A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Toro, Spanyolország

Borismeret

2014-09-27 | Tóth Adrienn


Toro, Spanyolország

A spanyol Castilla y León borrégióban található Toro borvidék meghatározó szőlőfajtája a tinta de toro. Erre a tempranillo olyan változataként tekinthetünk, amely az évszázadok alatt alkalmazkodott a szélsőséges helyi viszonyokhoz. A szőlőfajtából négy egymásra épülő szinten készítenek testes vörösborokat, amelyek között a különbséget az egyre hosszabb érlelési idők adják. 

Történelem

Toro borai a középkorban kiemelt pozíciót élveztek, az udvari kiváltságoknak köszönhetően több olyan városban kereskedni lehetett velük, ahol más bort nem értékesíthettek. A XIX. század végén jelentős mennyiséget exportáltak Franciaországba, ahol borhiány mutatkozott a filoxéra terjedése miatt. Toro borvidékén azonban a homokos talajnak köszönhetően nem terjedt el ez a betegség, így errefelé a mai napig találhatunk a filoxérát megelőzően telepített tőkéket. Ezek terméséből manapság különleges házasításokat készítenek.

Szabályozás

A ’70-es években indult el a Toro nevet viselő eredetvédelmi körzet határainak megállapítása, de a borvidéket csak 1987-ben ismerték el Denominación de Origen, azaz DO-ként. Az eredetvédelmi szabályozás ma körülbelül 5500 hektárnyi szőlőt foglal magába, és ez szabja meg, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük a négy kategóriában, azaz joven, crianza, reserva és gran reservaként megjelenő boroknak. A tinta de toro crianza esetében kötelező a legalább kétéves érlelési idő, amelyből minimum fél évet hordóban kell töltenie a bornak. Ugyanez a reserva és a gran reserva borok esetében három és öt év, amelyből a fában töltött minimális időtartam egy, illetve másfél év.

Elhelyezkedés, természeti adottságok

Toro a Duero folyó partján, Zamora tartomány délkeleti részén fekszik. A borvidék a szárazföld belsejében húzódik meg 600-750 méter tengerszint feletti magasságon, így klímája szélsőséges kontinentális, ami azzal jár, hogy a nyári közel 40 fokos hőmérsékletet követően télen -10 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. A körülményeket az sem teszi könnyebbé, hogy a csapadék mennyisége is alacsony, évente 350-400 mm között mozog. 

 

 

Tinta de toro

Bár a nemzetközi szakirodalom a tempranillóval teszi egyenlővé, a tinta de torót 1990-ben önálló, helyi fajtaként jegyezték be, amely saját névvel és meghatározott ampelográfiai tulajdonságokkal bír.

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

A borvidék elsősorban vörösborairól ismert, amelyeket tinta de toro néven hoznak forgalomba, de készítenek itt fehérbort is malvasia és verdejo fajtákból, valamint rozét tinta de toro és garnacha szőlőfajtákból. A tinta de toro nevet viselő vörösboroknak 100%-ban a névadó fajtából kell készülniük, míg a tinto roble esetében 10% garnacha is bevethető. A tinta de toro esetében kényes kérdés a szüret időzítése, mert ha nem figyel a gazda, a potenciális alkoholtartalom hamar elérheti a 16%-ot. Bár a DO szabályozás 15%-os maximum alkoholtartalmat engedélyez, a legjobbnak tekintett borok esetében a 13,5% a megszokott.

 

A régió borainak többségét sokáig folyóborként értékesítették, de az utóbbi évtizedekben egyre több termelő mozdult el a minőség felé. Ugyancsak jelentős a más, befutottabb spanyol illetve külföldi borvidékekről érkező befektetők száma. A toroi vörösborokat érdemes báránysült vagy grillezett vörös húsok mellé kipróbálni.

Ha oda látogatunk….

A közelben található Sanabria tó egyike a Spanyolországban ritka természetes tavaknak. 368 hektárnyi területével ez számít a legnagyobb gleccsertónak az egész Ibériai-félszigeten. A tó 1978 óta a nevét viselő nemzeti park része. A környező hegyek abból a szempontból is egyedinek számítanak Nyugat-Európában, hogy komolyabb farkaspopuláció él vadon errefelé. A parkhoz tartozik egy olyan központi épület, amely hajdanán San Martín de Castañeda néven kolostorként működött, ma pedig tárlatok, kiállítások várják itt az érdeklődőket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!