A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több évtizedes életet szánunk fehérborainknak

Leo Alzingert kérdeztük 2. rész

2014-06-30 | Tóth Adrienn


Több évtizedes életet szánunk fehérborainknak

A Weingut Alzinger birtokigazgatója, Leo Alzinger adott interjút a Vinoportnak. Az első részben már elkezdtük boncolgatni a pincészet borászati filozófiáját, valamint Wachau természeti adottságait. Ma az itthon még általánosan nem ismert zöld veltelini fajtáról ejtünk szót, valamint arra is kitérünk, hogy a dűlőszelekció mellett miért fontos kérdés az érlelhetőség.


 

Interjúnk első részéért kattints IDE!

Több generációs pincészet a tiétek. Milyen változások zajlottak le, mióta te is itt dolgozol?

1999-ben még csak nyolc hektárt tett ki a birtokméret, ma ez már tizenegyre rúg. Ezzel a számmal azonban elégedett vagyok, nem szeretnék több szőlőt, mert a magas minőség megtartása mellett ennyit vélek jól áttekinthetőnek. Mindez azért alapvető fontosságú, mert elengedhetetlennek tartom, hogy a birtok vezetőjeként sok időt töltsek a szőlőben.

Az utóbbi tíz évben a pincészet szempontjából jelentős változásnak még a nemzetközi piacok erősödése számít. Mára az exportértékesítésünk a pince forgalmának 30-40%-ért felel. Ennek a felét teszik ki az olyan tengerentúli országok, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Izrael, a másik felénél pedig Európa jön a képbe Németországgal, Svájccal, Belgiummal és a gyorsan fejlődő Skandináviával.

A zöld veltelini Ausztriában megszokottnak számít, de nálunk egyelőre kevésbé ismert. Az Alzinger-portfólióban is kiemelt szerepet szántok neki, miért?

Ausztriában valóban a legelterjedtebb fehérszőlő-fajtának számít, Wachauban pedig egyenesen a szőlők 60%-át adja. A fajta elismertségének és elterjedtségének összefüggésében azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy sokáig kevéssé tudatosan, szinte bármilyen fekvésbe telepítettek belőle, ez pedig korrekt, de komolyabb struktúra nélküli fehérborokat eredményezett. Mindehhez persze hozzájárultak a magas terhelések is. Amint azonban egyre több borász elkezdte a jobb területeken korlátozni a termésmennyiséget, igazán jó borok születtek kiegyensúlyozott szerkezettel, jó savérzettel.

Több évtizedes életet szánunk fehérborainknak

A zöld veltelini különlegessége még az egyes borműfajokhoz való rugalmas alkalmazkodóképessége. Lehet belőle friss, elegáns, gyümölcsös borokat készíteni, de komplexebb, erőteljesebb struktúrával bíró tételeket is. Szerintem e tulajdonsága, valamint jellegzetes aromatikája miatt válik világszinten is egyre keresettebbé.

Érdekes figyelemmel követni, hogy az Újvilágban is egyre többen próbálkoznak vele. Ugyanakkor az osztrák zöld veltelinikről úgy gondolom, hogy hosszú távon is kiemelkednek majd a nemzetközi mezőnyből, mert a klímánk kifejezetten illik a fajtához. A vetelininek szüksége van napsütésre, ugyanakkor előnytelen számára, ha túl erősen tűz a tőkékre a nap. Ha mindez túlzó, fenolossá, kesernyéssé válhat a bor, és elveszítheti jellegzetes zamatait.

A zöld veltelini mellett rajnai rizlinggel foglalkoztok, a borsorotok mégsem mondható rövidnek. Miből adódik az egyes tételek közötti különbség?

Minden ültetvényünkön ugyanolyan munka folyik, tehát ily módon nem különböztetünk meg alap és prémium borokat. Az egyes tételek közötti különbséget a termőtájak jelentik, szinte mindegyik borunk dűlőszelektált. Lebilincselő megfigyelni, hogy a sorok között alkalmanként mindössze 50-100 méter a távolság, mégis teljesen más jellemzőket produkálnak.

A mi feladatunk a dűlők bemutatása a borok által. Megfigyelhető ezen belül, hogy bár az évjáratok alapvetően befolyásolják a borokat, a termőterület karaktere mégis minden tételben megjelenik. Fontos ugyanakkor, hogy mindezt az egyediséget ne csak a fiatal borokon lehessen megfigyelni. Mi arra törekszünk, hogy a pincéből kikerülő tételek akár huszonöt éves korukig is élményt nyújtsanak.

Több évtizedes életet szánunk fehérborainknak

Az első négy év elmúltával az elsődleges gyümölcsös jegyek a háttérbe húzódnak, és megjelennek a másodlagos aromák. A tapasztalataink szerint ezek után hosszú ideig már nem változnak a borok. A zöld veltelini és a rajnai rizling presztízséhez is hozzájárul ez az adottság, amely ugyanakkor a minőségnek egy korábban kevésbé értékelt vetülete. Számunkra ma az jelenti a kihívást, hogy ennek az elvárásnak is megfeleljünk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!