A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem kérdés, a nagyobb jobb!

Pezsgőt magnum palackból

2015-09-15 | Kodela Mia


Nem kérdés, a nagyobb jobb!

A Forma 1-es versenyek utáni pezsgőlocsolásnál legalább akkorák a palackok, mint a trófea. A nagy champagne-házak és a világ híres pezsgőpincészetei a magnum palackra esküsznek, de igaz, hogy az a méretein túl is többet tud?


Már álmunkból felkeltve is soroljuk a méthode traditionelle pezsgőkészítés fázisait: alapbor, házasítás, tirage likőr, seprőn érlelés, rázás, degorzsálás, dosage. Ilyenkor a lelki szemeink előtt a klasszikus, 0,75-ös palackok sorakoznak a rázó állványon, de a hétköznapi pezsgőzéshez is szinte kivétel nélkül ezt vesszük le a polcról. A Forma 1-es versenyek utáni pezsgőlocsolásnál viszont legalább akkorák a palackok, mint a trófea, amit nyertek. Vajon a kettő között kell keresnünk az igazságot?

A magnum hatás

A normál és magnum palackban erjesztett pezsgő közötti különbséget a második erjesztés során tapasztalható eltérésekben találjuk. Egyrészt,    az 1,5 literes palack esetében az üveg űrtartalma a duplája a 0,75 literes palack űrtartalmának, viszont a palackok nyaka, illetve a dugó és a pezsgő közötti levegő mennyisége mindkét esetben azonos. Emiatt a magnum palackban az oxigén mennyisége a folyadékhoz viszonyítva a felére csökken a sima palackhoz képest, jelentősen lelassítva a másodlagos erjedést, ami így mintegy 7-10 nappal lesz hosszabb. Ez a plusz időintervallum alkalmas arra, hogy újabb aromák jelenjenek meg, amik tovább gazdagítják a pezsgőt. Az, hogy a seprővel is nagyobb felületen érintkezik, és így lassabban és egyenletesebben érik, komplexebb italt hoz létre, valamint erősíti az érlelési jegyeket a pezsgőben.

 

 

Az aromagazdagságon túl az eltarthatóság a másik szempont, ami miatt a magnum palackok olyan kedveltek, és a pezsgőházaknak megéri ilyenekbe befektetni. Az űrtartalommal és az ennek köszönhető lassabb fejlődéssel összefüggésben a magnum csak később éri el az érettségnek azt a fokát, amikor érdemes piacra dobni, viszont ezzel együtt sokkal tovább megőrzi a frissességét és akár több évtizedig is eltartható.

15 liternyi pezsgő vagy két korty?

Nem csak ez a két palackméret létezik, találunk ennél kisebbet és nagyobbat is. 15 liternyi pezsgőt például nem lehet egyszerű hűteni, kinyitni és kitölteni, és valószínűleg nem több ez, mint egyszerű látványosság, de tény, hogy létezik akár ekkora palack is.

Magnum: 1,5 liter (2 palack)

Jéroboam: 3 liter (4 palack)

Réhoboam: 4,5 liter (6 palack)

Mathusalem: 6 liter (8 palack)

Salmanazar: 9 liter (12 palack)

Balthazar: 12 liter (16 palack)

Nabuchodonosor: 15 liter (20 palack)

 

A 750 ml-es klasszikus palacknál kisebb üvegekkel (200 ml és 375 ml) leginkább fogadásokon, a szállodai szoba minibárjában, repülőn, szórakozóhelyeken vagy színházban találkozhatunk, illetve külföldön mostanában feldíszítve és kártyával ellátva esküvőkön használják előszeretettel.

 

Vinoport (@vinoport.hu) által közzétett fénykép,

Hogy látja egy szakértő?

Márkus György champagne-szakértőt a Budavári Borfesztiválon kérdeztem a különböző palackok előnyeiről és hátrányairól. Az érési folyamatok és az oxigén szerepének elemzése után kiemelte, hogy    egyértelműen gazdagabb és komplexebb aromák jelennek meg a magnum palackos érlelésnek köszönhetően. Nemhiába, hogy a nagy champagne-házak egytől egyig piacra dobnak 1,5 literes kiszerelésű pezsgőket, amik sokszor ráadásul évjáratosak is, így a legkiválóbb tételek gyakran a magnum palackok közül kerülnek ki.

 

Az idei Pezsgő és Champagne Világbajnokságon (Champagne and Sparkling Wine World Championships), amelyen Tom Stevenson, Essi Avellan MW és dr. Tony Jordan zsűritagok mellett Márkus György is részt vett, szintén sok magnum tétel nyert arany-, illetve ezüstérmet.

 

A magnumnál nagyobb palackok esetében viszont már nem érvényesülnek a fenti hatások. Nincs egyenes arányosság a palack mérete és a benne lévő pezsgő minősége között, így nem lesz nagyságrendekkel (a matekot most hagyjuk) jobb egy mathusalem pezsgő, mint egy magnum. Márkus György szerint a champagne-i alapelv érvényes, a magnum a legjobb.

