő elmerülésnek. Maga a kápolna pedig időszaki kiállítások, helytörténeti bemutatók színtere lesz, kiváló akusztikája koncertekre csábít.

 

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld

A hagyományos védjegy felújítás alatt

 

A projekt része egy bortrezor és egy pincemúzeum kialakítása; a sportolni vágyók a tenisz és az úszás mellett az új pétanque pályát és az erdei kondicionáló gépeket is kipróbálhatják. Tehát a tulajdonosok a hagyomány tisztelete mellett az innováció és a minőség útját választották. Ez nem csak a borokban, hanem a különböző szolgáltatásokban is megnyilvánul.

 

A fotókat Zacsek Ágnes készítette.

 

A cikkben felsorolt fejlesztések az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósulnak meg, azokat az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozza. A támogatás összege 102 210 713 forint.

 

Már nem csak a szőlőben jár élen a Gróf Degenfeld

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!