A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nőnapra ajánljuk!

Mit vegyünk a hölgyeknek?

2012-03-08 | Vizi Csenge


Van, hogy már a virág unalmasnak hat, van, hogy már a bonbon sem az igazi, de persze ezek a leggyorsabb megoldások, ha egy férfi szeretne egy nőt meglepni, azonban egy kis kreativitással még nagyobb örömet szerezhetünk a szebbik nemnek. Magazinok, könyvek, borok, ékszerek vagy egy kellemes vacsora mind-mind újabb felejthetetlen percekkel ajándékozza meg a nőt, legyen az pár éves kislányunk, édesanyánk, feleségünk vagy kolléganőnk. Ha azonban nincs időnk vagy épp energiánk ötletelni, segítsen az alábbi pár sor gyorsan beszerezhető ajándékokkal.


Mivel a legtöbb nő nagyon szeret olvasni, érdemes betérnünk a legközelebbi könyvárushoz, ahol a több ezer könyv közül kérjünk egy regényt, mondjuk a híres séf, Gordon Ramsay tollából:

A legvagányabb séf újra munkában 

Gordon Ramsay életútja

Közel másfél évvel ezelőtt jelent meg Gordon Ramsay Nem piskóta című kötete, amelynek tartalmát maga a több Michelin-csillagos séf vetette papírra. Ennek folytatásaként jött ki az Alexandra Kiadónál a Játék a tűzzel, avagy A legvagányabb séf elképesztő életútja című könyv nem oly régen. Ahogyan azt már megszokhattuk az első részből, a magával ragadó stílus itt is kéz a kézben jár a néha bicskanyitogatóan laza szöveggel.

Vagy ha inkább cseppet sem önös érdekből egy szakácskönyvvel lepnénk meg egyik hölgyismerősünket, mivel szívesen süt-főz a könyhában, imádja az új recepteket, bátran belevág új ízek és fogások elkészítésébe, több kötetből is választhatunk. Az elsőből egyszerű, de nagyszerű ételcsodákat, míg a másikból elegáns, kissé bonyolultabb fogásokat készíthet majd el a szakácsnő.

Mindig friss alapanyagokból 

Kylie Kwong: Kínai konyha – egyszerűen

Egyszer már mi is mutattuk be könyvét. Több mint egy éve az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Szívvel-lélekkel főzni című műve hódította meg a magyarokat. A hódítás sosem vonatkozik azonban mindenkire, hiszen Kylie célja sem az, hogy a világ összes gasztronómiai trendjét, különböző nemzetek ételeit szerettesse meg a föld összes lakójával. Egyszerűbb törekvései vannak: szeretné minél megközelíthetőbbé tenni a közönség számára a kínai konyhát. Nézzük, hogyan sikerül ezt a legújabb kötete, a Kínai konyha – egyszerűen receptjeivel megvalósítani.

Nőnapra ajánljuk! 

A tökéletesség nyomában 

Heston Blumenthal gasztroútja

A TV Paprikáról már ismerhetjük azt az arcot, aki a fagylaltot sült szalonna-tojásos ízesítéssel kínálja, nitrogénnel hűti a rántottát, de még az is előfordul konyhájában, hogy egyszerűen csak tölt egy kolbászt, amit aztán vajas tört burgonyával tálal. Mégis mi az oka Heston Blumenthal e gasztronómiai sokszínűségének? A tökéletesség nyomában című kötetéből kiderül.

Aztán persze magazint is vehetünk, így akár több hölgynek is egyszerre adhatunk hasznos és ötletes ajándékot. Erre lehetőséget szolgáltat a napokban megejelent GoodFood Magazin, amely tavaszra és húsvétra készíti fel a konyha szorgos királynőit.

A jó étel otthon készül? 

GoodFood a konyhában

Magazinokból sosem elég? Míg az online médiában szinte naponta jelennek meg újabbnál újabb magazinok és blogok, hiszen a kezdeti grafikai kialakítások és rovatösszerakás nehézségei után már olajozottan frissíthető akár naponta is egy ilyen oldal, addig a nyomtatott világban megjelenni egy új magazinnal merész vállalkozásnak tűnhet, ha nincs megfelelő háttér, vagy a piacon már tömérdek hasonló újsággal látják el az adott téma olvasóit. A GoodFood magazin kiadója és szerkesztői vállaltak egyfajta kockázatot, és márciustól rendszeresen szeretnének az otthonok részei lenni.

Ha pedig nőnapra inkább egy boros könyvvel lepnénk meg a kiválasztott hölgyet, hogy egyrészt még többet megtudjon e világról, másrészt segítsük is ebben eligazodni, akkor is számtalan kötet áll a rendelkezésünkre. A határt a pénztárcánk szabja meg, hiszen André Dominé Bor című vaskos kötetének ára is hasonló, míg Ambrus Lajos: Lugas – more patrio névre hallgató kötete inkább az elmélyülést, lelki feltöltődést teszi lehetővé a borkultúra által.

