A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Királyudvar nem okos, hanem jó

Évjáratbemutató

2016-11-07 | Bánlaki D. Stella


A Királyudvar nem okos, hanem jó

Idén ősszel is személyesen mutatta be a Királyudvar birtokon készült borait a Fülöp-szigeteki születésű Anthony Hwang, aki ideje jelentős részét New York-Tarcal-Vouvray közti ingázással tölti. Véleménye szerint Tokajban még rengeteg a nyitott kérdés – főleg a pezsgőkészítés terén – de végső soron ő nem okos akar lenni, hanem jó. E téren már most is elég jól áll, legalábbis a borok még mindig jók. A biodinamikus Királyudvar tételei közül most főleg a 2015-ös pezsgő és a 2006-os Patrícia Cuvée ámította el a közönséget.

 

A jelenleg 75 hektáron gazdálkodó ebből 15 hektárt biodinamikus módon művelő Királyudvar a tavalyi Sec vertikális után idén egy vegyes sort kínált a szakmai érdeklődőknek. A Pesti Vigadó termében Anthony Hwang tulajdonos személyesen, felesége, és a borász Juhász Szabolcs jelenlétében prezentált. Kizárólagos hazai kereskedője, a Terra Hungarica/Terroir Club Kató Andrása tolmácsolt.

 

"Az a dolgunk, hogy a legjobb borokat elkészítsük" – kezdte Hwang, megjegyezve, hogy tudja: kivételes helyzetben vannak, hiszen Hegyalján, sőt egész Magyarországon nem sok pincészet engedheti meg magának, hogy kizárólag a legjobb tételeit hozza forgalomba, és azokat is csak akkor, ha elérték a legjobb formájukat. A tanulmányait tekintve fizikus üzletember egyébként is már rég itthagyhatta volna az országot, ha a gazdasági érdekeket tartja szem előtt. De gondolkodása a bizniszben is keleties típusú: a megtérülést több évtizedes távlatban várja, 40 évnél rövidebb intervallumban talán el sem kezd gondolkodni.

Bízunk a boraink jövőjében." A Királyudvar borainak 20%-át adja el Magyarországon, és Hwang véleménye szerint a többi hazai pincészet exportarányának is növekednie kell a következő években "a kultúra és a fenntarthatóság érdekében". Elismerte, hogy a tokaji aszú semmivel sem mérhető a világon, de a borvidék tekintetében egyértelműen a száraz borokra helyezné a hangsúlyt, szerinte e bortípus előtt áll most nyitva a világ kapuja. "Tokajnak megvan a lehetősége, hogy besétáljon ezen a kapun, és előbb-utóbb meg is fogja tenni."

 

Hwang szerint a pezsgő is Hegyalja egy nagy, kihagyhatatlan lehetősége, szintén a borvidék jó hírét viheti, de téren szerinte még sokat kell fejlődni. Az üzletember egyébként hibátlan kiejtéssel ékeli a magyar pezsgő szót a szintén hibátlan kiejtésű angol mondatokba. Azt már magabiztosan állítja, hogy tokaji méthode traditionnelle egyensúlyához nem feltétlenül kell a dozázs, a furmint mellől viszont elengedhetetlen a hárslevelű. A hárs hozza az élvezetes jegyeket, a furmint pedig az acélosságot, a gerincet, mondta. Kérdésre megjegyezte, kipróbálták, de a sárgamuskotály nem működik, ha méthode traditionnelle-ről van szó. Összességében úgy látja, vannak még nyitott kérdések e téren. "Mindig tovább akarsz menni, hogy lásd, mi van a sarok után, hogyan fejlődnek a borok."

"Ennek az országnak nem a borkészítés az erőssége, hanem a terroir."

A Királyudvar annak idején a Henye-dűlőben állt át elsőként biodinamikus művelésre, majd ugyanitt kezdett el később pezsgő alapanyagot szüretelni. A tulajdonos akkor Franciaországból hozatta a technológiát és a pezsgőmestert is. Hwang most is elismerte, hogy Magyarországon sok szempontból rendkívül nehéz dolgozni és alkotni (összehasonlítva például a francia borvidékkel), mindez számára csak a termőhely különlegessége miatt éri meg. Ugyanakkor véleménye szerint Tokaj sokkal jobb is lehetne, pusztán attól, ha a helyiek összedolgoznának. Az emberek többsége Magyarországon okos akar lenni - én nem okos akarok lenni, hanem jó" mondta, majd megköszönte, hogy itt lehet.

 

Királyudvar évjáratbemutató 2016

Pezsgő 2013
A pincészet 6. pezsgőévjárata. 23 hó seprőn, idén szeptemberben degorzsálva. Sav: 8 g/l, cukor 5 g/l alatt.
Citrom szín, az illatban sok élesztős jegy, alma és birs. Visszafogott habzás, bor jellegű – mondta Hwang – ahogy Champagne-ban, a Királyudvarnál is "az a cél, hogy a bor tartsa a buborékokat, ne pedig fordítva". A nyelven több buborék, hosszan megmaradnak, aprók. Az ízjegyek között érett citrusok, grapefruit és alma. Egy kis ásványosság, kenyérhéj, mogyoró és gyömbér. Mélység, koncentráció, szép hosszú. Szép savak. A közönség szerette.
 
