A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Magyarország kedvenc borászata?

Kerülőút a Varga Pincészetért

2016-07-05 | Ferenczi Csilla


Magyarország kedvenc borászata?

Magyarország piacvezető borászata a badacsonyi Varga pincészet. Ez tény. Varga Péter pontosan ismeri a piac, a kereslet, a kínálat, és az árak rendszerét. Sokat látott közgazdász, a japán és amerikai gazdaságból tanult – tervez és kivitelez, ilyen egyszerű. Kétkedve érkeztünk, viszont válaszokkal tértünk haza.


Szinte idilli környezetben (azért csak szinte, mert mégiscsak a hatalmas tartályok tövében voltunk), az ősfás parkban, egy Balatonra néző asztalkánál fogadtak minket: Péter és fiai, Máté és Bálint. Jéghideg Bubis Irsai 2015-öt szolgáltak fel: se több, se kevesebb, mint amire szükségünk volt. Ezután ötcsillagos idegenvezetést kaptunk a birtok teljes területén: a gigantikus tartályokon, az óriási szőlőkombájnon és az elképesztően hatalmas birtokon túl leginkább a számok nyűgöztek le minket. Az a rengeteg szám, adat és statisztika, amikről Péterék beszámoltak. 

"Ezt csak precízen, fegyelmezetten és sterilen lehet csinálni."

A Varga Pincészetnél ma már szinte minden folyamatot gépek végeznek; ezt a mennyiséget és tempót az emberek nem bírnák. Az itt készülő borok ennek köszönhetően mindig tiszták, szabályosak, és hozzák a Varga-rajongók által megszokott ízvilágot. A Pincészet és fogyasztói számára a lényeg, hogy könnyen érthető, emellett pedig megfizethető, és lehetőleg folyamatosan elérhető boraik legyenek.

Magyarország kedvenc borászata?

A borászat elképesztő terjedelmének megértésére íme, a Varga bor számokban:

A hihetetlen mennyiség kérdésekor felmerült, hogy hogyan kezelik a palackok millióit. A válasz: saját üvegeik saját rekeszekben jutnak el a boltokba és vendéglátóhelyekre, majd visszakerülve hozzájuk, az országban egyedülálló, szupersteril palackmosón mennek át, melynek segítségével a betétdíjas üvegeket újratöltik. Jelenleg 3,5 millió betétdíjas Varga palack van forgalomban 180 ezer darab 12-es rekeszben.

 

 

A 18-féle termesztett szőlő közül legkedvesebb fajtájuk (természetesen?) az olaszrizling, ebből készül a száraz verzión kívül késői szüretelésű és jégbor is. Mindemellett a legdrágább és a legolcsóbb boruk is olaszrizling.

 

Az állandóan elérhető alap szortimenten felül prémium boraik, az Aranymetszés (megint matek) sorozat tagjai nem csak a fogyasztók körében felkapottak, hanem számos hazai versenyen is rendszeresen kiemelkedően szerepelnek. 

 

Magyarország kedvenc borászata?

A Varga szortiment

 

 

A Varga fiúk szimpatikus őszinteséggel válaszoltak kérdéseinkre, hogy jobban megérthessük a márkát és a koncepciót is. Terveznek és kiviteleznek - ilyen egyszerű. 

 

Péter, Máté és Bálint három vertikális kóstolót is tartott nekünk, mégpedig a Balatoni Kéknyelű 2015, 2014 és 2006 évjárataiból, az Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarátokból (2015, 2014, 2010 évjáratok) és a már többször díjazott Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingekből (2015, 2014, 2006 évjáratok), végül pedig a 2009-es Aranymetszés Cabernet Sauvignon-t kóstoltuk. Ezek közül emeltünk ki egyet-egyet.

 

Magyarország kedvenc borászata?

 

Balatoni Kéknyelű 2015

Lehet hogy a kéknyelű érlelve mutatja legszebb arcát, minket mégis elcsábított ez a friss és ifjú bor. Még fiatal, de izgalmas illatokkal, kellően virgonc savakkal késztet az újabb és újabb kortyokra. Érdekesség: ez az egyetlen szőlőfajta, mely nem képes magát megtermékenyíteni, ezért porzót kell mellé ültetni – ez általában a rózsakő.

 

Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2014

Megnyerő, tartalmas, őszibarackos illat, amit hoz magával a korty is. Az évjárat nehézségei ellenére szépen beérett, színe is elegáns, aranyosan csillog. Az ásványos jegyeket kicsit bár hiányoltuk, de stabil savszerkezete és jó ár-érték aránya miatt bármikor újra megkóstolnánk.

 

Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 

Gyönyörű arany szín, majdnem botritiszes jelleg, pedig csak a maradék cukor teszi, ráadásul reduktívan is készült. Mégis mély és hosszú a bor, emellett mézes, finoman minerális és szépen kiegyensúlyozott.

 

 

Aranymetszés Cabernet Sauvignon 2009

Mint egy régi vágású úriember. A bor kicsit füstös, meggy- és szilvalekváros, de a savak kellemesen élénkek még, és a bor kifejezetten gazdag extraktban. Elgondolkodtató és váratlan, egy vörösboros szürkemarhapörkölthöz pedig hibátlan választás.

 

Az élmény a látogatásunk végén felszolgált korrekt és házias ebéddel csúcsosodott, melyet Szita Lászlótól, a badacsonytomaji Muskátli Étterem tulajdonosától kaptunk. A fogásokat a birtok – szintén grandiózus kóstolótermében szervírozták:  

Köszönjük.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!