A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló Burgenlandról

Kékfrankos, zweigelt, szentlőrinc

2012-07-19 | Tóth Adrienn


Nyári borutazó sorozatunk következő részében nem is megyünk olyan messzire, hiszen a szomszédos Ausztria hozzánk legközelebb eső és egyben legnagyobb borvidékére, Burgenlandba látogatunk el. A mindössze pár óra autózással elérhető vidék felkeresését különösen ajánljuk sportos borbarátoknak, hiszen a Fertő tó körüli bicikliút végigtekerése, egy-egy pincemegálló közbeiktatásával biztosan felejthetetlen élmény lesz. Lássunk most tíz fontos információt Burgenland és alrégiói kapcsán!


1. Az osztrák eredetvédelmi rendszer alapja a DAC. A három betű a Districtus Austriae Controllatus rövidítése. 2005-ben a Mittelburgenland DAC kapott elsőként eredetvédelmi státuszt, ezt követte a Leithaberg DAC (Neusiedlersee-Hügelland), az Eisenberg DAC (Südburgenland), a Burgenland DAC, végül 2012-ben a Neusiedlersee DAC.

2. A négy burgenlandi alrégió közül Südburgenland, azaz Dél-Burgenland asszociációja függ különösen erősen össze a kék szőlőkkel, azon belül is a blaufrankischsel, a mi kékfrankosunkkal.

3. Az Eisenbergként is ismert táj boraira ugyanis nemcsak a meleg, kontinentális, pannon és a nyugati irányból érkező, enyhítő hegyvidéki klíma hat, hanem Eisenberg hegyének vasban gazdag talaja is jelentős befolyással bír. A négy bortermő táj közül legkisebb Eisenberg DAC borai tiszta kékfrankosok vagy azon alapuló házasítások.

4. A kékfrankos ugyanakkor Közép-Burgenlandban és a Fertő tó partján is elterjedt. A Mittelburgenland DAC alapját is a kékfrankos adja, az a fajta, amely mindössze a ’70-es, ’80-as évek óta terjedt el a vidéken.

5. A kékfrankoson, blaufrankischen túl fontos kékszőlő-fajta még a zweigelt, amelyet blauer zweigeltnek neveznek. Olyannyira fontos ez a fajta, hogy a Neusiedlersee DAC csak zweigeltből készülhet, illetve ennek Reserve kategóriája esetén megengedett a zweigeltalapú házasítás.

6. Az imént emlegetett borvidékkel nem keverendő össze a Neusiedlersee-Hügellandként is ismert Leithaberg. Ezt a területet a nemzetközi borpiac nemes, édes borai miatt is jegyzi. Ne felejtsük el, hogy Ruszt hazánk részeként hajdanán is híres volt aszúsodott boráról. Ami Tokajnak a Bodrog, az ennek a tájnak a Fertő tó.

7. Ez a nagy vízfelület gondoskodik ugyanis ősszel elégséges páratartalomról ahhoz, hogy az érett bogyókon elterjedhessen a botritisz, és elkészülhessenek a vidék Beerenauslese vagy Trockenbeerenauslese borai. Az édes borok alapanyagául leggyakrabban chardonnay, scheurebe, tramini és olaszrizling fajtákat használnak.

8. Ruszt ad otthont az Osztrák Borakadémiának. A saját oktatási programjáról régóta ismert nonprofit intézményben régóta oktatják már a Wine and Spirit Education Trust tananyagát. Fontos tudni, hogy hazánkhoz legközelebb itt végezhető el a nemzetközi boriskola diploma fokozata is.

9. Leithabergben az összes borstílussal foglalkoznak. A Leithaberg DAC fehérben fajtatisztán vagy házasításként a következő szőlőfajtákból állhat: weissburgunder (pinot blanc), chardonnay, neuburger, grüner veltliner (zöld veltelini). Ugyanez az elnevezés vörösborokon akkor jelenhet meg, ha a palack zweigeltet, st. laurent-t vagy pinot noirt rejt.

10. Az osztrák borszakértők divatos, könnyed, zweigeltből, kékfrankosból, st. laurentből készített vörösboraik közül azokat, amelyekben a friss gyümölcsösség dominál, olasz tésztaételekhez, fűszeres ragukhoz ajánlják. Amelyek esetében az érett tannin adta szerkezet a meghatározó, azokhoz sült szárnyasokat, nyulat vagy párolt marhát kínálnának a sommelier-k.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!