A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a parafa dugóról

Avagy hogyan készül?

2011-08-02 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló a parafa dugóról

A parafa dugó máig a legelterjedtebb módszer a boros palackok lezárására. Bár van olyan új-világi bortermelő ország, amely szinte teljes mértékben átállt a csavarzárra, nálunk még mindig a parafa az első számú megoldás. A dugók a borral ellentétben nem fogynak el, és az újrahasznosító gyűjtőpontra való eljuttatásuk sem olyan egyszerű, mint az üvegpalackok esetében. Az idei Bor- és Pezsgőfesztiválon azonban elindult egy olyan összefogás, amely lehetővé teszi a parafa dugók összegyűjtését és újrahasznosítását. Ha pedig ennyire elkezdünk figyelni a parafa dugóra, miért is ne tudhatnánk meg többet róla?


Tíz tudnivaló a parafáról című cikkünkhöz, amely jelen írás előzményének tekinthető, kattints IDE.

1. Az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat. Ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága. Ezt a réteget Portugáliában amadiának hívják.

2. A kéreg lefejtése öt lépésből áll. Az első lépés a felhasítás, amely során egy függőleges vágást ejtenek a kérgen. Érdekesség, hogy a hangból, amelyet a fejsze ad a vágáskor, következtetni lehet arra, hogy milyen könnyen válik majd el a kéreg a törzstől.

3. Ezt követi két lépésben az elválasztás folyamata, majd leemelik a kérget a fáról. Minél nagyobb egybefüggő darabot sikerül leszedni, az annál nagyobb értékkel bír. Végül a törzset megtisztítják minden ottmaradt apróbb kéregdarabkától. Miután ez mind lezajlott, az adott év utolsó számjegyével megjelölik a fát, hogy később egyértelmű legyen, mikor jön el újra a szüret ideje.

4. A parafát, akárcsak a hordókészítésre szánt faanyagot felhasználás előtt még pihentetik, hogy a biológiai folyamatok leálljanak. Korszerű feldolgozás esetén ennek helyszíne a feldolgozó telephelye. Lényeges, hogy enyhén lejtős területen helyezzék a bálákba rakott kérget, így az eső sem zavarja a stabilizációs folyamatot.

Tíz tudnivaló a parafa dugóról

5. Ez alatt a legalább hat hónapos időszak alatt- szabványban rögzítetten - a parafa, tisztasága megőrzése végett, nem érintkezhet sem földdel, sem fával, tekintettel arra, hogy utóbbi esetben erős a gombás fertőzés veszélye.

6. A stabilizálódott parafát azután kb. egy órán át forró vízben „főzik”. Ennek az a célja, hogy mechanikailag megtisztítsák, eltávolítsák a káros illó anyagokat, az ívelt formájú kéreg kiegyenesedjen a további feldolgozhatóság érdekében. A folyamat lényege, hogy a sejtek a forralás hatására újra kitágulnak a bennük lévő gázoktól. A parafa szerkezete így egységesebbé válik, és térfogata is 20%-kal növekszik.

7. Egy két-három napos pihentetés után a parafa nedvességtartalma eléri a kívánt szintet. Ezután kerül sor az osztályozásra. A méret és minőség szerint válogatott kérgeket ezt követően kisebb hasábokra vágják, a dugók fúrására előkészítik.

8. A fúrás kézzel, de egyre inkább géppel végzett munkafolyamat. Ezt követően a parafa dugók csiszolással elnyerik végső formájukat, és méretüket. A különféle minőséget biztosító válogatás először számítógép segítségével történik, de ezt minden esetben kézi válogatás követi.

9. Ezután mosással egy újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, majd szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. A dugókon megjelenő feliratok élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával készülnek.

10. Végezetül egy szilikonos védőréteg gondoskodik arról, hogy a dugókat könnyű legyen a palack szájába helyezni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A parafadugó gyűjtő kampányról többet is megtudhatsz Programajánló rovatunkból. Az akciót a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., a Hungarokork-Amorim Zrt, a Magyar Borutazó, a Zöld Övezet és a Vinoport támogatja.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!