A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A klímaváltozás jegyében

Olaszrizling Szerintünk beszámoló

2020-02-13 | Gonda György


A klímaváltozás jegyében

Az idei Olaszrizling Szerintünk, szám szerint a tizenegyedik, a jó idő, a túlságosan jó idő, körül forgott. A péntek esti szakmai nap és a szombati sajtótájékoztató témája a klímaváltozás kezelése, a kóstolóé a 2018-as meleg évjárat borai, hangulatunk befolyásolója pedig a sugárzó napsütés és a tavaszias kánikula volt.


Fotók: Kóstolom, Szabó Miklós

 

A Szent Donát Kúria csodálatos panorámával és langyos szellővel fogadta a sajtótájékoztatóra meghívottakat. A két házigazda, Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Borkúria) mellett Bakó Ambrus (Petrányi Pince és Bakó Ambrus Borászata), Gyukli Krisztián (Gyukli Pince és Rizling Generáció), valamint Pintér Zsolt (Kóstolóm, főszervező) foglalta össze az előző este eseményeit és mondta el véleményét a változások kezeléséről.

 

Az előző évek, termőhely meghatározás, eredetvédelem kérdései után szükségessé vált az új téma. A jövő, az új telepítések irányai és az, hogy hogyan lehet fenntartani az olaszrizlinget a borvidéken, milyen technológia kérdéseket vett fel a klímaváltozás. (Mindezt Jásdi István legutóbbi blogbejegyzésében már fel is vezette)

 

 

Jásdi István elmondta, péntek estére szélsőséges évjáratok borait várták. Szám szerint 26 darab érkezett és a borok jók voltak, ami igazolja, hogy szakszerű munkával a szélsőségek kiküszöbölhetők. Hangsúlyozta, az olaszrizlingben nagy tartalék van, mert a közismert világfajták nem lettek volna képesek ilyen jól reagálni a megváltozott körülményekre. A borok bemutatásából kiderült, hogy mindenki egy kicsit másképpen kezelte a szélsőséges időjárás kihívásait.

 

A szakmai találkozón két előadás is elhangzott. A borász, kutató, ősi fajtákkal kísérletező Szabó Zoltán az olaszrizling fajta eredetéről, múltjáról mesélt. Bemutatta, hogy a horvát borászok milyen grasevina (olaszrizling) klónokkal érnek el sikereket szerte Európában. A többi kolléga is hangsúlyozta, hogy a különböző típusú klónok vegyes ültetése, ami például a Zelna Pincénél már folyik is, az egyik lehetőség a szélsőségek kezelésére.

 

A másik előadáson Bakó Ambrus szőlészeti, borászati, szüreti megközelítéseket mutatott be, nemzetközi kísérletek, kutatások eredményeit ismertetve. A cél az alkoholtartalom kordában tartása, ideális savak és pH elérése a klímaváltozás ellenére. Bevált módszer a talaj befedése növényi hulladékkal, ez kiváló hatással van a terület vízháztartására. A tőkeforma, tőkésürüsség, művelési mód megválasztása is fontos kérdés. Kutatások bizonyították, hogy a lombozathoz képest nagyobb fa- és gyökértömeg, illetve a talajhoz közelebbi művelési mód kevésbé érzékeny a hőmérsékleti szélsőségekre, bár ilyenkor a gombás megbetegedések esélye nagyobb. A lépcsőzetes szüret pedig mára teljesen elterjedt és elfogadott módszer.

 

A klímaváltozás jegyében

 

Gyukli Krisztián németországi kutatóban szerzett tapasztalatai alapján, hosszú távú megoldásként, az új innovatív, rezisztens fajtákban látja a megoldást. Tervezik is szervezett formában megismertetni ezeket a fajtákat a borászokkal. Megmondom őszintén, egy olaszrizling központú rendezvényen ez a nézőpont kicsit furcsán hatott. Azért Gyukli Krisztián azt is kiemelte, hogy több olyan, új olaszrizling nemesítés, klón van, amik nagyüzemben már bizonyítottak és hamarosan meg fognak jelenni a kisebb borászatoknál.

