A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz látnivaló Tokaj városában

Lássunk többet borvidékeinkből!

2012-07-26 | Tóth Adrienn


Tíz látnivaló Tokaj városában

Ismét határainkon belül kalandozunk: nyári borutazó-sorozatunkat a száraz és édes borai kapcsán oly gyakran emlegetett Tokajban folytatjuk. Ez alkalommal azonban nem a vidékre, Hegyaljára, hanem a központként szolgáló városra koncentrálunk, sorra véve annak tíz kultúrtörténeti szempontból fontos épületét, táját.


 

1. Tokaj város főterének közepén Szent István király szobra áll, és ugyancsak itt található az a Bacchus-kút is, amely már a borkultúra helyi jelentőségét bizonyítja. A tér déli sarkában található Rákóczi pincében és az a fölött idén kialakított teraszon a Tokaj-Hétszőlő kínálata kóstolható. Ugyancsak innen indulva érhetőek el a mindössze néhány lépésnyire található Dobogó, Hímesudvar, Erzsébet és Sauska pincészetek.

2. A római katolikus templom is a főtéren áll, lépcsőjét, homlokzatát sok turista azonosítja a borvidék névadó településével. Az épületet 1913-ban emelték neoromán stílusban.

3. A késő barokk stílusú, 1802-1822 között épített református templom is a Kossuth térhez tartozik, bár a Temető köz és a Dózsa György utca közötti utcában lelhetünk rá. A templom tornyot csak 1896-ban kapott, berendezése copf stílusú.

4. A főtérről térhetünk be a Dózsa György utcában álló Tokaj-Hegyaljai Borok Házába is, ahol egy interaktív borászati kiállítást követhetünk végig. A cél az, hogy az ide látogatók megismerkedjenek Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájával, valamint a borvidéket híressé tevő szőlő- és talajfajtákkal.

5. A Bethlen Gábor út elején álló Tokaji Múzeum műemléki épület, egykori polgári ház, amely görög kereskedőházként funkcionált valaha. Itt tekinthető meg a helyi szőlő- és borkultúrát bemutató állandó néprajzi kiállítás és Béres Béla egyháztörténeti anyaga. Az épület földszintjén pihenőkert, alatta pedig kétszárnyú pince található.

6. A görögkatolikus templom a főtér felől Bodrogkeresztúr irányába indulva érhető el. A Vasvári Pál utcában tekinthető meg az 1743-ban barokk stílusban emelt épület, amely mind a görög kereskedők, mind az Orosz Borvásárló Bizottság számára fontos épület volt egykor.

7. A Serház úton található, XIX. században épült egykori zsinagógát 2006-ban kulturális és konferenciaközponttá alakították. Érdemes megfigyelni megőrzött mór stílusú homlokzatát, öntött vas oszlopait, karzatos belső terét és színes üvegablakait.

8. A Tokaji híd másik oldalán található Irodalmi Emlékpark a Tokaji Ferenc Gimnázium udvarán található. A vidék kultúrájának fontos része az irodalom: gondoljunk csak arra a számtalan költőre, íróra, akik műveikben megemlítik Tokajt és annak híres borait.

9. Ugyan nem a városban, de annak közelében terül el a Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzet, amelyet 1986-ban 5291 hektárnyi területen nyilvánítottak hivatalosan is védetté. A körzet két részből áll: a Nagy-Kopasz-hegyből (Tokaji-hegyből) és a Bodrog-Tisza ártérből.

10. A kettő közül az előbbi a jelentősebb mérete szempontjából. A Tokaji-hegy 513 méter magasságú, és így az egyik legjelentősebb vulkanikus szigethegyünk. Növényzetére a déli oldalon a szőlők mellett bokorerdők, virággazdag gyepek és törpemandulások jellemzőek, míg északi felén hárs-kőris és gyertyános-tölgyes erdők húzódnak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!