A déli parton mindent bevetnek a jó borokért
Újbor-kóstoló
2016-11-22 | Tömböly L. AdriennA Balatonboglári borvidéken az áprilisi fagykár miatt az idei évben az átlagosnál 25%-kal kevesebb szőlő termett. A borászok mindent bevetettek, hogy kihozzák az évjáratból a maximumot: az éjszakai szürettől a többszöri szüretig, a savak hidegen tompításáig, vagy a rajnai rizling-olaszrizling érdekes ízélményt adó különös házasításáig. Az eredmény alapján megérte dolgozniuk.
Télen is helyi borokkal és ételekkel várja a (gasztro)turistákat a déli partot átfogó Balatonboglári borvidék, melyhez több mint 40 borászat, pincészet tartozik, köztük sok fiatal borásszal – ez volt fő modanivalója a Dél-Balatoni Borút Egyesület újbor bemutatójának, amelynek idén is a Kristinus Borbirtok adott otthont.
Az újborok bemutatójának időpontja – november harmadik csütörtökje – természetesen nem volt véletlen. Ahogy azt Beaujolais borászai kitalálták, a szabályozás – miszerint legkorábban november harmadik csütörtökjén lehet az adott évjáratot forgalomba hozni – egy óriási lehetőség arra, hogy a pincészetek újboraikkal bemutatkozhassanak.
A pincészetek közül elsőként a balatonszárszói Dézsma Pince szűretlen újboraival ismerkedtünk. 2013-tól létezik hivatalosan a Pincészet, a pince azonban az 1500-as 1600-as években épült és a Tihanyi Apátsághoz tartozott, így adódott a névválasztás.
A Pince három újbort mutatott be:
- Rajnai rizling, melynek színe halvány citrom, illatában intenzív gyümölcsösség, ízében kissé még savas, kevés maradék cukorral. Kora nyárra a savak lebomlanak és egy harmonikus, friss bort kapunk.
- Kékfrankos rozé halvány lazac szín, illatában visszafogottabb gyümölcsösség, harmonikus savak jellemzik.
- "Chigány" rozé, amelynek alapja egy direkttermő szőlőfajta, az othello. Már csak ezért is izgalmas volt megkóstolni a tételt, mivel a kereskedelmi forgalomban nem találkozhatunk vele (Magyarországon a metil alkohol miatt kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, de például Ausztriában engedélyezett fajta).
A Pince újborai idén először flexcube tartályban érlelődtek. A tartály kocka alakú, innen az elnevezése, és passzív oxigénbevitelt biztosító polimer alapanyagból készült. Jelenleg 13 ország több mint ezer borászata használja ezeket az újgenerációs tartályokat, amelyek tölgy betétdongákkal kiegészíthetők.
Szüret a Garamvári Szőlőbirtokon 2015-ben
A Garamvári Szőlőbirtok 5-10 éves ültetvényeiről kóstoltunk Irsai Olivért augusztus végi szüretelésből. A bor jellegében már fogyasztásra kész, december közepétől palackba kerül, de idővel még komplexebb, koncentráltabb lesz. Halvány színnel, határozott fajtajelleges szőlőillattal, savakkal rendelkezik, amelyek majd az idő előrehaladtával tompulnak.
A 2016-os rozé, melyben az összetevők – 45% pinot noir, 45% syrah, 10% cabernet franc – szépen kiegészítik egymást, ropogós, friss, savai még túlsúlyban vannak.
Garamváriéknál a chardonnay-t és a sauvignon blanc-t általában kétszer szüretelik. Az első szüret a pezsgőkészítéshez szükséges fiatal savak miatt korábban, a második szüret később történik, hogy a szőlőszemek töppedjenek. Ezek a töppedt szőlőszemek adják a belőlük készülő bor parfümös illatjegyeit. A pincészetnél a prémium borokat egy évig fahordóban érlelik, a téren pedig évről-évre kísérleteznek (hordó típusa, érlelés ideje).
A Kristinus idei szürete
A Kristinus reggeli órákban palackozott Irsai Olivérje jellegzetes parfümösségével, friss zöldalmás illat- és ízvilágával nemcsak a hölgyek kedvence.
A 2016-os zweigelt (50%), merlot (25%) és kékfrankos (25%) rozé cuvée-t erőteljes epres, málnás jegyek jellemzik. A 2016-os borok mellett a borbirtok, mint újbor mutatta be a 2015-ös Pinot Noirt, mivel még kereskedelmi forgalomba nem került. A tétel ízében határozottan megjelennek a hordós érlelés tanninjai.
Gépi szüret 2016-ban a Bujdosó Szőlőbirtokon
A Bujdosó Pincészet a 2016-os újborok bemutatása kapcsán említette, hogy alapvetően a gépi szüretelés elkötelezett híve. Második éve már, hogy saját, válogató funkcióval ellátott kombájnnal szüretelnek. A gépi szüret nagy előnye a kézi szürettel szemben az egyenletes kiváló minőség és a gyorsaság, előfeltétele viszont az ültetvény gépi betakarításra való alkalmassága. A szüret költségoldalát tekintve is előnyösebb a gépi szüretelés, a beruházás 3-4 éven belül megtérül, mondta Bujdosó Ferenc.
Konyáriék csak két éve hoznak ki Márton-napi borokat; vallják, csak kész borral érdemes kiállni a nagyközönség elé. Mégis, talán az évjárat teszi, de 2016-os Chardonnay száraz boruk már most is nagyon szép, kirobbanó illatokkal és kellemes savakkal.
Összességében megállapítható,
hogy a borvidék 2016-os borai egyensúlyban lévő borok, melyek ezért biztos, hogy még sokáig fognak örömet okozni a borkedvelőknek. Az élmény fokozása érdekében a pincészetek számos szőlészeti és borászati praktikát bevetnek, az éjszakai szürettől a többszöri szüretig, a savak hidegen tompításáig, vagy a rajnai rizling-olaszrizling érdekes ízélményt adó különös házasításáig.
A Dél-Balaton dűlőiről származó borok mellett meg kell említenünk a Kristinus Gasztro Műhelyében helyi prémium alapanyagokból készült ételkülönlegességeket. Ezúttal a Gasztro Műhely egy hétfogásos fine dining menüvel kényeztette a résztvevőket, melyhez mintegy félezer "tányér" s egyéb hozzávalók adták a konyhatechnikát.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!