 

Kovács Tamás a résztvevők kérdésre válaszolva elmondta, hogy a meglévő területeken folyik a tudatos alkalmazkodás, a korábbi rossz fajtaválasztás kiigazítása, a területek átértékelés. Teljesen új területeket bevonni és ezzel párhuzamosan kataszterből kivonni területeket már hosszabb feladat.

 

Nem kell hozzá szakembernek lenni, hogy belássuk,

ezeknek a módszereknek, lehetőségeknek a megfelelő helyen és időben való közös használata lesz a hosszú távú megoldás.

Na meg persze ha mindenki teszi a dolgát, hogy közösen megállítsuk bolygónk pusztulását.

 

Jásdi István azért megnyugtatott mindenkit, hogy pánikra nincs ok, mert 2019 kiváló olaszrizlinges évjárat volt. Szerencsére minden stimmelt, időben jött az eső és a lehűlés is. A hamarosan bemutatandó BalatonBorokból mindez kiderül.

 

A melegedés jeleinek konkrét megismerésére mindazonáltal nem kellett várni, mert a kóstolón legnagyobb létszámban megjelenő 2018-as évjárat ezt jól példázta. Alacsonyabb, lelassult savak, picit magasabb alkoholérzet, élénkebb gyümölcsök és rövidebb érlelési potenciál jellemzi ezt az évjáratot. Tény, hogy a balatoni 2018-as olaszrizlingek a „most” borai.

 

Pár izgalmas tétel a magas minőségű, hibamentes kínálatból:

 

  • Szent Donát Kopaszhegy 2018: bár benne van a melegség, mégis a területnek köszönhetően sokkal élénkebb, lendületesebb a bor. Aromavilága, fiatal rajnaira hasonlító, citruskavalkád.
  • Fekete-Ötsoros Pince Zuzmara 2014: egy kis pincészet rendhagyó bora, egy nem túl hálás évből. Októberi szüret, túlérett szemekkel. Pici oxidáció, szamorodnis világ, nagy beltartalom, körte. Az olaszrizling erre is képes, de ne erőltessük, mert ez egy kivételesen telibe talált bor.
  • Martinus Tóhely 2017: új generációs flexcube tartályban 10 hónapig seprőn tartva. Energikus, zöldfűszeres, köves, hatalmas potenciál, kristálytiszta vonalak.
  • Csetvei Pince 2019: somlói narancsbor, tartályból. 16 napig héjon, napi háromszor csömöszölve. Élénk savak, ásványosság, érezhető tanninok. Rengeteg íz, fűszeres, édes, barackos. Ez egy olyan útja, az olaszrizlingnek, amiben van fantázia.
  • Söptei Zsolt Varázslat Hegybor 2018: visszafogott aromakarakter, fűszeres, sok barackkal. Nagy beltartalom, komoly alapanyag, jó egyensúllyal. Tele van jövővel, egy betárolásra alkalmas 2018-as.
  • Pálffy Pince Fekete-hegy 2018: energiabomba, fiatal, rakoncátlan. Több év palackos érlelés kell még neki. Tele van ásvánnyal, zöldfűszerek, kis gyümölcs, diszkrét mandula. Az est egyik legszebb bora volt.
  • Guden Kisbirtok Kertmög 2016 és Jásdi Siralomvágó 2016: két olyan csopaki bor, ami kötelező mindenkinek. Pompás korty jó egyensúllyal, tisztán, határozottan. Kis ásványos karakter, alma, zöldfűszerek. Igazi Csopak.

 

A balatoni olaszrizlingek évről-évre egyre szebbek, tisztábbak, hibamentesek. Kikristályosodtak a fontosabb dűlők, termőhelyek egyéni karakterei. Látható, hogy a háromszintű Vinea Balaton termékrendszer a gyakorlatban is kezd megvalósulni. Az összkép egyre szebb és jobb, bár sose feledjük, hogy a magyar borok legmagasabb 1-2 százalékáról beszélünk. Az biztos, hogy a rendezvényen megjelenő borászatok egytől-egyig bekerültek abba körbe, akiktől bármikor, bármit nyugodt szívvel lehet választani, sok tételük eléri az élmény kategóriát. A folytatás pedig reménykeltő.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!