A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A móri borokért jött Jancis Robinson

MW-t kóstoltattam

2016-06-29 | Kollár Mariann


A móri borokért jött Jancis Robinson

Azt hiszem, minden ember életében van egy híresség vagy egy példakép, akivel szívesen találkozna. De belegondoltunk már abba, hogyan reagálnánk, ha egy napon tényleg lehetőségünk lenne találkozni vele?


Nemrégiben egy óriás megtiszteltetésben volt részem, amikor lehetőségem nyílt többek között magyar borokat is prezentálni Londonban a Show! című borkiállításon London egyik legrégebbi pubjában, a Ten Bellsben. Már maga a helyszín is azt sugallta, hogy itt egy nem hagyományos borkóstolóról van szó, de nem is várhatnánk mást a Theatre of Wine borkereskedéstől. A cég 2002 óta kutatja a különlegesnél különlegesebb borokat a világ minden táján, és Londonban az elsők között figyelt fel a magyar borok szépségeire. Bár az elején sokan kétkedve fogadták törekvéseit, ez sosem rettentette el a színészetből kilépő tulajdonost, Daniel Illsley-t. Mára már London legkiválóbb éttermei vásárolnak tőle.

 

A kóstolón kizárólag meghívás alapján lehetett részt venni, és természetesen a szakma krémje, sommelier-k, borszakírók, és a sajtó mellett a világ legnagyobb borszaktekintélye, Jancis Robinson MW is meghívást kapott. Az esemény iránt így is nagy volt az érdeklődés, a nyüzsgő tömegben azonban megállt a levegő amikor Jancis Robinson belépett a terembe, és a magyar borok felé vette az irányt. Azonnal eszembe jutott a Vinoport egyik korábbi cikke, miszerint Jancis nem félt beszólni, vagyis korábban keményen bírálta a tokaji borokat. Mint egyetlen magyar a helyszínen, egyből összeszorult a torkom, de büszkén vállaltam a borszelekciót. 

 

Jancis nem tétovázott, egyből munkához látott, előkapta laptopját, és serényen elkezdett jegyzetelni.

 

 

Minden ember életében van egy példakép vagy híresség, akivel szívesen találkozna, hát nekem ő az! Miközben a palackokat nézegette, sikerült az első sokkból összeszedni magam, és odaléptem hozzá.

 

Mint mondta, nagyon meglepődött, amikor arról értesült, hogy lehetőség van villányi és tokaji borok mellett móri borok kóstolására, hiszen ez a borrégió Angliában még nem ismert. Mikor a Mórt szerettem volna neki bemutatni, rájöttem, hogy felesleges, hiszen MW révén tökéletesen tájékozott van a terroir-ról és a helyi szőlőfajtákról. Annál jobban érdekelte azonban a pincészetek története, a borok alkoholtartalma, valamint évjárata, fahordóban töltött idejük, és a borok ára. Bármit mondtam, arról jegyzetet készített.

 

A móri borokért jött Jancis Robinson

 

A kiállított móri borok között voltak: Miklós Csabitól a Marylin, Gimme, Csóka családnak (a borász címkéi mosolyt csaltak Jancis arcára.) Ugyanakkor Kamocsay Ákos Jr Ezerjója és Chardonnay-a is kóstolásra került. Ezek közül kettőt emelt ki, a Csók a családnak rizlinget hosszasan ízlelgette, és a másik kedvence az Ezerjó volt. Mint ahogy ezt már az elején sejteni lehetett, mindenről határozott véleménye volt, és elmondása szerint az utóbbi két bor fejezte ki legjobban a különleges móri terroirt.

 

A móri borokért jött Jancis Robinson

 

A magyar borokról általánosságban azt nyilatkozta, hogy nagyon ritkán sikerül neki olyat találni Angliában, ahol az ár-érték arány egyensúlyban van. Finoman hozzátette, hogy a magyarok annyira szeretik a saját boraikat, hogy nehezen szeretnek megválni tőlük, és ennek ára van.

 

Ezek után nagyon udvariasan a tudtomra adta, hogy neki még dolgoznia kell, megkóstolt még egy-két francia bort, majd angolosan távozott.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!