A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a ciderről

Mit tudsz az almaborról?

2011-06-24 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló a ciderről

A cider vagy cidre tulajdonképpen almabor. Annak, hogy itthon kevésbé elterjedt az italtípus, valószínűleg az az oka, hogy nálunk mindig is megérett a szőlő, ebből pedig magasabb alkoholtartalma folytán olyan ital készíthető, amely hosszan eltartható. Az almabor, ezzel a tulajdonsággal nem bír, így pasztőrözés vagy más tartósítási megoldás nélkül meglehetősen instabil. Sok olyan tájegység van azonban még Európán belül is, ahol az ott élőknek egykor nem volt választási lehetőségük, mert csak az alma érett meg, ezért kötjük a cidert ma is Franciaország észak-nyugati részéhez, Normandiához, valamint a brit szigetekhez. A következőknek még tíz fontos tudnivalót veszünk sorra az ital kapcsán.


 

1. A cider alkoholtartalmát a nemzetközi gyakorlat 2-8,5% közé teszi. A hazai szabályozás azonban több kategóriát is ismer: a száraz esetünkben is ideesik, a maga körülbelül 6%-ával, de ezentúl létezik cukrozott almabor és csemege almabor is, ahol cukrot adnak az erjedő gyümölcshöz, így a végső alkoholfok sokkal magasabb.

2. Bár nemzetközi szinten az almaborral elsősorban Franciaországot, Angliát és Írországot asszociáljuk, jelentős termelő és fogyasztó még Spanyolország, Németország, Argentína és Ausztrália bizonyos vidékei is.

3. A cider elnevezés kizárólag almából készült italokra érvényes, még akkor is, ha hasonló módszerekkel és végeredménnyel körtéből is szokás gyümölcsbort készíteni. Ebben az esetben azonban a hivatalos angolszász terminológia a perry; a pear cider nem használható.

4. Itthon elviekben bármilyen őszi érésű alma alkalmazása javasolt a gyümölcsbor készítéséhez, de azon országokban, ahol ezen italtípusnak sokkal mélyebb gyökerei vannak, termesztenek cider almafajtákat. Akárcsak a calvados, a francia almapárlat készítésekor, itt is megkülönböztetnek keserű-édes és keserű-savas fajtákat. Előbbiek a cukor folytán az alkoholtartalmat, utóbbiak pedig a savakat adják a végső italhoz.

5. A ciderek sokféleképpen csoportosíthatóak, nem rossz kiindulópont az édes kontra száraz, de vannak a tükrösen tiszták, vagy szűretlenségük miatt homályosabbak. A színskálán a halvány sárgától a barnáig juthatunk, és bár a legtöbb cider buborékos, vannak csendes változatok is.6. Bár ez nem szabály, de támpontnak nem rossz, hogy a sörökhöz hasonlóan a nagyipari tételek általában egészen halvány színűek, és makulátlanul tiszták, a kisebb kézműves termékek ezzel szemben gyakran rendelkeznek magasabb alkoholtartalommal, és az is előfordulhat, hogy nem könnyen látunk át rajtuk. Érdemes az ital almatartalmát is figyelemmel követni, nem magától értetődő, hogy minden cider 100%-ig almából készül. 

7. A ciderből Franciaországban kétszeres lepárlással készítenek párlatot Calvados elnevezéssel. Az alapbor első desztillációja után 28-30%-os alkoholtartammal, majd a második után 40%-ossal bír az ital.

8. Érdekes, hogy Észak-Amerikában alkalmanként még mindig alkalmazzák a fagyasztott lepárlást az ottani magas alkoholtartalmú ital, az applejack előállítására. A módszer lényege, hogy télen kint hagynak egy hordónyi cidert az udvaron. Kellően hideg idő esetén az ital, akár a jégbornál a szőlő, elkezd megfagyni, így elválasztható a fagyott víz az alkohol szempontjából így már töményebb italtól. E folyamat többszöri ismétlésével elérhető egy akár 40%-os alkoholtartalmú párlatszerűség, amely azonban a hagyományos lepárlással szemben tartalmazhat olyan mennyiségű metanolt és más magasabb rendű alkoholt, amely az egészségre ártalmas lehet.9. Normandiában létezik egy pommeau névre hallgató aperitif, amely úgy készül, hogy hordóban összekeverik a még nem erjedő almalevet és az almapárlatot. Az ital a calvadostól alkoholtartalmat nyer, az almalé pedig édessé teszi, mivel abban a hozzáadott alkohol miatt nem indul meg a fermentáció.

10. A cider és ételpárosítás egyik alappillérét nem bizonyos alapanyagok, hanem olyan krémes mártások adják, amelyek az almabor hozzáadásával készülnek. Így lehet az alap sertéshús, csirke vagy akár nem paprikás kolbász is, a hozzáadott, cidert is tartalmazó tejszínes, vajas mártás alkalmassá teszi, hogy megfelelően kísérje az étel a hozzá kortyolt italt.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!