Somlón a világ szeme

Tavaly a Budavári Borfesztiválon debütált a Kreinbacher Szőlőbirtok négy tradicionális eljárással készült pezsgője. A birtok a champagne-i Paul Bara ház pezsgőmesterét, Christian Forget kérte fel tanácsadónak. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy magnum tételek is készültek a pincészetnél. Mind a négy pezsgőjük méthode traditionelle eljárással, és legalább 18-36 hónapon át tartó érleléssel készült. A Brut Classic és az Extra Dry furmint és chardonnay házasítása, míg a Brut Nature és Brut Prestige 100% furmintból készült.

Az idei fesztiválra a Brut Classic és az Extra Dry magnum palackos verziójával jöttek ki. Ez is szépen mutatja az érlelési idők eltérését, látható, hogy a nyáron degorzsált magnumoknak még kellett az idő, ráadásul a Prestige érkezése még ennél is későbbre, csak az év végére várható.

 

Nem kérdés, a nagyobb jobb!Forrás: facebook.com/kreinbacher.hu

Mit mond a tapasztalat?

Beszéltünk már az oxigén, a hosszabb érlelés, az űrtartalom különbözőségének a hatásairól, de vajon mit mutat a kóstolás? Tényleg érezhető a különbség? A Kreinbacher standjánál lehetőség volt egymás mellett kóstolni és összehasonlítani a Brut Classic és az Extra Dry tételek két-két verzióját.

Brut Classic (0,75 l)

85% furmint és 15% chardonnay házasítása, 10 g/l maradékcukorral, az érlelési idő minimum 22 hónap. Almás és fűszeres, kis méz és vanília, gyógynövényes aromák, sós-ásványosság, citrus, kekszes aromák jellemzik. Élénk sav, apró buborékok, feszes szerkezet. Elegáns, a maradékcukor szépen kerekíti.

Brut Classic Magnum 2011 (1,5 l)

Erőteljesebbnek érzem a termálos, ásványos jelleget, a pohárban alma, körte, gyógynövények, grapefruit, kis füst, nagyon szép élesztős jegyek. A legfeltűnőbb különbség a buborékokban érződik, sokkal lágyabbak, egészében véve sokkal krémesebb a pezsgő textúrája. A plusz aromák is megjelennek, és szárazabbnak, frissebbnek tűnik, mint a sima palackos.

Extra Dry (0,75 l)

85% furmint és 15% chardonnay házasítása, 16 g/l maradékcukorral, az érlelési idő minimum 18-22 hónap. Fehérhúsú gyümölcsök, barack, virágosság, kis méz, citrusosság, kekszes jegyekkel, ásványossággal. Behízelgő tétel, szerethető aromákkal, édes érzettel. Apró buborékok, kellemes ám kissé erőteljes habzás, az élesztős jegyek kevésbé vannak elől, mint a Classic esetében.

Extra Dry Magnum (1,5 l)

Visszafogottabb az illata, mint a sima palacknál, itt előbb jönnek az ásványos, citrusos jegyek, mint a gyümölcsök. Gyógynövény, trópusi gyümölcsök, fehér tea, kis sósság a plusz aromák, amiket fel lehet fedezni. Kevésbé érződik az édesség, a pezsgő komplexebb. A buborékoknál szintén megfigyelhető a krémesebb, lágyabb textúra, és ez is frissebbnek hat, mint a 0,75-ös palack.

Magyar magnumok

Az internet keresőjébe beírva a „magnum” és „sparkling” szavakat, rengeteg találatot kapunk. Felugrik az összes nagy champagne-ház, a Mumm, Roederer, Ruinart, Moët & Chandon mellett olasz franciacorták (Biondelli, Uberti) és angol pezsgők között válogathatunk, míg a „magnum” és „pezsgő” keresés nem hoz túl sok eredményt. Itthon leginkább az amúgy borral foglalkozó pincészetek készítenek egy-egy pezsgőt, így színesítve a portfóliójukat.

 

A Garamvári Szőlőbirtok tradicionális eljárással készült Vincent pezsgőcsaládja között találunk négy magnumot, a Vincent Brut Nature, a Vincent Magnum Brut, a Vincent Evolution Rosé, és a Vincent Royal Rouge kapható 1,5 literes palackban. A Borfesztivál szó szerinti utolsó perceiben beszélgettünk még a most aktualitást nyert magnum-kérdésről. Náluk csak érdekességként van jelen a pincészet kínálatában, amit leginkább az ünnepek körül keresnek az emberek. Évente nagyjából négyszáz palackot degorzsálnak összesen, ilyen mennyiségnél pedig megtehetik, hogy mindezt – bár a technológiai feltételek egyébként adottak – kézzel tegyék. Egyelőre nem is terveznek változást magnum téren.

 

Ezen kívül gyakorlatilag csak olyan, nem tradicionális eljárással készült pezsgők vannak még a piacon, amelyeknél csupán az űrtartalom nagysága más, de mivel nem méthode traditionellel készült, így se aromáiban, se az eltarthatóságban nem lesz több a standard palacknál.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!