A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Torták a Barokk Év jegyében

Szoljár Csaba remekei

2011-03-26 | Vizi Csenge


A helyszín: Gödöllő, az esemény: a Barokk Éve, a főszereplő: Szoljár Csaba, a díszlet: Mária Terézia és Grassalkovich Antal torta. Ezekből az adatokból lassan talán bárki össze tudná rakni, hogy egy nem mindennapi témáról számolunk be. Igaz, ami igaz, hiszen két tortát veszünk nagyító alá, amelyek alkotója egyben nagy borkedvelő is, amit műhelyében, a Solier Caféban egy-egy színvonalas borvacsora keretén belül meg is mutat.


A történet akár több száz évvel ezelőtt is kezdődhetne. Képzeljük csak el Grassalkovich Antalt és Mária Teréziát, amint a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében roskadásig megterített asztal mellett bájos csevejt folytatnak az épp aktuális politikáról, közben pedig csipegetnek a nagyon édes, egyszerű desszertekből.

Ennek a képnek a nyomán haladva egy nap felkérés érkezett Szoljár Csabához, hogy alkossa meg a két történelmi személyiség tortáját. Mindezt a Gödöllői Barokk Év tiszteletére szerette volna a polgármester elkészíttetni. A kávézó és cukrászda tulajdonos Szoljár Csaba bele is kezdett a munkába. Kutatni kezdte új és régi szakácskönyvek receptjeit, kortörténeti leírásokat olvasott, kereste az adott kor ízjegyeit és stílusát. Természetesen az elemzés a két történelmi személyiség kedvenceire is kiterjedt.

Az alkotó elmesélte, hogy Mária Terézia kedvelte a Tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket, míg Grassalkovich nagyobb méretű szilva birtokkal bírt Nagygombos környékén, ami meghatározta ízlését is: a szilva, mandula és csokoládé a mézes-fűszeres tésztával könnyen levette lábáról a grófot.

Amikor összegyűjtötték Szoljár Csabáék ezeket az információkat, elindult egyfajta ötletelés, az ízek egymáshoz próbálása. A cél az volt, hogy modern cukrászati készítmények szülessenek, amelyek a barokk időszakban is megállták volna a helyüket, de korunk fogyasztóinak ízlésének eleget tesz, amit külső megjelenésében is tükrözni szerettek volna az alkotók.

Így jött létre a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk ízvilágot tükröző Mária Terézia torta a következő alapokra építkezve:

Csokoládés-mandulás jaconde piskóta
Muscat lunel (sárgamuskotály) mousse (hab)
Mandulás sablée (linzer)
Étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával

A csokoládé és a mandula, valamint a mézesség nyomon követhető a gróf úr szájíze szerint megalkotott desszertben is, amely az alábbiakból alkot egységet:

Mézes lap
Szilva mousse (hab)
Diós-csokoládés keksz
Házi szilvalekvár
Marcipán, mandula
Étcsokoládé ganache (tejszín+ csokoládé)

A 2011. március 5-én, a gödöllői Városi Múzeumban megtartott Barokk Év megnyitó ünnepségén illetve a Solier Caféban kerültek bemutatásra a történelmi édességek. „A cukrászdánkban e jeles alkalomra minidesszerteket készítettünk az alapanyagokból. Mivel nagy sikerük volt, úgy gondoltuk, meg is tartjuk őket. Egyelőre csak a Solier Caféban lehet megkóstolni Mária Terézia és Grassalkovich Antal tortáit. Természetesen a levédett desszertek receptúrájához később bárki hozzájuthat, amivel elsődlegesnek tartjuk azt, hogy mindenhol pontosan ugyanazokkal a paraméterekkel készítsék el a tortákat. Ennek eredményeként elégedett lehet majd minden fogyasztó.”- mondta el Szoljár Csaba alkotásáról mindezeket, akit tovább kérdeztünk arról, hogy milyennek látta a közel egy éves munkát, és mi a jövőbeni céljuk e két tortával.

„Érdekes kutatómunka áll mögöttünk, de nem volt ismeretlen e pálya, ugyanis régebben is készítettünk már desszertet úgy, hogy előtte feltérképeztük a történelmi hátterét az adott témának. A legtöbb segítséget egyébként a Czifrai szakácskönyvből kaptuk, amely az 1600-1700-as években íródott. És hogy merre haladunk tovább a két újfajta tortánkkal? Szeretnék nevezni velük az Ország Tortája címre, aminek májusban van a válogatója, majd augusztus 20-án dől el, melyik finomság kapja a szakmailag legmagasabb elismerést.”

Ahhoz pedig, hogy ezeket a különleges történelmi jelentőségű, modern desszerteket megkóstoljuk, érdemes a tavasz beköszöntével ellátogatni a Gödöllői Királyi Kastélyba, tenni egy sétát a hatalmas zöld kertben, majd beülni a Solier Caféba, és kérni egy szelet Mária Teréziát vagy egy tortát a gróf nevével fémjelzettből.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!