A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A déli parton mindent bevetnek a jó borokért

Újbor-kóstoló

2016-11-22 | Tömböly L. Adrienn


A déli parton mindent bevetnek a jó borokért

A Balatonboglári borvidéken az áprilisi fagykár miatt az idei évben az átlagosnál 25%-kal kevesebb szőlő termett. A borászok mindent bevetettek, hogy kihozzák az évjáratból a maximumot: az éjszakai szürettől a többszöri szüretig, a savak hidegen tompításáig, vagy a rajnai rizling-olaszrizling érdekes ízélményt adó különös házasításáig. Az eredmény alapján megérte dolgozniuk.


Télen is helyi borokkal és ételekkel várja a (gasztro)turistákat a déli partot átfogó Balatonboglári borvidék, melyhez több mint 40 borászat, pincészet tartozik, köztük sok fiatal borásszal ez volt fő modanivalója a Dél-Balatoni Borút Egyesület újbor bemutatójának, amelynek idén is a Kristinus Borbirtok adott otthont.

 

Az újborok bemutatójának időpontja – november harmadik csütörtökje – természetesen nem volt véletlen. Ahogy azt Beaujolais borászai kitalálták, a szabályozás – miszerint legkorábban november harmadik csütörtökjén lehet az adott évjáratot forgalomba hozni  egy óriási lehetőség arra, hogy a pincészetek újboraikkal bemutatkozhassanak.

 

 

A pincészetek közül elsőként a balatonszárszói Dézsma Pince szűretlen újboraival ismerkedtünk. 2013-tól létezik hivatalosan a Pincészet, a pince azonban az 1500-as 1600-as években épült és a Tihanyi Apátsághoz tartozott, így adódott a névválasztás.

 

A Pince három újbort mutatott be:

  1. Rajnai rizling, melynek színe halvány citrom, illatában intenzív gyümölcsösség, ízében kissé még savas, kevés maradék cukorral. Kora nyárra a savak lebomlanak és egy harmonikus, friss bort kapunk.
  2. Kékfrankos rozé halvány lazac szín, illatában visszafogottabb gyümölcsösség, harmonikus savak jellemzik.
  3. "Chigány" rozé, amelynek alapja egy direkttermő szőlőfajta, az othello. Már csak ezért is izgalmas volt megkóstolni a tételt, mivel a kereskedelmi forgalomban nem találkozhatunk vele (Magyarországon a metil alkohol miatt kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, de például Ausztriában engedélyezett fajta).

A Pince újborai idén először flexcube tartályban érlelődtek. A tartály kocka alakú, innen az elnevezése, és passzív oxigénbevitelt biztosító polimer alapanyagból készült. Jelenleg 13 ország több mint ezer borászata használja ezeket az újgenerációs tartályokat, amelyek tölgy betétdongákkal kiegészíthetők.

 

A déli parton mindent bevetnek a jó borokértSzüret a Garamvári Szőlőbirtokon 2015-ben

 

A Garamvári Szőlőbirtok 5-10 éves ültetvényeiről kóstoltunk Irsai Olivért augusztus végi szüretelésből. A bor jellegében már fogyasztásra kész, december közepétől palackba kerül, de idővel még komplexebb, koncentráltabb lesz. Halvány színnel, határozott fajtajelleges szőlőillattal, savakkal rendelkezik, amelyek majd az idő előrehaladtával tompulnak.

 

A 2016-os rozé, melyben az összetevők – 45% pinot noir, 45% syrah, 10% cabernet franc – szépen kiegészítik egymást, ropogós, friss, savai még túlsúlyban vannak.

 

Garamváriéknál a chardonnay-t és a sauvignon blanc-t általában kétszer szüretelik. Az első szüret a pezsgőkészítéshez szükséges fiatal savak miatt korábban, a második szüret később történik, hogy a szőlőszemek töppedjenek. Ezek a töppedt szőlőszemek adják a belőlük készülő bor parfümös illatjegyeit. A pincészetnél a prémium borokat egy évig fahordóban érlelik, a téren pedig évről-évre kísérleteznek (hordó típusa, érlelés ideje).

 

Kristinus Borbirtok (@kristinus_borbirtok) által közzétett fénykép,

A Kristinus idei szürete

 

A Kristinus reggeli órákban palackozott Irsai Olivérje jellegzetes parfümösségével, friss zöldalmás illat- és ízvilágával nemcsak a hölgyek kedvence.

 

A 2016-os zweigelt (50%), merlot (25%) és kékfrankos (25%) rozé cuvée-t erőteljes epres, málnás jegyek jellemzik. A 2016-os borok mellett a borbirtok, mint újbor mutatta be a 2015-ös Pinot Noirt, mivel még kereskedelmi forgalomba nem került. A tétel ízében határozottan megjelennek a hordós érlelés tanninjai.

 

A déli parton mindent bevetnek a jó borokértGépi szüret 2016-ban a Bujdosó Szőlőbirtokon

 

A Bujdosó Pincészet a 2016-os újborok bemutatása kapcsán említette, hogy alapvetően a gépi szüretelés elkötelezett híve. Második éve már, hogy saját, válogató funkcióval ellátott kombájnnal szüretelnek. A gépi szüret nagy előnye a kézi szürettel szemben az egyenletes kiváló minőség és a gyorsaság, előfeltétele viszont az ültetvény gépi betakarításra való alkalmassága. A szüret költségoldalát tekintve is előnyösebb a gépi szüretelés, a beruházás 3-4 éven belül megtérül, mondta Bujdosó Ferenc.

 

Konyáriék csak két éve hoznak ki Márton-napi borokat; vallják, csak kész borral érdemes kiállni a nagyközönség elé. Mégis, talán az évjárat teszi, de 2016-os Chardonnay száraz boruk már most is nagyon szép, kirobbanó illatokkal és kellemes savakkal.

Összességében megállapítható,

hogy a borvidék 2016-os borai egyensúlyban lévő borok, melyek ezért biztos, hogy még sokáig fognak örömet okozni a borkedvelőknek. Az élmény fokozása érdekében a pincészetek számos szőlészeti és borászati praktikát bevetnek, az éjszakai szürettől a többszöri szüretig, a savak hidegen tompításáig, vagy a rajnai rizling-olaszrizling érdekes ízélményt adó különös házasításáig.

 

A Dél-Balaton dűlőiről származó borok mellett meg kell említenünk a Kristinus Gasztro Műhelyében helyi prémium alapanyagokból készült ételkülönlegességeket. Ezúttal a Gasztro Műhely egy hétfogásos fine dining menüvel kényeztette a résztvevőket, melyhez mintegy félezer "tányér" s egyéb hozzávalók adták a konyhatechnikát.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!