A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A jégkorong őshazájának bortermelése

2021-06-19 | Vinoport


A jégkorong őshazájának bortermelése

Kanada a szőlőtermesztésre alkalmas területek legészakibb határán helyezkedik el. Ennek ellenére a szerencsés klimatikus viszonyoknak köszönhetően négy tartományban is folyik szőlőművelés. A főbb termőhelyeken kontinentális klíma uralkodik meleg, de rövid növekedési időszakkal. A kanadai bortermelést sokan a jégborral azonosítják.


fotó: cottagelife.com

 

A Vintners Quality Alliance (VQA – Szőlészek Minőségi Szövetsége) szabály- és eredetvédelmi rendszer, az AOC kanadai megfelelője, de csak a két jelentősebb bortermelő tartományra, Ontarióra és Brit Columbiára (British Columbia) terjed ki hatálya. E szövetség szabályozza a termőhelyek kijelölésének határait, a szőlőművelési és a borkészítési eljárásokat. Mindkét tartományban a VQA borok 100%-ban helyben termett szőlőből készülnek.

 

Ontarióban a rizling volt az első, amely szép eredményeket mutatott. Jól eltartható, elegáns, ropogós borok születnek belőle. Ez a jégbor egyik alapanyaga is. A vidal nevű francia hibridből kései szüretű borok és jégborok készülnek. A kanadai chardonnay szép struktúrájú bor, jó természetes savszerkezettel és érett gyümölcsökkel, némi amerikai vagy francia tölggyel. Brit Columbiában a pinot blanc, valamint a fűszeres pinot gris ért el sikereket, de találunk itt Ehrenfelsert, auxerrois-t, sémillont, chenin blanc-t és bacchus-t is. Reménnyel kecsegtet a gamay noir, a Niagara környékén a pinot noir, és fajtaborként a cabernet franc is.

 

Ontario a legjelentősebb kanadai termőhely, több mint 6000 hektár szőlőterülettel. Az északi szélesség 41. – 44. foka között helyezkedik el, mint akár Burgundia vagy Bordeaux. A Vintners Quality Alliance of Ontario három minőségi bortermelő régiót jelölt ki (designated Viticultural Areas), ezek a Niagara-félsziget (Niagara Peninsula), az Erie-tó északi partja (Lake Erie North Shore) és a Pelee sziget (Pelee Island).

 

A Niagara-félsziget az Ontario-tó délnyugati csücskében található. Itt terem Kanada szőlőtermésének 80%-a. A klíma a szőlő érési időszakában hasonló, mint Burgundiában. A szőlőművelést klimatikus viszonyok együtthatása teszi lehetővé: a helyi klíma itt enyhe körülményeket biztosít, ami tőle északra elterülő nagy víztömegeknek köszönhető, valamint a Niagara-szakadéknak, amely, tőle nyugati és déli irányba leszálló légmozgásokat generál. Az agyagos vályog altalajon homokos, kavicsos talajtakarót találhatunk.

 

A Lake Erie North Shore (az Erie-tó északi partja) borvidék Délnyugat- Ontarióban található, s mintegy 204 hektárt tesz ki. Kanadában itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, és a meleg, sekély Erie-tó közelsége, valamint az ültetvények déli fekvése csaknem ideális körülményeket teremt a szőlőtermesztéshez. A talaj változó, kavicsos vályog, agyag vagy homokos vályog.

 

 

Az ország legdélebbi pontjaként a Pelee Island Kanada szőlőtermesztő vidékei között a leghosszabb tenyészidőszakkal büszkélkedhet. Ez akár 30 nappal is hosszabb lehet, mint a szárazföldön. A szőlőterület itt is kb. 200 hektár. Ez Kanada legrégebbi bortermelő vidéke is, itt már, az országban elsőként, 1866-ban elkezdődött a szőlőtelepítés. A szőlőt az 1980-as években újratelepítették.

 

Brit Columbia(British Columbia) Kanada legnyugatibb tartománya, amely az ország másik jelenős termőhelye. A szőlőterület itt cca. 3250 hektár Négy minőségi bortermelő régiót (designated Viticultural Areas) jelöltek ki: az Okanagan és a Similkameen Valley a tartomány déli oldalának középső részén, Washington Állam határánál, valamint a parti régióban a Fraser Valley és a Vancouver Island (sziget).

 

Az Okanagan Valley Vancouvertol 320 kilométerre, keletre fekszik, s mintegy 180 kilométeren át húzódik, Kelowna várostól északra és délre. Itt nagyjából 2000 hektáron homokos vályogtalajon vagy hordalékos kavicson termesztenek vinifera fajtákat. A tartomány borainak 95%-a készül itt. A völgy déli részén mindössze 150 mm csapadék esik, mivel két hegység között fekszik, így ez Kanada egyetlen deklarált sivataga. Az északi rész is kísértetiesen hasonló klímájú, minimális csapadékkal.

 

A jégkorong őshazájának bortermelése

fotó: shawntalbot.com

 

A nappalok melegek, az éjszakák azonban hűvösek, ez teszi ideális szőlőtermesztő hellyé. A telek hidegek, a hőmérséklet pedig elég hosszú ideig lehet 0 °C alatt, sőt igaz ritkán akár -25 °C-ra is lecsökkenhet. A régióban található tavak azonban, így vagy úgy, mérsékelhetik a nagy hőmérsékleti különbségeket. Délen meglehetősen jó bordói jellegű borok készülnek a két cabernet-ből és merlot-ból. Északabbra, ahol hűvösebb van, a német fajták érzik jól magukat: Siegerrebe, Sylvaner, Optima és Ortega. A völgy középső részén pedig a pinot blanc, a pinot gris és a chardonnay a népszerű.

 

A Similkameen Valley a hasonló nevű folyót követi, az Okanagan-völgytől nyugatra. A folyó partján meredek ültetvények találhatók, mintegy 80 hektáron. Nagy jövő előtt áll a terület. A Vancouver Island a tartomány legújabb borvidéke, még alig 60 hektár szőlővel. A Fraser Valley pedig Vancouvertol délre, az USA határa felé található és Brit Columbia legdélebbi bortermelő területe. Mezoklímája a német fajtáknak és a pinot noirnak kedvez.

 

 

Ez a hatalmas ország mindent megterem, ami ízletes és egészséges. A ragyogó steakek és sült krumplik mellett talán a mexikói konyha ízei és fűszerei a legmeghatározóbbak. Valamint az elmaradhatatlan mogyoróvaj és juharszirup.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!