A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tiago Sabarigo: Végre megismerhetem a szakmát

Michelin-csillagos burger a Gourmet Fesztiválon

2016-05-14 | Bánlaki D. Stella


Tiago Sabarigo: Végre megismerhetem a szakmát

A portugál Tiago Sabarigo a tavalyi nyitás óta a Costes Downtown egyik legerősebb bástyája, vezető séfje, így nem kis szerepet játszott a Michelin-csillag begyűjtésében. A Gourmet Fesztiválon is őt találtuk a Ráday utcai Costes és a Costes Downtown közös standjában, így arról kérdeztük, miért egy burgerrel állt ki, és hogy boldogul magyar nyelvtudás nélkül egy igazi fesztiválos food truckban.


Mit kínálsz nekünk a Gourmet Fesztiválon?

Szarvas carpacciot hoztunk aszalt áfonyával, áfonyás vinaigrettel, és nagyon vékonyra szeletelt magyar parmezánnal. Készül Costes Burger is rukkolával, lazac steakkel, buciban. A desszert pedig hagyományos meggyes pite, amit vicces konzervdobozban kínálunk. 

Mi a szarvascarpacciot kóstoltuk

Az összhatás kifejezetten édes az áfonya miatt, mindezt a szaftos hús és a könnyű kis zöldek próbálják ellensúlyozni. A vinaigrette lendületet visz a falatokba. Egy jobb savakkal ellátott, gyümölcsös, könnyed vörösbort társítsunk mellé!

Hagyományos – úgy érted, amit mi itt Magyarországon ismerünk?

Igen, persze, elvégre Magyarországon vagyunk, próbáljuk a helyi alapanyagok és ételek legjobb oldalát bemutatni.

És miért hamburger? Ez nem tipikus Michelin-csillagos kínálat.

Tényleg nem az, de most egy fesztiválon vagyunk, itt inkább a street food vonal működik. A burgert ráadásul mindenki szereti. Igaz, ez egy halburger, de összességében nagyon egyszerű, nagyon letisztult és könnyű, nagyon finom. Ez a fogás számunkra praktikus is, mert gyorsan elkészíthető: arra számítunk, hogy folyamatos pörgés lesz a Costes Downtown és a Costes közös standjánál. A bucikat előre elkészítjük, tálaláskor már csak a lazaccal marad egy kis dolgunk.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

A Bocuse d'Or Europe halát, a magyar kecsegét is ismered?

Akkor találkoztam vele először, amikor a Bocuse d'Or-felkészülés kezdeti szakaszában bemutatták. Még soha nem dolgoztam vele. Ismerem és kedvelem viszont a tokhalat, ez nagyon hasonlít rá, csak kevésbé zsíros. Remélem, egyszer majd a kecsegét is kipróbálhatom, szerintem nagyon jó hal alapanyag.

Ezek szerint te is részt vettél a Bocuse előkészületeiben?

Igen, a kezdeti szakaszban még ott voltam, segítettem a kiválasztásnál. Amikor még fiatalabb voltam, engem is vonzott, de már másra fókuszálok. Nagyon magas presztízsű versenynek tartom, de nem az én stílusom. Túl sok és túl sokféle séf vesz részt benne, a versenyzőknek ráadásul egy egész évet kell a felkészülésre szánniuk, eközben nem marad elég idejük az éttermükre. Én az étteremben szeretek mozogni, ott lenni, előkészíteni a terepet, a menün dolgozni. Ott teljesen más a feladat, én azt szeretem.

 

És ez a fesztiválos hangulat mennyire jön be? Állni a standban, közvetlenül a vendégekkel beszélgetni, ráadásul úgy, hogy nem beszélsz magyarul?

Élvezem! Sok a vendégünk, és egy kis nyomás mindig jól jön. Angolul egy kicsit bonyolultabb, de próbálom megérteni a magyar nyelvet is. Igaz, még nem tudnék magyarul beszélgetni a vendégekkel, de szerintem hamarosan ebbe is belejövök.

És kóstolsz te is?

Persze, sokat. Kóstoltam a Rosensteinnél, a vidéki éttermeket végig, néhány street foodot és a barbecque vonalat is. De a többieket is meg fogom nézni, nem sietek, még van két napom!

Szakmai szempontból szerinted miért jó a Gourmet Fesztivál? Jönnek új ötletek?

A Gourmet Fesztiválban az a legjobb, hogy végre megismerhetem a séfeket, a szakmát. Mondhatom, hogy kifejezetten sok emberrel megismerkedtem itt. Persze velük már tudtunk egymásról, tudtuk, mit csinál a másik, de most beszéltünk először. Mindegyikük nagyon jó ember, nagyon örülök, hogy beszélgettünk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!