Van, hogy nincs időnk otthon készített étellel meglepni a Nőt, de erre is van már megoldás, ugyanis számtalan étterem, borszaküzlet kínál ezen a napon borokat és mellé finomságokat. Most még van idő odatelefonálni például az ARAZ Étterembe, hogy van-e még hely a mai borvacsorájukra, vagy beugrani a Vinoriumba, hogy foglaljunk két helyet a vágykeltő, titkos női receptek estéjére. De jó választás lehet a pinceáron.hu által szervezett borest, amelyen egy vérbeli nő, Iványi Zsófia borász tart majd bemutatót. De ha lekésnénk a március 8-ról, másnap, 9-én a Budai Borszalon rendezésében is lesz egy nőnapi borvacsora, talán még akad hely erre!

Végül, de nem utolsósorban álljon itt néhány sor azon borokról, amelyeket kifejezetten hölgyeknek érdemes beszereznünk a mai estére, de persze az uraknak is kellemes társasága lehet egy ilyen nedű egy nőnapi vendéggel karöltve. 

Csetvei Pince: Napholdcsillag 2010

A virágos és finoman mézes karakter mellett vajra és vaníliára emlékeztető illatokat fedezünk fel, amikor a pohárba szagolunk. A korty szerkezete visszafogott, a savak – bár vannak – nem érezhetőek túlzónak. A kerek kortyból semmi sem lóg ki, aromák tekintetében citrusos, gyógynövényes, zöld almás ízek díszítik. Be mernénk dobni egy zsírosabb sertéshúshoz, például így télen oldalashoz vagy egy elzászi módra készített rakott krumplihoz.

Árvay János Családi Pincészete: Tokaji Padihegy Furmint 2009

A minerális illatjegyekhez olajos magvak, vanília és érett, sárga húsú gyümölcsök csatlakoznak a bor közepes intenzitású illatában. A kortyban kevésbé vonják el más ízek a figyelmünket az ásványosságról, itt markánsan sósnak hat a bor. E vezető aromajegy és a savak játékáról szól számunkra elsősorban a kóstolás, a dúsabb gyümölcsaromákat, a testet és az alkoholtartalmat inkább a korty második felében és a lecsengésben érezzük. A szerkezet kiegyensúlyozott és elegáns.

Etyeki Kúria Borgazdaság: Etyeki Kúria Rosé 2011

Finom gyümölcsösség, amiről egy rozénak szólnia kell. Szamóca, cseresznye, málna köszönt közepes intenzitással. A karcsúbb, lendületesebb rozéiskolához csatlakozik a korty is, kellemes fanyarságát nem is annyira a savak adják, mint inkább a hűvös hangulatú bogyós gyümölcsök friss aromái. Jól iható, könnyed darab, amely hóesés mellett is tavaszi hangulatot áraszt.

Nőnapra ajánljuk! 

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Vylyan Villányi Pinot Noir 2008

Édes tónusú, gyümölcsös illat, csordultig tele cseresznyével. Az olajos magvak és csokoládé formájában megjelenő pörkölési jegyek előbb csak egészen finoman érezhetőek, kis levegőztetéssel azonban erőre kapnak. A korty a hordós érlelés fűszeres jegyeit hordozza és persze itt is megjelenik a cseresznye, meggyel kiegészülve. Szerkezetében megvan a fajta délies eleganciája: közepes testéhez életteli savak és visszafogott tanninérzet társul.

Németh János Pincészet: Porkoláb Cuvée 2009

Az illatot egy finoman édes hangulatú asszociáció járja át, amelyet a benne gazdagon megjelenő meggyes, csokoládés, vaníliás jegyek kölcsönöznek a bornak. A korty sűrű, koncentrált textúrájával, jelentős testével, még kissé kamaszos tanninjaival, érett gyümölcsösségével és a lecsengésben megjelenő alkoholtartalmával karakterében követi az illatot. Az érezhető savtartalom várhatóan hosszú élettartamról gondoskodik majd.

Barta Pince: Egy kis félédes furmint 2010

Körtére, citrusokra, gyömbérre emlékeztető jegyeket azonosítunk a bor közepesnél intenzívebb illatában. A kortyban a határozott, pengeéles savak vonják magukra a kóstoló figyelmét, amelyek oly mértékben karakteresek, hogy gyakorlatilag megeszik a maradék cukrot, így az összességében alig érezhető. A könnyed test, és a citrusos, zöld almás ízek nem törik meg a bor lendületét, így azt akár aperitifként is felszolgálnánk, vagy egy gyömbérrel, citrommal ízesített csirkenyársat tennénk mellé.

Demeter Zoltán - Tokaji Pincészet: A Zene Bora - Tokaji Cuvée 2010

A bor illatában a gyümölcsös karakter tőle szokatlan részletgazdagságra, mélységre tesz szert. A kortyot a citrusok és a sárga húsú gyümölcsök mellett megjelenő élénk savgerinc úgy teszi izgalmassá, hogy nem lép az előtérbe, inkább csak aláhúzza az ízeket. A jelentős cukortartalom visszafogott krémességet ad. Ez a bor szikrázik. A már régóta kóstolókban is felébreszti az első átütő édes tokajik emlékét. Citrusokra épülő fagylaltokat kóstolnánk hozzá.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!