A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tudsz a szőlő életéről?

Megoldások

2013-06-22 | Tóth Adrienn


Kitört a nyár, érezzük ezt mi is az utcán, otthon és az irodában. A szőlő is érzi, és fejlődik, a napfényben sütkérezve formálódik, alakul a bogyó. Mindezek a változások nem csak kívül mennek végbe, de jelentős mértékben alakul át az is, ami a héj alatt van.


 

A kvízkérdésekhez kattints IDE!

1. Mit jelent a zsendülés?

A jó válasz a B: A szőlőbogyó színe változni kezd.

A zsendülés a szőlőbogyó életének azon szakasza, amikor változtatni kezdi a színét, ezután térfogata még tovább nő, de a bogyó innentől puhulni kezd. Ebben a szakaszban ér véget a szőlő növekedése, amely a fakadással indul, és a virágzáson át a zsendülésig tart, amelyre a legtöbb szőlőfajta esetében július végén, augusztus elején kerül sor.

 

2. Mi történik a szőlőbogyóban az érés alatt?

A jó válasz az A: Nő a cukor mennyisége.

A bogyókban az érés során cukor halmozódik fel, amely majd a pincében, az erjedés alatt alakul át alkohollá. A bogyó érése a szőlő tartalékképző folyamatainak része, ilyenkor a vesszők is keményítőt halmoznak fel, fásulnak, barnulnak. A tartalékképzés folyamata egészen addig tart, amíg a szüretet követően a levelek lehullanak, ezzel befejeződik az aktív időszak, és megkezdődik a nyugalmi állapot.

 

3. Mikor van a legtöbb sav a szőlőbogyóban?

A jó válasz az A: A zsendülés indulásakor.

A zsendülés, tehát a színeződés és az érés beindulásának pillanatában éri el a bogyó a maximális savtartalmát. Ez megelőzően a növekedés időszakában nő a bogyó térfogata, amely ekkor zöld és tapintásra kemény. Nagyon kis mennyiségben már ilyenkor is található cukor a bogyóban, jelentőségében azonban ezt messze meghaladja az emelkedő savtartalom.

 

4. Az érés alatt a bogyók elveszítik klorofilltartalmukat, és flavon, valamint antocianin halmozódik fel bennük. Mire jó az antocianin?

A jó válasz a C: Beszínezi a bogyókat.

Az antociánok vízben oldódó színanyagok. Színük a pH-tól függően változik a pirostól a kékig terjedő tartományban. A természetben a baktériumokban és a növényekben, például a szőlőben találhatóak meg. A tudomány logikája szerint a természetnek azért van szüksége az élénk színű gyümölcsökre, hogy az állatok könnyebben megtalálják azokat, így biztosítva a magok szétszórását.

 

5. Gyakran emlegetjük egyes borok kapcsán az érés és a túlérés fogalmait. E témához kapcsolódva fontos tisztázni, mit jelent az érettség a bogyó szempontjából. Melyik állítás hamis a három közül?

A jó, azaz itt a hamis válasz az A: A szőlőbogyó és a szőlőmag fiziológiai érése egy időben megy végbe.

A szőlőbogyó és a szőlőmag érésére nem egy időben kerül sor. Amikor a szőlőbogyó éretté válik, megszűnik a bogyóban a cukortermelés. Ha ezt követően még a tőkén marad a gyümölcs, a túlérés időszakáról beszélünk, a mag csak ezt követően érik meg. Ilyenkor a bogyó már semmit nem kap a növénytől, a víz párolgása miatt ugyanakkor koncentrálódás indul el, amely tömegarányosan növelheti a cukortartalmat.

 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!