Sec 2015
Birtokbor négy dűlőből: Betsek, Percze, Henye és Lapis. A Percze a citrusokat és a krémességet, a Betsek a kerekséget és a tűzköves ásványosságot, a Henye a savakat adta, a Lapis pedig a krétás jegyeket és a komplexitást – mondta Hwang. Alkohol 13,5%, sav 6,5 g/l, cukor 5,6 g/l. Palackozva májusban.
Közepesen intenzív illat, benne sok érett gyümölcs, enyhe sherrys jelleg (mogyoró és alkohol, pici kenyérhéj). A korty virágos, gyümölcsös (érett barack, nyári almás és érett citrusos), krétás ásványosság, a korty végén mogyorós jegyek. A savak tartják a hosszú kortyot, szépen belesimulnak. A maradékcukor egyértelmű, kerekké teszi. Erős, mégis elegáns, jól érlelhető, várhatóan lassan fog fejlődni. Hwang édes, fűszeres ételekhez ajánlotta. 
 
A Királyudvar nem okos, hanem jó
 
Lapis Teraszok 2011 
Majdnem 100% furmint, október eleji szüret, botritiszes szemek nélkül. Alkohol 12%, sav 6 g/l, cukor 56 g/l, (illó 0,8 g/l), minimális kén.
Halvány arany szín, némileg opálos. Illata érett birs, szárított vadvirágok és méz, kis kenyérhéj. A korty telt, vaskos, olajos, fenolos. Ízében dominál a mézédes körte, a hársvirág, a hársméz és kis ásványosság. Kerek, gurul, gömbölyű. Még fiatal.
 
Lapis Teraszok 2007
Alkohol 11%, sav 5,2 g/l, cukor 52 g/l.
Színe jóval csillogóbb. Illata gabona, maláta, kenyérhéj, később aszalt kajszi és szárított virágok. Még nagyon is intenzív, vibráló. A kortyban mézédes őszibarack és szárított kamilla, méz. A textúra selymesebb, pici cser izgalmassá teszi.
 
Lapis Hárslevelű 2009
Alkohol 11%, sav 5,8 g/l, cukor 64 g/l.
Vibráló, élettel teli, virágos illat. A kortyban határozott ásványosság, ami végigkíséri. Remek formában van, jó egyensúly. Illata birskompót szegfűszeggel, virágos. A kortyban is az alma-körte-birs fűszeres, kompótos jegyei.
Ez a bor bizonyítja a Királyudvar számára, hogy egy késői hárslevelű éppen olyan komoly bort tud adni, mint egy késői szüretelésű furmint – sőt, Hwang úgy látja, a hárs sok esetben még sokrétűbb is.
 
 
Patrícia Cuvée 2012
Jók a piaci visszajelzések ezzel a borral kapcsolatban, New York, és egyben a világ egyik leghíresebb éttermében is jutott neki hely... 
Alkohol 10%, sav 6,5 g/l, cukor 133 g/l.
Különleges illat, intenzív virágosság, sűrű méz. A korty birsalmasajtos, mandula, kandírozott narancs, és szárított virágok mézes jegyei kísérik. 
 
Patrícia Cuvée 2006

Alkohol 11,4%, sav 9,5 g/l, cukor 152 g/l.

Mély arany szín, intenzív illat: barack héja, méz és kenyérhéj, kevés mogyoró. A kortyban aszalt kajszi, érett birs, sok méz és szárított kamilla. Hosszú, élénk. Bár ez a bor volt a közönség kedvence, Hwang szerint még túl fiatal, még nem integrálódott teljesen a sav. 
Ennyit arról a mítoszról, hogy a sárgamuskotály nem áll meg magában." Hwang szerint komolyan kell venni ezt a szőlőfajtát, hiszen ilyen mély, komplex, szép borokat tud adni, mindemellett hosszan érlelhető tételek is készíthetők belőle. Ugyanakkor a száraz sárgamuskotály borokat nem kifejezetten szereti, elsősorban azért, mert a mélységet keresi egy borban, amire a furmint és a hárs együtt inkább képes.
 
Lapis Aszú 2005
"Szép fejlődési fázisban, már kifejező struktúrája, a részei összeálltak, a korty elejétől a végéig ívet ír le." Alkohol 10%, sav 11 g/l , cukor 219 g/l.
Óarany szín, sűrű, olajos-szirupos megjelenés. Összetett, mély illat, amelyben a szárított virágok jegyei dominálnak és némi fűszeresség, barackmag. A kortyban rengeteg szárított kamilla, mellette méz, sűrű sziruposság. Kitölti a szájat és hosszan ott is marad. A savak a korty közepe-vége felé jelentkeznek és onnantól hosszan tartják a mézes jegyeket.
A Királyudvar borait legközelebb a Mitiszol Fesztiválon kóstolhatjuk november 12-én.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!