A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tud ma a lengyel konyha?

Felejtsd el a pirogot!

2017-01-12 | Vinoport


Mit tud ma a lengyel konyha?

Ritkán gondolunk a lengyel konyhára, és ha mégis, akkor ritkán jutunk tovább a pirognál. Hogy mennyivel többet tud ennél, most megtapasztaltuk.


Az EatPoland és a szintén lengyel USTA életmód magazin rendkívül kreatív csapata idén ősszel arra áldozott két hetet, hogy Európa négy fővárosában gasztronómiai szakembereknek exkluzív vacsora keretében mutassa be Lengyelország konyháját. A belsőépítész és a virágkötő dekorációs kellékeit, a két sztárséf fél konyháját, a szervezők pedig az általuk korábban megjelentett igényes és tartalmas gasztronómiai- és életmód témájú könyveiket és magazinjaikat pakolták fel, aztán lenyűgözték Berlin, Prága, Pozsony, végül Budapest gasztrósait. A Margit körúti tetőtéri lakásban ült konyhafőnök, gasztromarketing szakember, újságíró és diplomata is, és az újragondolt lengyel fogások magyaros fúzióval, és többször magyar borokkal együtt kerültek asztalra. A hazai ízek, alapanyagok és borok felkutatásában Mautner Zsófi segítette a csapatot.

 

De még mielőtt elmesélnénk, milyen a friss sütőtöklével és halszósszal felturbózott Zwack Unicum, nézzük, hogy mit érdemes tudni a modern lengyel konyháról – sok hasonlóságot találhatunk Magyarország aktuálgasztrós helyzetében:

Mit tud ma a Lengyel gasztronómia?

Mit tud ma a lengyel konyha?

Az EatPoland projektet 2015-ben Rigában, Tallinnban, Helsinkiben és Stockholmban mutatták be

 

Milyen a 21. lengyel konyhája?

 

Mit föztek a budapesti vacsorán?

Sütőtök, zsálya, unicum

Ez volt a legextrémebb, nehezen befogadható fogás. A friss sütőtöklé halszósszal elkeverve zamatos, enyhén olajos textúrát adott az ízben csak visszafogottan megjelenő Unicumnak. A tányér ízei már jóval harmonikusabbak voltak: sütőtök textúrák és néhány szál olajban kisütött cukkini.

 

Mit tud ma a lengyel konyha?

 

Káposzta, paradicsom, kapor

Fantasztikus váltás! A paradicsomos káposzta alatt posírozott tojássárgája bújt meg, a kapor pedig lendületet adott az egyébként is nagyon könnyű és ízes fogásnak.

Lengyel kézműves, természetes bort töltöttek hozzá a lengyelek saját fehérszőlőjéből készült, és hasonlított egy remek német rizlingre. Ebből a borból repetát kértünk, remek volt.

Tokhal, lecsó, disznózsír

A lecsókrém enyhén csíp, épp jó (többen túl csípősnek találták). A tokhal kifogástalan minőségű, a zsíros krém mint egy telt tejföl egészíti ki. A hagyma egyáltalán nem nyomta el. Heimann Zoli friss, könnyed kadarkája jó választás volt mellé.

Bárány, baba ghanoush és gombák

Ez volt az este csúcsa, az asztaltársaság erre szavazott. Csodálatos hús és valami olyan különleges gomba, amilyet még egyikőnk sem látott (ok, Mautner Zsófia valószínűleg igen). A NAG bor picit túl nagynak és fáradtnak hatott mellette.

 

Desszert: jeruzsálemi articsóka hidegen sajtolt napraforgó olajjal és mogyoróvajjal

Nem édes, de mégis; krémes és mégis ropog. Végre valami, ami sem nem sütemény, sem nem pohárkrém, elhagyja a tejszínhabot és még a gyümölcsöket is. Bárcsak minden nap fogyaszthatnám. Mindenkit lenyűgözött. Oremus Szamorodnit ittunk hozzá.

 

Az EatPoland projektet a Lengyel Külügyminisztérium finanszírozta. Érdemes követni őket a Facebookon vagy az Instagramon, illetve ajánljuk az USTA oldalát is (nem csak lengyelül tudóknak). A fotókat is innen vettük.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!