A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pincepörkölt vegyes húsból

Fakanállal a Szekszárdi borvidéken - ételek és történetek

2014-04-05 | Tóth Adrienn


Azt mondhatjuk, hogy ennek a könyvnek a cselekménye több szálon zajlik, azonban e szálak párhuzamosan futnak egymással. Ahogy bejárjuk általa a Szekszárdi borvidéket, útba ejtve a borászok mellett helyi termékeket kínáló kereskedőt, haltenyésztőt, mézeskalácsost, kávés szakembert, úgy átívelünk egy évet is, kezdve a disznóvágással, majd a nyári lecsón át eljutva a mézeskalácsig, kávéig. A Sanoma ezzel a kötettel egy boros sorozat alapkövét rakta le.


 

Minden évszaknak, minden borászatnak, gasztronómiai műhelynek megvan a magával ragadó hangulata. Ráérezhetünk erre a történetekből, amelyek az egyes helyszínek, hősök bemutatásakor kirajzolódnak előttünk. A legtöbb szál persze a messzi múltba vezet, hiszen majd’ minden tősgyökeres szekszárdinak volt szőlővel bíró, bort készítő őse.

Németh Jánosnál apai és anyai ágon egyaránt mindenki foglakozott szőlővel, a Heimann Birtok első borait méga családfő Zoltán édesapja készítette, Postáék dédnagymamája a legenda szerint 94 éves koráig kapálgatott a szőlőben, Bodri István pedig a hatodik borkészítő generációhoz tartozik.

És bár a kötetben a legtöbb szó olyan, minden ízükben mai témákról esik, mint a Szekszárdi borvidék újrafogalmazása a bikavér, a kékfrankos és a kadarka által, a folyamatosan épülő, bővülő borturisztikai komplexum vagy a szőlőmagolaj, szőlőmagőrlemény, valószínűleg a szálak múltba vesző természete tehető felelőssé azért, hogy a különböző dinamikájú fejlődés mellett is egyfajta nyugalmat érzünk kisugározni a könyv lapjairól, az ott bemutatott emberekről.

A portréknak megfelelő terjedelmet kapnak azonban a receptek is, pontos leírást nyújtva a sült máj, a hagymás krumplisaláta, a köményes kifli, a bográcsban készített csukapörkölt, a muston sült csirkemell, az Irsai Olivérrel gazdagított libamájpástétom, az erdei gombás vaddisznóragu, a diós-mézes karika vagy a krampampuli megalkotásához. Nemcsak a tányérra kerülő ételnek, hanem már e receptúráknak ízt ad, hogy itt nem a hagyományos, szikár leírásokkal találkozhatunk. Olyan hangvételűek az instrukciók, mintha közvetlenül nekünk mesélnék a kötet szereplői, hogy miként főzhetjük meg otthonunkban az adott fogást.

Április 11-én, Budapesten a Margitutcakilenc közöségi térben, a Nők Lapja Könyvklub keretében mutatják be Erdélyi Z. Ágnes Fakanállal a Szekszárdi borvidéken című kötetét. A belépő a kilenc tételből álló borkóstoló mellett egy kenyérlángost is magába foglal. További információkat a rendezvény@nlkonyvklub.hu címen kaphatsz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!